Monte Ory Rosé - Provence-tyylinen tapasviini Navarrasta

Roseekausi alkaa päästä kunnolla vauhtiin ja monia uutuuksia tulee testattua. Yksi tämän kevään uutuusroseista tulee Espanjan Navarrasta ja se on saanut vaikutteita Ranskan Provencesta.


Monte Ory Rosé maistuu etenkin tapasten seurassa

Vuoden Viinit -kilpailun voiton vei tänä vuonna Navarran punaviini, joten oli mielenkiintoista maistaa roseeviini, sillä alueen roseet ovat pitkään olleet se tunnetumpi viinityyli. Navarran roseet ovat pääsääntöisesti Garnacha-rypäleestä, kuten tämäkin viini. Montaa viiniä ei Alkosta löydy, mutta voit listata Navarran roseet tästä.

Nimensä Monte Ory on saanut Pyreneiden vuoriston Ori-vuoresta, jolla on tärkeä asema baskimytologiassa. Navarrakin laajasti ottaen liittyy Baskimaahan, samoin kuin ranskanpuoleiset alueet. Ranskasta onkin otettu mallia, kun Monte Ory -roseen provencemaista tyyliä on mietitty.

Provencen viineissä on samaa kalpeampaa sävyä, joka kuitenkin loistaa upeasti auringonpaisteessa. Värin ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä makua on reilusti. Lisäksi rypälekin on sama, sillä monia Provencen roseita tehdään Grenache-rypäleestä, joka on Garnachan ranskankielinen ja kansainvälinen nimi.

Monte Ory Rosé tuoksuu punaisille makeille marjoille, kuten vadelmalle ja mansikalle.

Maku on kuitenkin kuiva, sillä sokeria on vain vähäiset 3 grammaa litrassa.

Suutuntuma on runsas ja erittäin hedelmäinen.

Tuoksun punaisiin makeisiin marjoihin tulee maussa hapokkaita ja kitkerämpiä vivahteita, joista tulee mieleen punaherukka, verigreippi ja veriappelsiini. Maku onkin aika särmä ja seurusteluviini ei tule mieleen ensisiemaisulla. Kuivaan makuun kuitenkin tottuu nopeasti, joten seurusteluviiniksikin tämä pienellä varauksella käy.

Jälkimaussa on hieman kitkeryyttä, mineraalisuutta ja mausteisuutta, jotka ehdottomasti kuuluvat hyvän viinin ominaisuuksiin.

Monte Ory on parhaimmillaan ruokien seurassa. Tapasten monipuolinen makukirjo suolaisuutta, yrttisyyttä, öljyisyyttä, kasviksia, kalaa ja lihaa vaativat viiniltä monipuolisuutta, mihin tämä rosee vastaa mukavasti. Monte Ory ei myöskään jää makujen jalkoihin, sillä ryhtiä on riittävästi.

Monte Ory Rosé on hintaansa nähden erinomainen. Se on kuiva, mutta todella suuntäyttävän täyteläinen ja aromikas viini, joka maistuu tapasten, kesäisten salaattien ja kevyesti grillattujen kanavartaiden seurassa.

Kuva: Viinikartta.fi
Viini on maahantuojan näytepullo.

Kommentit

Suositut tekstit