Merlot-tasting - saako Merlotista laatuviiniä?

Merlotia käytetään paljon sekoiteviineissä, eikä sen tunnettuus tai suosio ole tänä päivänä huipussaan. Merlotista kuitenkin tehdään myös lajikeviiniä ja halusimme selvittää kuinka laadukasta juotavaa pelkästään Merlotista saa yli 15 euron hintaluokassa.

Tastingia varten hankimme merlot-viinit Uudesta-Seelannista, Chilestä ja Italiasta.

Merlot-tasting

Merlot-rypäle on yksi maailman viljellyimmistä lajikkeista. Viinimaailmassa sen maine on kuitenkin hieman kaksipuoleinen. Toisaalta Merlot on oleellinen osa vanhan maailman, etenkin Ranskan Bordeaux'n, arvostettuja sekoiteviinejä, jotka voivat säilyä ja kehittyä vuosikymmenten ajan. Toisaalta uudessa maailmassa siitä valmistetaan nuorena juotavia helppoja viinejä, joita usein ylenkatsotaan helposti. Laadukkaasti valmistettu merlot on kuitenkin oiva viini monille liharuuille. Tähän aikaan vuodesta kiinnostaa myös, olisiko merlotissa potentiaalia joulun punaviiniksi.

Otimme testiin kolme merlot-viiniä eri puolilta maapalloa. Viinien hintaluokka oli hieman normaalia korkeampi, sillä halusimme selvittää, mitä rahalla saa. Testiin valittiin viinit Uudesta-Seelannista, Chilestä ja Italiasta.


Saint Clair Hawke's Bay Premium Merlot

Uuden-Seelannin edustaja on Saint Clair Hawke’s Bay Premium Merlot vuodelta 2016. Viini on täyteläinen, pehmeä ja pyöreä, kuten merlotilta osaa odottaa. Luumuiseen makeuteen on kuitenkin saatu ripaus tanniinia, joka ryhdistää kokonaisuutta sopivasti. Täyteläisen ja runsasmakuisen pataruuan kanssa viini on vähän liian lattea, mutta pehmeiden juustojen kanssa se sopii erittäin hyvin.

Saint Clairilta on totuttu saamaan korkeaa ja tasaista laatua, joskin persoonallisuutta talon viineissä saisi olla enemmän. Saint Clair Merlot onkin kolmikon perusvarma suorittaja, joka ei yllätä mihinkään suuntaan. Keskitien kulkijana se on kolmikosta monipuolisin. Tästä kattauksesta tämä uusiseelantilainen on selvästi paras vaihtoehto suomalaisen joulupöydän punaviiniksi.


Trisquel Altitud Merlot

Chilestä testiin otettiin Trisquel Altitud Merlot 2016, jonka erikoisuudeksi mainitaan rypäleiden tulevan korkeasta ilmanalasta. Lasissa viini on oikea tammimonsteri. Puisen tikkuinen ja hiilenmusta tuoksu hyökkää nenään jo kaukaa. Maku myötäilee samaa tammista linjaa, eikä se muutu, vaikka viiniä siemailee erilaisten ruokien kanssa. Pidemmän päälle viini alkaa vaikuttaa raa’alta ja vihreältä. Olisiko vuoriston kylmät olosuhteet kuitenkin epäedulliset tälle rypäleelle?

Vagetaalinen eli kasvismainen vihreys, joka ei tässä viinissä mielestämme ollut yrttistä, tuntuu olevan chileläisten viinien helmasynti. Onko kyseessä virhe vai onko vuoriston hapenpuute muuttanut paikallisten makutottumuksia? Oli niin tai näin, on tätä viiniä vaikea suositella nautiskeluun. Ruokaparikseen tämä merlot vaatisi medium-pihvin suoraan grillistä tai grillikastikkeessa uitetut ribsit. Burgundinpadasta ei ollut tätä monsteria taltuttamaan.


Castello delle Regine Merlot 2005

Italiasta maistelulasiin päätyi tällä kertaa vähän erikoislaatuisempi tapaus. Castello delle Regine Merlot’in erikoisuus on sen ikä. Alkosta saatava erä on tällä hetkellä vuodelta 2005 eli viinillä on ikää jo 13 vuotta. Yleensä lajike-merlotit juodaan paljon nuorempina, joten oli hienoa päästä tutustumaan vähän vanhempaan tapaukseen.

Viinin ikä tuntuu, mutta vain siksi, että sen tietää, sillä viiniä ei uskoisi näin vanhaksi. Viini on tanniininen, ryhdikäs ja hapokas, mutta siitä löytyy myös merlotille tyypillistä hedelmäistä pyöreyttä. Mitään erityisiä vanhan viinin piirteitä ei ole havaittavissa, vaan viinin luonne on yhä erittäin tiukka. Rakenteensa ansiosta viini kannattaa nauttia etupäässä ruuan kanssa, sillä yksinään siitä ei saa kaikkia puolia irti. Punaviinipata pääsi tämän viinin kanssa ihan uudelle tasolle, sillä viini tukee ruokaa erittäin hyvin.

Tämä suuri viini on juurilleen uskollinen ja siitä löytyy italialaisille viineille tyypillistä maanläheisyyttä, mutta talli-vibat eivät iske makunystyröille häiritsevästi. Voisi kuvitella, että tässä viinissä on säilytyspotentiaalia vielä vuosiksi, jolloin tiukka maku pyöristyy vielä hienostuneemmaksi ja voi kehittää hienon kompleksisia piirteitä. Viini on kuitenkin nautittavissa hyvin jo näilläkin vuosirenkailla.

Kaikki maistetut viinit menevät laadultaan 4 tähden tuntumaan ja italialainen ylikin. Merlot on suotta alinoteerattu rypäle, sillä taitavissa käsissä siitä tulee maailmanluokan viiniä. Maista italialaista Castello delle Regineä ja tiedät, mikä potentiaali Merlotiin kätekeytyy.

Maistetut merlot-viinit:
Saint Clair Hawke's Bay Premium Merlot 2016
15,98€, Uusi-Seelanti, Gimblett Gravels, Hawke's Bay
Trisquel Altitud Merlot 2016
19,49€ Chile, Curicó
Castello delle Regine Merlot 2005
39,99€, Italia, IGT Umbria


Et voi epäonnistua, kun yhdistät merlot-viinin talvisen runsaisiin ja meheviin lihapatoihin. Me nautimme merlotimme burgundinpadan kanssa.
Saint Clair Hawke's Bay Premium Merlot toimi viineistä parhaiten näiden juustojen kanssa. Kuvassa punahomejuusto Le Marcaire, Chevrette vuohengouda ja Morbier.


Merlot Alkossa
Merlot on jäänyt muiden rypäleiden varjoon, sillä tummaa hedelmää korostava maku ei ole erityisen ryhdikäs eikä tanniininenkaan ja siksi sitä käytetään useimmiten sekoitettuna muiden tiukempien rypäleiden, kuten Cabernet Sauvignonin, kanssa. Merlotia löytyy joistakin kuohuviineistä ja useammista roseeviineistä. Alkon valikoimasta Merlotia löytyy noin 400:sta punaviinistä, joista 50 on lajikeviinejä eli pelkästään Merlotista tehtyjä. Myös Bordeaux'n kuuluisa Petrus (1365€/pullo) on Merlot-viini.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit