Messias Tradição Baga - messiaaninen viini Portugalista

Messias Baga osoittaa jälleen kerran portugalilaisten punaviinien korkean tason ja omaleimaisuuden.


Messias ja Baga

Aivan spirituaalisiin mittoihin tämän viinin tarinaa ei tarvitse ulottaa, sillä viinin nimi 'Messias' viittaa viinin tuottajaan. Alkon mukaan tuottaja on Vinhos Messias, muissa lähteissä lukee Caves Messias.

Kyse on Portugalin Bairradassa sijaitsevasta viinitalosta, jonka perusti Messias Baptista vuonna 1926. Viinin etiketti mainitsee perhe-Messiasin, vaikka perustajasta voisi päätellä, että Messias on etunimi. Joka tapauksessa kyse on perheomisteisesta viinitalosta ja varsin messiaanisesta viinistä! Messiaaninen nimittäin voi tarkoittaa myös intohimoista ja voimakkaan tunteikasta. Voimakas fiilis ja viinintekijän intohimo viinistä välittyykin.

Messias on tehty Baga-rypäleestä, joka on vähemmän tunnettu portugalilainen. Portugalista löytyy satoja alkuperäislajikkeita ja jos yhtä kysytään, Touriga Nacional tulee varmasti ensimmäisenä mieleen. Baga on tyypillinen rypäle Bairradassa, joka sijaitsee noin 200 kilometriä Lissabonista pohjoiseen.

Baga on pienirypäleinen ja paksukuorinen. Siinä yhdistyy ruokaviinin ominaisuudet, hyvä tanniinirakenne ja hyvä hapokkuus. Hyvä laatu edellyttää toki viinintekijää, joka haluaa panostaa laatuun. Bagasta kun tehdään myös vähemmän arvostettuja suurtuotantoviinejä, esimerkkinä legendaarinen Mateus The Original Rosé.

Messias Tradição Baga on raikkaan hapokas viini

Messias Bagassa on vivahteikkaat ja mehukkaan hilloiset tuoksut.

Viiniin kirpeyttä ja särmää tuo punaherukkainen ja karpaloinen hapokkuus, joka on tärkeä elementti, kun mietitään mille ruualle viiniä pitäisi sovittaa. Ongelmia ei pitäisi tulla, sillä hapokkaat viinit ovat pääsääntöisesti monikäyttöisiä ruokaviinejä.

Viinin maku ei jää tähän, sillä kirsikkainen hedelmäisyys syventää ja mehevöittää viinin makua ja lakritsisuus tuo omanlaistaan vivahteikkuutta, jossa on jopa kukkaisia sävyjä. Jostain kaukaa maistuu myös häivähdys toffeeta ja mausteita.

Viinin voimakas rakenne muodostuu pääasiassa hapokkuuden ympärille, mutta myös suhteellisen napakat tanniinit ovat selvästi kuivattavia. Hedelmäinen, raikas ja tanniininen kokonaisuus on elegantissa tasapainossa.

Hyvän hapokkuuden ja tanniinien ansiosta Messias Baga on myös erinomaisesti säilytystä kestävä viini. Jokusen vuoden kellarointi toisi bagaan pehmeyttä ja rustiikkisempia sävyjä.

Messias Baga loistaa monella osa-alueella. Hapokkuuden ja tanniinien tasapaino on erinomainen tehden viinistä herkullisen, ryhdikkään ja upean ruokaviinin. Baga käy monenlaisille ruuille, mutta suosittelemme kokeilemaan sitä etenkin kesägrillin lihoille ja lisukkeille.

Messias Tradição Baga (19,43€), 4/5 tähteä
Kuvat: Alko

Kommentit

Suositut tekstit