Englantilainen joulu - ruuat ja viinit

Päätimme toteuttaa englantilaisen joulun ruokineen ja viineineen. Viimevuotinen ranskalainen joulu oli menestys ja kutsuimme tänäkin vuonna samat ystävämme nauttimaan joulun ruuista kanaalin toiselta puolelta. Lue myös espanjalaisesta joulusta.

Englantikin on viinimaa ja maan kuohuviinit ovat huipputasoa, mutta samalla hinnalla saa samppanjaa. Normaalisti pitäisi perustella itselleen, miksi ostaisi hyvää, mutta hinnakasta englantilaista kuohuviiniä. Englantilaiseen joulupöytään oman maan kuohuviini oli tietysti välttämätön hankinta: Ridgeview Cavendish Brut 2013 (34,20 €)

Tietomme englantilaisista jouluperinteistä rajoittui kalkkunaan ja puddingiin, mutta pienellä selvittelyllä palaset loksahtelivat paikalleen. Heti alkuun tiesimme, että kaikki viinimme eivät tulisi olemaan englantilaisia ja muihin viiteen viiniin haimmekin innoitusta Englannin historiallisesti tärkeistä yhteyksistä.

Huippukuohuviinin lisäksi kattaukseemme kuului Uuden-Seelannin tamminen valkoviini, Bordeaux'n valkoviini, Bordeaux'n punaviini, Portugalin portviini sekä Bordeaux'n Sauternes-jälkiruokaviini.

Pitkä juhla-ateria aloitettiin klassisella starterilla, katkarapucocktaililla. Tälle ruoalle itseoikeutettu kumppani oli laadukas kuohuviini. Kuohuviinin hapokkuus leikkasi nätisti majoneesin rasvaisuutta ja vivahteikas kuohuviini toimi muutenkin hyvänä vastapainona vahvasti maustetulle katkaravun kastikkeelle. Ridgeview'n erittäin hedelmäinen tyyli toimi loistavasti ruuan makujen kanssa yhteen, sitruksisuus ja omenaisuus olivat tässä kuohuviinissä päälimmäisiä aromeja. Kuohuviinin runsas maku ja vahva kuohu toivat arvokkaan juhlan tunnelmaa.

Oma versiomme katkrarapucocktailista (prawn cocktail) sisälsi tuorekurkkua, avokadoa, katkarapuja, majoneesia, piparjuuritahnaa, ketsuppia, worchester-kastiketta, sitruunanmehua ja tilliä. Viiniksi katkarapucocktailille sovitettiin Ridgeview Cavendish Brut.

Tuulihatut tunnetaan hyvin Suomessakin. Omatekoiset tuulihattumme sisälsivät vuohenjuustoa, jolle klassinen viinivalinta on Sauvignon Blanc. Päätimme valita viinimme Bordeaux'n alueelta, koska se on perinteisesti ollut Englannin ylhäisön viinialue. Viini on 100-vuotiasta Suomea juhlistava Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc 2015, jota koristaa kohta Tove Janssonin maalaamasta freskosta. Tämä Sauvignon Blanc -vetoinen viini sai vuohenjuuston suorastaan räjähtämään suussa, jolloin yhdistelmä täydensi makuelämyksen ilotulitukseksi.

Tuulihattumme (profiteroles) sisälsivät aurinkokuivattua tomaattia ja vuohenjuustoa.

Tuulihatuille Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc 2015 (14,99€). Kuvassa vasemmalla.

Hieno kermainen ja täyteläinen ruoka kaipaa kaverikseen tammista valkoviiniä. Brittiläisen kansainyhteisön maasta Uudesta-Seelannista tullut Sileni The Lodge Chardonnay 2015 täytti enemmänkin kuin odotukset. Täyteläinen, voinen ja selvästi tamminen viini teki ruoka-viiniparista todella arvokkaan tuntuisen. Maut menivät täydellisesti yhteen, kun riittävän hapokas sitruksisuus ei jättänyt ruuasta liian rasvaista suutunmaa. Huikea pari.

Savulohipateemme (smoked salmon paté) syntyi lohifileestä ja kylmäsavulohesta. Mukaan tuli kermaa, munia ja tilliä ja koko komeus kypsennettiin uunissa vesihauteessa.

Savulohipateelle Sileni The Lodge Chardonnay 2015 (14,99 €)

Pääruokamme koostui kalkkunasta, perunasta, porkkanasta ja punakaalista. Päätimme turvautua kalkkunanfileeseen, koska kokonainen kalkkuna tuntui näin joulun alla liian suureelliselta.

Jogurttimarinoitu kalkkunanfilee (yoghurt marinated turkey)

Timjamilla maustetut paahdetut perunat (thyme potatoes)

Punakaali on joulukuussa sesongissa, joten se on muutenkin kuin värinsä puolesta hieno jouluruoka. Tämä lämmin haudutettu kaali (festive red cabbage) sai makunsa mm. jouluisista mausteista tähtianiksesta ja kanelista.

Uunissa kypsytetyt porkkanat (honey roasted carrots) yhdistettiin klassisesti appelsiinimehuun ja hunajaan.

Pääruoalle yhdistettiin punaviini Ranskasta Bordeaux'sta. Alueen punaviinit ovat kuivakoita ja kireitä ja tämä, myös 100-vuotiasta Suomea juhlistava viini, ei ole poikkeus. Rouge de Carsin on suomalaisen Juha Berglundin tilalta ja on ruokaa ajatellen onneksi astetta helpompaa juotavaa kuin moni muu Bordeaux. Viinissä on hyvä herukkainen hapokkuus ja tanniinit keskitasoa, joten tyyli toimii kalkkunallekin. Ja toisaalta aromikas punakaali kaipaa viiniltä vastusta, joten aivan kevyt viinikään ei kävisi. Kun ruoka oli syöty, ihmettelimme, miten viini alkoi yhtäkkiä maistua todella kuivalta; Bordeaux'n viinit ovat juuri ruoan kanssa nautittavia viinejä, useimmiten punaiselle lihalle ja riistalle sovitettavia.

Pääruoalla tarjottiin Bordeaux'n punaviiniä: Rouge de Carsin Suomi Finland 100 2014 (14,96 €)

Mitä olisi englantilainen joulu ilman Stiltonia? Tämä englantilainen aurajuusto Stilton on todella rasvainen ja voimakkaan makuinen sinihomejuusto. Stiltonia saa valmistaa vain muutama meijeri keskisessä englannissa. Me löysimme Stiltonin Lidlistä. Stilton yhdistetään aina portviiniin, joten sitähän oli kokeiltava.

Englantilaista Stilton-sinihomejuustoa ja Reserve portviiniä Dow's Trademark Finest Reserve Port (19,99 €), oikein mainio makean kirsikkainen ja viikunainen perusportti.

Portviiniinkin englantilaisilla on aina ollut erityinen suhde, sillä ovathan he olleet luomassa portviinin kansainvälistä kauppaa jo 1700-luvun alusta. Portviini on aina ollut Englannissa suosittu.

Viimeistään tässä vaiheessa vedimme hassut jouluhatut päähän...

... ja aloimme valmistautua illan kohokohtaan, puddingiin (Christmas pear pudding).

Christmas Pudding on kakkumainen jälkiruoka. Pudding ei välttämättä tarkoita sitä lusikoitavaa hyytelömäistä vanukasta, vaan melkein mitä vaan kakkumaista jälkiruokaa, jonka kypsennys voi tapahtua monin eri tavoin, esimerkiksi keittämällä, höyryttämällä tai uunissa paistamalla. Meidän päärynäpuddingin sisus oli hyytelömäinen ja kehys kuivakakkumainen. Makua toivat inkivääri ja kaneli. Pudding todella vei kielen mennessään.

Sauternes-jälkiruokaviini on maailmankuulu jalohomeinen makea viini, jonka sovitimme puddingille. Mouton Cadet Réserve Sauternes 2013 (15,86 €). Tämä on Sauternesien halvempi versio ja hapokkuus ja aromit eivät aivan yllä parhaiden Sauternesien tasolle, mutta ei huono ole tämäkään.


Ja vielä kertaus viini-ruokapareistaVuohenjuustotuulihatut ja Sauvignon Blanc
Kalkkunapääruoka ja Bordeaux'n keskitanniininen punaviini

Stilton ja portviini
Christmas pudding ja Sauternes-jälkiruokaviini


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit