Masca del Tacco Susumaniello, viini harvinaisesta rypäleestä

Etelä-Italian Apuliasta puskee monotonista punaviinityyliä Suomen markkinoille. Susumaniello on positiivinen poikkeus.


Masca del Tacco Susumaniello 2017

Hieman makeat, pyöreät, runsaan hilloiset ja suunmyötäiset Apulian punaviinit ovat tulleet meille tutuiksi lukuisien esimerkkien kautta. Syksyllä 2017 valikoimaan tulleesta Susumaniellosta on tullut suosittu Apulian viini, joka täytyi meidänkin ottaa testiin.

Maistettujen monotonisten Apulian viinien sarja katkesi Susumanielloon, kun viini yllätti meidät positiivisesti. Ensinnäkin Susumaniellossa kiinnostavaa on se, että viini on tehty harvinaisesta rypäleestä, siis Susumaniellosta, joten se oli jo riittävä syy päästä sitä maistamaan.

Susumaniello kuuluu siihen kategoriaan rypäleitä, jotka on uudelleen löydetty. Tämä antiikin ajoilta tunnettu rypäle on herättänyt uutta kiinnostusta ja sitä kasvatetaan Apuliassa Brindisin ympäristössä. Se viihtyy hienosti lämpimässä etelässä ja nyt saamme nauttia lajikeviinistä eli yhdestä rypäleestä tehdystä susumaniellosta. Se on parasta näin, koska rypäleen ominaisuudet tulevat parhaiten esille lajikeviinissä.

Monet Apulian viinit, etenkin appassimento-menetelmällä tehdyt, ovat omaan makuuni turhan pyöreitä. Sokerilla pyöristetty viini on helppoa juotavaa, mutta se ei yksinkertaisesti ole kovin kiinnostavaa omassa ryhdittömyydessään. Siksi yllätyinkin positiivisesti, kun Sangiovese-tyyppisestä Susumaniellosta löytyi rakennetta.

Tuoksu on tuttua Etelä-Italiaa. Se on hyvin muheva, tummanmarjainen ja kevyesti maanläheinen.

Maku on täyteläinen, hyvin runsas, ja sanoisin, että ryhdikkään hapokas. Tässähän tuntuu olevan ruokaviiniominaisuuksiakin.

Maussa on jotain tuttua Apuliaa, mutta minulle kokonaan uusi rypäle tuo makuun vivahteita, jotka eivät osu aiemmin käytettyihin aistireseptoreihin. Kiinnostava, omanlaisensa makupaletti sisältää aiemmin tuoksussa havaittuja kevyen maanläheisiä piireitä - ei kuitenkaan multaisia.

Suutuntuma on runsas. Viinissä maistuu kuivatut hedelmät luumuineen, rusinoineen sekä tummat marjat mustaherukoineen ja karhunvatukoineen. Hedelmäisyys tuntuu yllättävän hienostuneelta.

Tanniinit tuntuvat ikenissä juuri sopivasti ja luovat viinille selkärankaa.

Viinistä jää mausteinen ja mielenkiintoisella tavalla jauhoinen maku suuhun.

Aromeista löytyy paahteista mokkaa, suklaata, lakritsia, läkerolia ja jopa tervaa.

Susumaniello on runsas viini tummalla kuivatulla hedelmäisyydellä ja lakritsisella aromikkuudella. Hapokkuus ja tanniinit luovat viinille rungon. Susumaniello on omiaan grilliruokien kumppanina.

Masca del Tacco Susumaniello 2017 (16,99€), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit