Sagrantino - maailman terveellisin punaviini

Mikä tekee viinistä terveellisen ja miksi juuri punaviinillä sanotaan olevan eniten terveysvaikutuksia? Eri viinien terveellisyydessä on kuitenkin eroja. Valotamme tässä jutussa, miksi italialainen punaviini sagrantino on tutkitusti terveellisin.

Antonelli Sagrantino di Montefalco 2008
Tätä Sagrantinoa ei löydy enää Alkosta, hinta oli 20€ vuonna 2016

Mikä tekee viinistä terveellisen?

Viinin ja etenkin punaviinin terveellisyydestä on tehty lukuisia tutkimuksia. Tulokset ovat ristiriitaisia, sillä vuoroviikoin punaviiniä kehutaan tai haukutaan. Haukkuminen liittyy alkoholiin, jota jotkut pitävät myrkkynä. Lienee kuitenkin totta, että yksin alkoholillakin on verenkiertoelimistölle hyviä vaikutuksia, mutta vain jos alkoholia nautitaan kohtuudella.

Punaviinin terveellisyys on osin myyttinen ja peräisin siltä ajalta, kun veden juominen saattoi olla hengenvaarallista saastuneisuudesta johtuen. Toisaalta nykytutkimuksetkin ovat osoittaneet punaviinin olevan sydämen terveydelle hyväksi, se voi alentaa kolesterolia ja jopa hoikentaa.

Usein puhutaan, että kasviksia, hedelmiä ja juureksia tulisi syödä kuorineen, koska kuorista löytyy parhaat ravintoaineet. Juuri tähän liittyy myös punaviinin terveellisyys. Punaviinin valmistuksessa nimittäin kuoret ovat oleellisessa osassa. Kuorista liukenee monenlaisia hyviä aineita ja rypäleen tumma värikin sen jo kertoo, että punaviinirypäleissä niitä on eniten.

Sen sijaan valkoviinirypäleissä on vähemmän terveyttä edistäviä aineita ja valkoviinin valmistuksessakin kuoret otetaan nopeasti pois, jotta saataisiin kirkkaampaa viiniä. Punaviinissä viinin tumma väri, kitkerät tanniinit ja vivahteikas maku kertovat viinin terveellisyydestä.

Punaviinin terveyttä edistäviä aineita on nimetty useita (mm. resveratroli), mutta niitä kutsutaan yleisesti nimellä polyfenoli. Myös monille tutut punaviinin kiristävät tanniinit ovat polyfenoleja ja mitä enemmän niitä löytyy, sitä terveellisempi viini on. Ja sitä enemmän ne vaikuttavat myös makuun.

Karkeasti yleistäen voikin sanoa, että mitä tanniinisemmalta viini maistuu (kuivattaa suuta, ikenet tuntuvat vetäytyvän, poskissa kiristää), sitä terveellisempää se on.

Korkeatanniinisia viinejä:
Sagrantino, Italia
Moretti Omero Montefalco Sagrantino 2013
Nebbiolo, Italia
Barolo Essenze 2012
Tannat, Ranska
Château Montus 2012


Polyfenolit ovat voimakkaita antioksidantteja, mihin niiden terveellisyys perustuu. Joidenkin tutkimusten mukaan antioksidantit estävät elimistön hapettumista ja ikääntymistä, vaikuttavat suotuisasti kolesteroliin, vähentävät sydän- ja verisuonitauteja ja jopa syöpää.

Oma vaatimaton kokemukseni punaviinin terveellisyydestä liittyy sen ruoansulatusta edistävään vaikutukseen, sillä ateria ei tunnu kokonaiselta ilman viiniä. Lisäksi punaviinillä on tunnetusti mielihyvää tuottavia ominaisuuksia. Myöskään sosiaalisuutta lisääviä vaikutuksia ei voi aliarvioida. Nämä positiiviset tekijät myös edistävät terveyttä, kun viiniä nautitaan kohtuudella.

Ikivanha rypäle Sagrantino

Korkeimman italialaisen DOCG-laatuluokituksen saanutta sagrantinoa valmistetaan Montefalcossa Umbriassa, Keski-Italiassa. Viini on tehty ainakin 1000 vuotta tunnetusta Sagrantino-nimisestä rypäleestä, joka on tanniinisimpia rypäleitä maailmassa. Pitkään sagrantino oli recioto-tyyppistä makeaa jälkiruokaviiniä, mutta kuiva sagrantino on nykyään tunnetumpi versio.

Antonelli Sagrantino di Montefalco 2008 on tumma sävyltään, joskin auringonpaisteessa viinin sävy kuultaa hienon punaisena.

Sagrantinon tuoksu on tumma ja maanläheinen, täynnä vahvaa marjaisuutta.

Aluksi maku tuntuu hyvinkin kovalta ja kuivalta. 10-vuotiaat tanniinit eivät kuitenkaan enää pure, kuten nuorena, vaan ovat integroituneet, mutta vaikuttavat silti vahvasti taustalla.

Aromeissa on italialaisille viineille tyypillistä maanläheisyyttä, jopa multaisuutta sekä tummaa luumumaista hedelmäisyyttä niin tuoreessa kuin kuivatussakin muodossa. Maanläheisyys ei ole kuitenkaan hallitseva piirre, vaan enemmänkin vivahde. Lisäksi viinissä on tammen tuomia aromeja, mausteisuutta.

Tämän Sagrantinon maku ei ole aromeiltaan kuitenkaan erityisen vahva, vaan enemmänkin kuiva ja hienopiirteinen hyvällä hapokkuudella ryyditettynä.

Hieman yllättäen alkoi tuntua siltä kuin viini olisi eilen pullotettu ja se ei olisi ollut 10 vuoden kypsytyksestä moksiskaan. Tämä kielii siitä, että viiniä voi huoletta kypsytellä pidempäänkin. Tuottaja lupaakin, että viini säilyy oikein säilytettynä 20 vuotta. Tätä voi verrata Alkon peruspunkkuihin, joiden säilyvyys rajoittuu 2-3 vuoteen.

Nautin Sagrantinon entrecôte-pihvin kanssa.

Sagrantinossa on tutkitusti ennätysmäärä polyfenoleja. Polyfenolipitoisuus on vähintään kaksinkertainen uuden maailman cabernet sauvignoniin verrattuna. Ja se on ainakin kymmenkertainen verrattuna valkoviiniin. Tällä mittarilla sagrantino on maailman terveellisin punaviini. Katso tästä Alkon Sagrantino-viinit

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit