Muratie Merlot on tyylikkään mehevä talviviini Etelä-Afrikasta

Eteläafrikkalainen merlot ei ehkä kuulosta kaikkein hienoimmalta punaviiniltä, mutta Muratie onnistuu yllättämään positiivisesti.

Muratie Alberta Annemarie Merlot 2015, Etelä-Afrikka, Stellenbosch (19,98€)

Muratie Alberta Annemarie Merlot 2015

Maistelimme Merlot-rypäleestä tehtyjä viinejä viime vuoden puolella ja kattaukseen olisi ehdottomasti kuulunut myös tämä eteläafrikkalainen merlot. Jos Etelä-Afrikka tuottaakin melkoisen määrän mitäänsanomatonta laatikkoviiniä, pikkaisen kukkaron nyörejä löystyttämällä saavuttaa paljon tyylikkäitä viinejä kuohuviineistä maailman parhaaseen cabernet sauvignoniin.

Muratie maksaa kohtuulliset parikymppiä ja on hienoa huomata, että sillä rahalla saa Etelä-Afrikasta varsin kelpoa tavaraa. Jos viinejä vertaisi Chileen, sieltä saa yleensä parempia viinejä halvimmissa hintaluokissa, mutta premium-viineissä Etelä-Afrikka tuntuu pesevän chileläiset.

Etelä-Afrikan viineille tyypillistä on mokkaisuus, joka syntyy pääasiassa voimakkaasti paahdetuista tammitynnyreistä.

Toinen tyypillinen piirre on poltetun kumin aromi, jota on esiintynyt varsinkin halvemmissa tehotuotetuissa punaviineissä - erityisesti pinotage-viineissä. Joku voi pitää tästä aromista, mutta itse pidän sitä virheenä. Sen aiheuttaja saattaa olla kasvien virustartunta tai kellarissa lymyilevä brettonomyce-hiiva.

Näyttää kuitenkin siltä, että Etelä-Afrikan tuotannon laatu paranee vuosi vuodelta ja poltettua kumia löytää harvemmin. Ja uskoisin, että kun viinistä maksaa hieman enemmän, myös laatuseikkoihin on kiinnitetty enemmän huomiota.

Muratiessa maistuu alkuperä, vaikka mitään leimallista poltetun kumin aromia siinä ei olekaan. Ja hyvä niin. Se on hieno sekoitus vanhaa mailmaa ja uutta maailmaa, hedelmäinen, mutta kuitenkin riittävän ryhdikäs ja omaleimainen.

Tuoksusta löytyy upeaa tupakkalaatikkoa, sikaria, tammea ja paahtunutta puuta.

Maku on Merlotille tyypilliseen tapaan täyteläinen, tumman hedelmäinen ja pehmeä. Tanniinit eivät puraise, mutta ovat maistuvat ja riittävän ryhdikäät.

Viini on hyvin suuntäyttävä ja kiva hapokkuus pitää rakennetta yllä.

Hedelmäisyydestä löytyy tummia sävyjä: luumua, kirsikkaa karhunvatukkaa ja mustaherukkaa.

Maussa on myös reilusti hyvin integroituneita tammiaromeja, suklaata, kahvia ja lakritsaa.

Makua sävyttää myös mausteet neilikasta kaneliin sekä aavistus yrttisyyttä.

Kokonaisuus on runsas, tasapainoinen ja miellyttävä.

12 kuukautta ranskalaisessa tammessa kypsynyt Muratie on hieno esimerkki hyvin tehdystä merlotista. Se on täydellinen viini Etelä-Afrikan viinien ystäville. Muratielle sopii talviset lihapadat, kuten mausteinen marokkolainen lammaspata tai italialainen osso buco. Juustoista vanha gouda sopii sille täydellisesti.

Muratie Alberta Annemarie Merlot 2015 (19,98€), 4/5 tähteäKuvat: Alko Oy

Kommentit

Suositut tekstit