Tiedätkö mikä viini on lambrusco?

Lambrusco on se halpa, makea ja cokiskuplainen pohjoisitalialainen punaviini, joka ei nauti kovinkaan kummoista arvostusta. Vai onko tässä koko totuus?

Fondo Belverde Bio Lambrusco (6,98€ / 0,375l)
Italia
Emilia-Romagna

Kevyesti kuohuva punaviini Pohjois-Italiasta

Lambruscosta löytyy monta totuutta. Sen maine on kärsinyt heikkolaatuisesta suurtuotannosta, mutta tilanne on muuttunut. Nykyään lambruscoissakin panostetaan laatuun.

Lambruscoa löytyy kaikkia eri makeusasteita ja sitä saa myös valkoisena tai roseena. Lisäksi joitakin lambruscoja on kypsytetty pidempään, jotta viiniin on saatu lisää kiinnostavaa vivahteikkuutta.

Tyypillinen lambrusco on kuitenkin punaviini, joka kuohuu (frizzante) jopa siinä määrin, että tarvitaan kuohuviinikorkki. Lambrusco tehdään yleensä samalla Charmat-menetelmällä kuin prosecco. Siitä löytyykin samaa proseccomaista kepeyttä, pehmeyttä ja hedelmäisyyttä.

Enin osa lambruscoista tulee Emilia-Romagnasta, jonka kaupunkeja ovat Bologna ja Parma. Tästä voikin ehkä jo arvata, että alueen kulinaariset herkut, kuten Prosciutto di Parma ja Parmigiano-Reggiano, maistuvat myös lambruscon seurassa. Se onkin loistava viini maisteltavaksi seurustelun merkeissä tapasten, juustojen, pizzan, pastan ja antipastojen kanssa.

Lambrusco on edullinen italialainen alkuperäistuote, johon sen viehättävyys perustuu. Aito kokemus syntyy, kun lambrusco nautitaan hyvässä seurassa, rennoissa tunnelmissa ja pienen syötävän kanssa.

Lambrusco on suosittu Suomessakin ja se on aina löytynyt Viinikartan katsotuimpien punaviinien listalta. Ja näin ystävänpäivän lähestyessä kiinnostus lambruscoon kasvaa aina.

Fondo Belverde Bio Lambrusco

Maistoimme lambruscon, joka on kuin sovitettu ystävänpäivään, sillä se löytyy puolikkaasta pullosta ja vähän makeana (secco).

Vegaaninen ja luomu Fondo Belverde on Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Se on yksi tunnetuimmista lambrusco-alueista ja sijaitsee Modenan eteläpuolella.

Tuoksu on raikkaan marjaisa, kuningatarhilloinen ja lambruscolle tyypilliseen tapaan jogurttinen.

Suutuntuma on yllättävän täyteläinen ja kuohultaan pehmeä.

Maun marjaisuuden mustikoissa, mansikoissa ja vadelmissa on jogurttista happamuutta ja kylmänä myös jäätelömäisyyttä. Hedelmäisyyttä täydentää kirsikkaisuus.

Mausta löytyy myös mausteisuutta, jossa on glögimäisiä vivahteita sekä hennosti vaniljaisuutta.

Lambrusco on miellyttävä ja monikäyttöinen viini, joka viilennetään ennen tarjoilua jopa jääkaappikylmäksi. Nauti se ystävänpäivän tunnelmissa tai pohjoisitalialaisten suolaisten syötävien seurassa.

Katso tästä listaus Alkon lambruscoista

Fondo Belverde Bio Lambrusco (6,98€ / 0.375l), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit