Dom Pérignon ei ole hintansa väärti - vai onko?

Kaikki tuntee nimen Domppa ja Dom Pérignon onkin eittämättä maailman tunnetuin samppanja. Mutta onko se hintansa arvoinen?

Dom Pérignon Champagne Brut 2008 (174,95€)
Dom Pérignon on aina vuosikertasamppanjaa ja se tehdään Pinot Noirista ja Chardonnaysta.

Dom Pérignon -samppanja ei ole maultaan helpoimmasta päästä

Vaikka Dom Pérignon onkin tunnetuin samppanja, muistatko sen tuottajan? Samppanjatalo Moët & Chandon on valmistanut sitä vuodesta 1921 ja talo on kuulunut vuodesta 1971 luksustuotejättiin LVMH eli Moët Hennessy Louis Vuittoniin, jonka nimestä voi päätellä parikin fuusiota tapahtuneen.

Dom Pérignonin vuosikertoja tuotetaan vain parhaina vuosina, keskimäärin joka toinen vuosi. Nimensä samppanja on saanut Dom Pierre Pérignon -nimisen benediktiiniläismunkin (kuoli 1715) mukaan, joka vaikutti merkittävästi viininvalmistuksen ja samppanjan kehittymiseen. Hän ei kuitenkaan keksinyt samppanjaa pyrkien ensin jopa estämään viinin kuplimista hauraiden ranskalaispullojen poksahdellessa ennen aikojaan.

Some-aikaan Dom Pérignon on kerännyt mainetta lähinnä pintaliitäjien lempiskumppana, mihin tavallisella pulliaisella harvemmin on varaa. Mainetta pohjaa kuitenkin raudanluja ammattitaito ja vuosien kokemus huippulaadusta.

Dom Perignonin valmistuserät ovat kaikki erilaisia. Vuosikerrat vapautetaan markkinoille vasta kun ne ovat valmiita nautittaviksi, mutta silloinkin niistä löytyy ikäännyttämispotentiaalia vielä vuosiksi. Esimerkiksi ensimmäinen vuosikerta 1921 tuli myyntiin vasta toisen maailmansodan alla vuonna 1936.

Uusin julkaisu on vuosikertaa 2008, jota pääsimme maistamaan Grand Champagne -tapahtumassa toukokuussa 2019. Vuosikertojen eroista kertoo esimerkiksi se, että vuoden 2009 samppanja päästettiin markkinoille ennen vuoden 2008 vuosikertaa.

Vuoden 2008 Dom Perignon on vielä samppisasteikolla nuori ja kireä. Mineraalisuuden ja hennon mausteisuuden jälkeen makua dominoi lähinnä suuri hapokkuus ja sitrukset. Mielestämme maun vivahteet eivät ole vielä sillä tasolla kuin tämänhintaisessa samppanjassa tulisi olla. Maun hienoimpia nyansseja joutuu oikein etsimään ja samalla miettimään kuinka elegantista viinistä oikeastaan onkaan kyse. Joitakin kertoja olen kuullut kommentin "outo maku".

Dom Pérignon 2008 ei ole hintansa väärti vielä tänään. Parempaa makua löydät Krug Grande Cuvéesta. Mutta tarina ei pääty tähän. Dom Pérignonista aistii, että viinin tulee kerätä vuosia kellarissa. Kun laitetaan 10 vuotta lisää, maku saa varmasti lisää pontta ja vivahteita kehittyen mielenkiintoisempaan suuntaan.

Mikään ei myöskään uhkaa Dompan luksus-statusta, jolla on itseisarvoa. Jos Mohammad Reza Pahlavin järjestämiin valtaviin Persian valtakunnan 2500-vuotisjuhliin sekä Diana Spencerin ja prinssi Charlesin häihin kelpasi Dom Pérignon, ei ole koskaan vähempiarvoista viedä tätä samppanjaa lahjaksi tai tarjota sitä juhlaillallisilla.

Dom Pérignonin maku ei kaikkia miellytä ja jotkut pitävät sitä jopa outona. Vivahteikkaana viininä se on kuitenkin pitkään kypsyneenä täysin eri tuote kuin kymmenvuotiaana. Dom Pérignon 2008 ei ole tällä hetkellä hintansa väärti, mutta luksustuotteena ja vähintään 20 vuotta kypsyneenä sen arvoa ei voi kiistää.

2008-vuosikerta vuonna 2019: Dom Pérignon Champagne Brut 2008 (174,95€), 4/5 tähteä (maistohetkellä 2019)


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

 1. Miten olisi listaus parhaista
  maistamistsnne, esim 5 ja/tai 4,5 tähden viineistä?
  Terveisin Jari Karhu, viinihifistelijä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea Jari. Sellainen on mahdollista toteuttaa. Laitetaan tehtävälistalle.

   Poista
 2. Täyttä hölynpölyä koko Domppa.
  Paljon parempia löytyy murto-osa hintaan... 🤔👎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maineen tuomaa ylimääräistä hintaa Dompassa toki on. Haluatko jakaa meille, mikä samppanja olisi parempi ostos?

   Poista
  2. Esim helmeilevä ofelia omenaviini juhlaillallisilla oikein makoisa ja on myös edullisempi hinnaltaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit