Vuoden Viini 2019: Piedemonte Cuatro Tierras

Vuoden Viinit -kilpailu on arvioinut viinejä jo 90-luvun lopulta lähtien. Kilpailu on kasvanut niin, että vuosittain arvioidaan satoja viinejä, joista yksi valitaan Vuoden Viiniksi. Tänä vuonna tittelin pokkasi espanjalainen punaviini Piedemonte Cuatro Tierras.


Vuoden Viini 2019 on vivahteikas Navarran punaviini Piedemonte Cuatro Tierras

Kilpailun säännöistä

Heti alkuun täytyy sanoa, että kilpailun rakenteen vuoksi tämä viini ei välttämättä ole kilpailun paras viini. Jaa, miten niin? Vuoden Viinit -kilpailun viinit on jaettu 22 sarjaan viinityypin ja hintaluokan mukaan. Eri hintaluokan viinit eivät suoraan kilpaile keskenään.

Piedemonte Cuatro Tierras kilpaili sarjassa Euroopan punaviinit, hinta alle 13 euroa. Voitettuaan tämän sarjan sokkomaistelussa, tuomareiden antamaa sijalukusummaa verrattiin muiden sarjojen voittajien vastaaviin sijalukusummiin. Näin sanotaan kilpailukutsun säännöissä. Vuoden punaviiniksi, valkoviiniksi, kuohuviiniksi ja roseeviiniksi valitaan se viini, joka tuomareiden yhteenlaskettujen sijalukujen perusteella voittaa selvimmin sarjansa. Tätä voisi verrata juoksukilpailuun, jossa voittaja voittaa toiseksi tulleen sadalla metrillä sen sijaan, että tarvitsisi turvautua maalikameran kuviin. Samalla periaatteella viini tulee lopulta valituksi koko kilpailun voittajaksi.

Säännöistä käy siis ilmi, ettei eri sarjojen voittajaviinejä verrata enää keskenään uudessa sokkomaistelussa. Mielestämme tämä on käytännöllistä ja reilua, sillä eri hintaluokkien viinit ovat niin kovin eri tyylisiä, eikä niiden välinen vertailu aina olekaan mielekästä. Kilpailu siis mittaa paremminkin hinta-laatusuhdetta kuin absoluuttista laatua. Tästä käytännöstä seuraus tosiaan on se, ettei Vuoden Viini ole välttämättä kilpailun paras viini. Me emme kuitenkaan näe tässä käytännöllisyyden sanelemassa tavassa periaatteellista ongelmaa.

Piedemonte Cuatro Tierras on poikkeuksellinen hintaluokassaan

Vuoden Viini 2019 tulee Espanjan Navarrasta. Se on tehty neljästä Navarralle tyypillisestä rypäleestä: Merlot, Tempranillo, Cabernet Sauvignon ja Garnacha. Tätä voidaan sanoa Navarra-blendiksi, jolla Navarra pyrkii erottautumaan esimerkiksi naapuristaan Riojasta. Toisin kuin Riojalla, Navarralla ei ole yhtä vahvaa kansainvälistä mainetta tai selvästi erottuvaa tyyliä. Navarra-blendiä voi kuitenkin sanoa alueen tyyliksi, sillä sen rypäleet näyttävät esiintyvän myös Alkon navarralaisissa viineissä.

Viinin väri on hyvin tummanpunainen ja syvä.

Tuoksussa on tallimaisuutta, mikä on tämän hintaluokan viineille poikkeuksellista. Tumman hedelmäinen, maamaisen kostea ja tallimainen tuoksu on kiinnostava, eikä lainkaan epämiellyttävä.

Maku on vahva ja siinä on tummaa hedelmää ja kirsikkaa, mikä tuo mieleen italialaiset chianti-viinit. Tallimaiset vivahteet ovat maussa läsnä, mutta eivät niin voimakkaana kuin tuoksussa. Fiilis on vähän sama kuin joissakin juustoissa, joissa on hurja tuoksu, mutta hieno maku.

Maussa on rakennetta ja ryhdikkäät tanniinit.

Myös viinin hapokkuus on kantavaa, johon kietoutuu punamarjaisuutta vadelman ja punaherukan muodossa.

Jälkimaussa suuhun jää viipyilemään kuivattavaa karpalon ja puolukan happamuutta sekä 9 kuukauden tammikypsytyksen tuomaa kevyen tammimausteista lisävivahdetta.

Piedemonte Cuatro Tierras on kunnon punaviini edulliseen hintaan. Viinissä on reipas maalaismainen tyyli, johon rypälesekoitus tuo leveää hedelmäisyyttä, tasapainoa ja rakennetta. Hieno ja täyteläinen kokonaisuus.

Piedemonte Cuatro Tierras 2015 (10,98€), 4/5 tähteäKuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

  1. Hyvä viini,sopii pastan ja Grillatut broilerin kanssa, kun maustaa hyvin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit