Vaalea sangria ja tapaksia

Sangria on Suomessakin erittäin suosittu kesäjuoma, mutta onko siitä ruokajuomaksi? Testataksemme valmistimme vaaleaa sangriaa ja tapaksia.

Valmistimme itse tai haimme kaupasta koko joukon erilaisia tapaksia: anjovis-fileitä, serranokinkkua, grillipaahdettua paprikaa ja munakoisoa, grillattua chorizoa, chilikatkarapuja (gambas al ajillo), aiolia, tomaattileipiä, sitruunamarinoituja oliiveja ja salbitxada-dippikastiketta.

Vaalea sangria ruokajuomana

Sangria on punaviinistä ja sitrushedelmistä tehty kesäinen juomasekoitus. Nimi viittaa Espanjan verta tarkoittavaan sanaan sangre ja siten punaiseen juomaan. Perinteisen sangrian lisäksi on kehitetty muitakin versioita, kuten vaalea sangria, joka perustuu valkoviiniin.

Sangriasta saa helposti alkoholittoman version valitsemalla alkoholittoman viinin. Lue myös sangria-reseptimme ja Alkon valmiit sangriat.

Onko Sangriasta sitten ruokajuomaksi? Jos ei odota täydellistä viini-ruokayhdistelmää, kesäisen raikas sangria on erinomainen tunnelman kohottaja ja sopii hienosti lämpimän päivän viilentäväksi ruokajuomaksi. Ruokajuomalle on kuitenkin eduksi, jos sekoitus on reilusti sitrushedelmäisen hapokas ja sokeria on maltillisesti.

Alkoholiton sangria -resepti: 5 dl Carl Jung Chardonnay alkoholitonta valkoviiniä, 2,5 dl Spriteä, 2,5 dl Pirkka appelsiinin makuista kivennäisvettä sekä appelsiinin ja sitruunan lohkoja, joiden mehu osin puristettiin kannuun. Lopputulos oli raikas ja virvoitusjuomamainen. Juoman makeutta on helppo säädellä Spriten ja kivennäisveden avulla.


Alholillinen sangria -resepti: Tämä sangria syntyi valmiista sekoituksesta, jossa pohjana toimi maahantuojalta saamamme Alkon uutuustuote Casal Garcia Sangria White (8,49€). Se kävisi sellaisenaankin esimerkiksi jäiden kanssa, mutta lisäsimme joukkoon appelsiinin ja sitruunan lohkoja koristeeksi ja tuoreutta tuomaan. Vähemmän makeamman sekoituksen saa, kun lisää joukkoon kivennäisvettä. Casalin Sangriassa on 8 prosenttia alkoholia.


Aivan mahtavia savunmakuisia tapaksia syntyy viipaloidusta paprikasta ja munakoisosta, jotka grillattiin pehmeiksi hiilellä. Pintaväriä saaneet kasvikset valeltiin vielä kastikkeella, joka sisälsi sitruunanmehua, oliiviöljyä, balsamietikkaa, suolaa ja pippuria. Nämä tapakset vain paranevat, jos ne maustuvat yön yli.


Salbitxada-kastike nautitaan perinteisesti grillattujen keväsipulien kanssa, mutta se maistuu hienosti myös leivän ja muiden tapaksien kanssa. Salbitxada syntyy helposti tehosekoittimsessa mantelirouheesta, punaisesta chilistä, reilusta määrästä valkosipulia, tuoreesta tomaatista, tuoreesta persiljasta, punaviinietikasta, oliiviöljystä ja suolasta.


Anjovis-fileet ovat voimakkaan makuisia ja ne maistuivat erityisen hyviltä tomaatilla ja oliiviöljyllä siveltyjen paahdettujen maalaisleipäviipaleiden päällä. Huippua!


Aito anjovis on eri tuote kuin suomalainen kilohailista tehty anjovis. Ortiz anjovis on suutuntumaltaan aika tiivis, hyvin suolainen ja aromikas. Tämä anjovissäilyke löytyi Tampereen Lielahden Prismasta.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit