Tiedätkö mikä viini on lambrusco?

Lambrusco taitaa olla se halpa, makea ja cokiskuplainen pohjoisitalialainen punaviini, joka ei nauti kovinkaan kummoista mainetta? Vai onko tässä koko totuus?

Fondo Belverde Bio Lambrusco (6,98€ / 0,375l)

Lambrusco tulee Emilia-Romagnasta Italiasta

Lambruscosta löytyy monta totuutta. Sen maine on kärsinyt heikkolaatuisesta suurtuotannosta, mutta nykyään tilanne on muuttunut. Lambruscoissakin panostetaan laatuun ja siitä löytyy kaikkia eri makeusasteita.

Lambruscoa saa myös valkoisena ja roseena. Lisäksi joitakin lambruscoja on kypsytetty pidempään, jotta viiniin on saatu lisää kiinnostavaa vivahteikkuutta.

Tyypillinen lambrusco on kuitenkin punaviini, joka kuohuu (frizzante) jopa siinä määrin, että tarvitaan kuohuviinikorkki. Lambrusco tehdään yleensä samalla Charmat-menetelmällä kuin prosecco. Siitä löytyykin samaa proseccomaista kepeyttä, pehmeyttä ja hedelmäisyyttä.

Enin osa lambruscoista tulee Emilia-Romagnasta, jonka kaupunkeja ovat Bologna ja Parma. Tästä voikin ehkä jo arvata, että alueen kulinaariset herkut, kuten Prosciutto di Parma ja Parmigiano-Reggiano, maistuvat myös lambruscon seurassa. Se onkin loistava viini maisteltavaksi seurustelun merkeissä tapasten, juustojen, pizzan, pastan ja antipastojen kanssa.

Lambrusco on edullinen italialainen alkuperäistuote, johon sen viehättävyys perustuu. Aito kokemus syntyy, kun se nautitaan hyvässä seurassa, rennoissa tunnelmissa ja pienen syötävän kanssa.

Lambrusco on suosittu Suomessakin ja se on aina löytynyt Viinikartan suosituimpien punaviinien listalta. Ja näin ystävänpäivän lähestyessä lambrusco varmasti käy kaupaksi.

Fondo Belverde Bio Lambrusco

Maistoimme lambruscon, joka on kuin sovitettu ystävänpäivään, sillä se löytyy puolikkaasta pullosta ja vähän makeana (secco).

Vegaaninen ja luomu Fonto Belverde on Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Se on yksi tunnetuimmista lambrusco-alueista ja sijaitsee Modenan eteläpuolella.

Tuoksu on raikkaan marjaisa, kuningatarhilloinen ja jogurttinen.

Suutuntuma on yllättävän täyteläinen ja kuohultaan pehmeä.

Maun marjaisuuden mustikoissa, mansikoissa ja vadelmissa on jogurttista happamuutta ja kylmänä myös jäätelömäisyyttä. Hedelmäisyyttä täydentää kirsikkaisuus.

Mausta löytyy myös mausteisuutta, jossa on glögimäisiä vivahteita sekä hennosti vaniljaisuutta.

Lambrusco on miellyttävä ja monikäyttöinen viini, joka viilennetään ennen tarjoilua jopa jääkaappikylmäksi. Nauti se ystävänpäivän tunnelmissa tai pohjoisitalialaisten suolaisten syötävien seurassa.

Katso tästä listaus Alkon lambruscoista

Fondo Belverde Bio Lambrusco (6,98€ / 0.375l), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit