Rapujuhlat ja klassiset rapuviinit

Rehellisesti sanoen rapujen syöminen on aivan uskomatonta räpeltämistä! Lopputuloksena on ennemminkin veriset sormet ja sottainen rinnusta kuin runsas ja täyttävä ateria. Rapukausi onkin lähinnä hyvä (teko)syy järjestää vielä yhdet juhlat kesän päätteeksi ennen kuin koko maa vaipuu pikkuhiljaa talvihorrokseen.

Rapujuhlapöytään varasimme testimielessä monenlaisia ruokia ja viinejä: paahtoleipää, mummonkurkkuja, sitruunamajoneesia, voita sitruunanlohkoja, graavilohta, kylmäsavulohta, kuorittuja katkarapuja, kokonaisia katkarapuja sekä tietysti ihastuttavia panssariselkiä.


Rapu on ehkä yksi hankalimmista syötävistä eläimistä. Ensinnäkin koko nilviäinen on teräväreunaisen ja kivikovan panssarin peitossa, eikä ötökän ruumiinrakenteesta löydy juuri mitään syötävää. Tämän vuoksi rapujuhlissa panostetaankin runsaaseen ja viihdyttävään juomatarjontaan. Viinikartalla jätämme perinteisesti väkevät paitsioon ja keskityimmekin monipuoliseen viinivalikoimaan. Aivan kaikkia kuvien pulloja ei käyty läpi, mutta lähes samassa suhteessa avattiin pulloja kuin rapujakin.

Varasimme viiniä reilusti ja päätimme maistelun edetessä, mitä viineistä seuraavana avataan. Vain parilla pullolla ei selvitty tälläkään kertaa.


Nautitut viinit:
Duval-Leroy Rosé Champagne Brut (19,99€/puolikas pullo)
Louis Jadot Pouilly-Fuissé 2016 (17,19€/puolikas pullo)
Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2017 (7,98€/puolikas pullo)
(Suosittelemme ravuille Sauvignon Blancia!)
Kloster Eberbach Riesling Trocken 2017 (7,95€/puolikas pullo)
Loimer Lois Grüner Veltliner 2017 (16,11€)
Pazo de Villarei Albariño 2016 (14,49€)
De Alberto Ecológico Verdejo 2017 (7,16€, puolikas pullo)
Amour de Muscat - väkevöity jälkiruokaviini (ei Alkossa)


Perinteiset klassiset rapuviinit eri maista

Tavanomaisesti rapujen kanssa suositellaan kuivia, hapokkaita ja hennon hedelmäisiä valkoviinejä, eikä mineraalisuudesta tai vihreästä yrttisyydestäkään ole haittaa. Halusimme kokeilla, miten eri viinit ja viinityylit toimivat saksiniekkojen kaverina. Makumaailmassa pitää ottaa huomioon myös se, että tyypillisimmin tilliliemessä keitettyjä rapuja vedellään voidellulta paahtoleivältä sitruunan ja joskus myös majoneesin kanssa. Nämä maut vaikuttavat voimakkaasti makumaailmaan ja suutuntumaan.

Halusimme kokeilla miten pakasteravut toimivat. Ravut maustuivat vuorokauden verran kiehauttamisen jälkeen jäähdytetyssä liemessä, jossa oli vettä, kruunutilliä, sokeria, suolaa ja lasillinen olutta.


Samppanja

Ilta aloitettiin rosé-samppanjalla. Rosé ei ole tyypillisin valinta rapupöytään, sillä maussa on tiettyä runsautta. Rapujen kanssa kaipaisi vähän rapsahtavampaa happoa ja sitrusmaisempaa fiilistä. Samppanja kestää kuitenkin lasissa hyvin, mikä on rapujuhlissa tärkeää. Yhden ravun avaamiseen saattaa vierähtää hyvän aikaa ja tilannetta onkin mukava piristää samppishömpsyllä silloin tällöin.

ROSEESAMPPANJA Duval-Leroy Rosé Champagne Brut: Kuiva, punamarjainen, mineraalinen ja paahteinen. RUOKA: Toimii etenkin aperitiivina, mutta myös rapujen kanssa varsinkin, jos ruokaa on tuunattu mausteisempaan suuntaan esimerkiksi chilimajoneesilla. Perinteiselle tilli-sitruuna-makumaailmalle voit vaihtoehtoisesti valita tavallisen samppanjan: André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Champagne Brut (19,95€)


Graavilohi ja kylmäsavulohi vie ateriaa ruokaisampaan suuntaan.


Ranskalainen chardonnay

Perinteisempi rapuviiniratkaisu olisi ranskalainen chardonnay. Testiin avattiinkin burgundilainen kevyesti tammitettu Pouilly-Fuissé, jonka pitäisi periaatteessa toimia rapuviininä. Toisille tammi on no-no rapujen kanssa, mutta lähdimme rohkeasti kokeilemaan. Louis Jadot -talon edustaja ei kuitenkaan jaksa tammesta huolimatta pitää pintaansa rapuleivän makumaailmalle. Liian elegantti hento hapokkuus ja vaisu hedelmäisyys ei kanna sitruunan ja yrttien läpi. Rapujuhlat kaipaavatkin jotain räväkämpää!

RANSKALAINEN CHARDONNAY Louis Jadot Pouilly-Fuissé: Elegantti, keltaluumuinen, kohtalaisen hapokas, paahteinen. RUOKA: Tälle viinille kannattaa hakea paria esimerkiksi savustetusta lohesta, sillä tammesta ja hennosta tyylistä ei löydy ravuille makuparia. Sen sijaan Chablis on perinteinen ja sopivampi burgundilainen ravuille: Louis Jadot Chablis (24,99€)


Uuden-Seelannin sauvignon blanc

Räväkkyyttä lähdettiin hakemaan uudesta maailmasta ja sitä myös löydettiin. Villa Marian luomu sauvignon blanc iskee ranskalaisen kanveesiin jo ensimmäisestä kosketuksesta. Viinin hapot, mineraalisuus ja yrtit osuvat rapuleivän kylkeen kuin miljoona volttia. SB ei suotta ole yksi suositelluimmista rapuviineistä!

UUDEN-SEELANNIN SAUVIGNON BLANC Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc: Vihreää ruohoa, mustaherukan lehteä, raikasta sitruksista hedelmää, rapsakkaa happoa, yrttisyyttä ja mineraalisuutta. RUOKA: Tämä on täydellinen rapuviini tillimaustetuille ravuille. Jos olet valitsemassa vain yhtä viiniä, valitse tämä tai muu uuden maailman sauvignon blanc, joista paras valikoima löytyy Uudesta-Seelannista, Marlboroughista.


Halusimme testata myös katkarapuja, joiden suutuntuma ja makumaailma menee yhteen rapujen kanssa. Maku on vain huomattavasti hennompi, joten katkojen kaveriksi sopii lisää makua tuova maustettu majoneesi.


Kuiva saksalainen riesling

Myös kuivat ja hapokkaat rieslingit mielletään hyviksi rapuviineiksi. Kloster Eberbach on partaveitsen terävän hapokas, mutta on valitettavan vaisu muilla osa-alueilla. Sitruksisen tiukka ja kirpeä maku on hieman yksioikoinen, etenkin verrattuna edelliseen. Ravuille tarvittaisiin vahvempaa hedelmää ja rouskuvaa mineraalisuutta.

SAKSALAINEN RIESLING Kloster Eberbach Riesling Trocken: Sitruksinen, hapokas, kevyen hedelmäinen, kevyen yrttinen ja puhdaspiirteinen. RUOKA: Riesling on hyvä rapuviini ja hyvä yleisviini monenlaiseen rapukattaukseen. Puhtaana rapuviininä tämä riesling jää selvästi sauvignon blancin varjoon.


Itävaltalainen grüner veltliner

Loimer Lois Grüner Veltliner on taas mukavan hedelmäinen ja sitruksinen, mutta hapot eivät tahdo riittää rapuleivän kaverina. Edellisessä rieslingissä ja tässä on paljon samaa joskin grüneri erottautuu valkopippurisella mausteisuudellaan. Näin monen viinin jälkeen alkaa jo huomata, että pienetkin erot tekevät suuren vaikutuksen. Rapuviinin valintaan kannattaakin käyttää hieman aikaa ja vaivaa!

ITÄVALTALAINEN GRÜNER VELTLINER Loimer Lois Grüner Veltliner: Sitruksinen, hedelmäinen, vihertävä, mineraalinen, valkopippurinen. RUOKA: Grüner veltliner on omalla tavallaan kiinnostava viini, joka sopii tyylikkäämmille rapukattauksille. Se ei ole samalla tavalla moniottelija kuin riesling johtuen mausteisemmasta aromikkuudesta. Grünerin kanssa rapupöydässä saa olla mausteisia ja reilun yrttisiä makuja.


Paahtoleivälle voi sipaista voita, mutta sitruunamajoneesissa on kivasti potkua - katkarapu melkeinpä vaatii sitä.


Espanjalaiset albariño ja rueda

Siirryttäessä Espanjan lämpimämpään ilmanalaan alkavat viinitkin muuttua tyyliltään hedelmäisemmiksi ja pyöreämmiksi. Albarinosta löytyy kyllä miellyttävän runsasta hedelmäistä makua, kevyesti greippistä kitkeryyttä ja mausteista aromikkuutta, mutta rapujen kanssa tämä viini muuttuu vaimeaksi.

Hieman yllättäen Ruedan alueen Verdejo-rypäleestä valmistettu edustaja osoittautui melko toimivaksi rapuviiniksi. Huolimatta melko pyöreästä suutuntumasta ja keskitason hapokkuudesta, viinin yrttinen aromaattisuus sopi hyvin yhteen rapuliemen yrttien kanssa.

ALBARINO ja RUEDA ESPANJASTA Pazo de Villarei Albariño / De Alberto Ecológico Verdejo: Runsaan hedelmäisiä, aromikkaita, yrttisiä ja vivahteikkaita. Rueda on pehmeämpi, Albarino greippinen. RUOKA: Erittäin hyviä salaattien ja paistetun kalan kanssa. Rapuviinikokeilu oli meille uutta ja toimivuus ravuille oli keskimääräisesti hyvällä tasolla. Valitse ravuille ensisijaisesti Rueda.

Jälkkäriviini

Jälkiruokana tarjoiltu sitruunajuustokakku oli kuin kirsikka kakun päälle. Kirpeää makumaailmaa tasoitti karamellinen ja väkevöity muscat-jälkiruokaviini. Tähän oli hyvä päättää ilta.

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit