Blinit, täytteet ja bliniviinit
Blini-ohukaisia syödään monissa ravintoloissa ja kodeissa talviaikaan, etenkin tammi-helmikuussa. Tänään maaliskuun ensimmäisenä päivänä bliniaika alkaa olla ohi, mutta kylmenevä pakkassää innosti meidät blineilemään vielä kerran.
Blinitaikinan valmistus on normaalia lettutaikinaa konstikkaampaa ja vaatii pidemmän ajan. Hyvä bliniohje löytyy tattarijauhopaketista.
Happamuutta blinien makuun tuo taikinaan lisätty kermaviili tai bulgarianjogurtti.
Taikinan täysmaito ja voi tekevät puolestaan sen, että blinit ovat jo valmiiksi täyttävää syötää.
Normaalia lettua paksummat blinit paistetaan pienikokoisella valurautapannulla runsaassa voissa ja miedolla lämmöllä, jotta lettu kypsyy tasaisesti.
Tarjoa blinit heti perinteisten täytteiden kanssa.
Mielessä voi käydä pakastimessa käytetty autenttisuutta henkivä vodka, mutta hapokas valkoviini on oikeasti parempi vaihtoehto.
Bliniviiniä valitessa kannattaa miettiä täytteitä. Kylmäsavulohi on mieto täyte ja hapokas perusvalkoviini käy sille hyvin.
Sienisalaatti kaipaa jotain maalaismaisen tyylikästä aromikkuutta esimerkiksi Italiasta.
Mäti taas on hienoa syötävää, jolloin tyylikäs kuohuviini tai raikaskuplainen samppanja on loistovalinta.
Savuporomousse on suolainen ja savuisen aromikas herkku, jolle voi valita hieman runsaamman aromikkaan viinin.
Blinit ovat kokonaisuutena tyylikästä syötävää, joten myös tyylikästä vivahteikkuutta viinissä saisi olla.
Kuva: Viinikartta.fi
Yleispätevä bliniviini: Kuvan viini poistunut Alkosta, mutta kokeile samalta alueelta
Paul Buecher Riesling 2020 (9,30€/0.375l)
Paul Buecher Riesling 2020 (9,30€/0.375l)
Blinilätyt
Blinilättyihin käytetään tattarijauhoja ja vehnäjauhoja. Näissä meidän blineissä oli klassiseen tapaan pelkästään tattarijauhoja, minkä ansiosta lätyistä tuli gluteenittomia.Blinitaikinan valmistus on normaalia lettutaikinaa konstikkaampaa ja vaatii pidemmän ajan. Hyvä bliniohje löytyy tattarijauhopaketista.
Happamuutta blinien makuun tuo taikinaan lisätty kermaviili tai bulgarianjogurtti.
Taikinan täysmaito ja voi tekevät puolestaan sen, että blinit ovat jo valmiiksi täyttävää syötää.
Normaalia lettua paksummat blinit paistetaan pienikokoisella valurautapannulla runsaassa voissa ja miedolla lämmöllä, jotta lettu kypsyy tasaisesti.
Tarjoa blinit heti perinteisten täytteiden kanssa.
Blinien täytteet
Meidän blini-iltamme täytteet olivat yllä olevan kuvan mukaisesti:
- Suolakurkkua hunajalla maustettuna
- Smetanaa kevyesti vatkattuna
- Punasipulisilppua
- Sienisalaattia
- Siian mätiä (myös edullisempi kirjolohen mäti käy hyvin)
- Savuporomousse (mm. vaahdotettua kermaa, ranskankermaa ja valmista savupororouhetta)
- Kylmäsavulohiviipaleita
- Hienonnettua tilliä
Bliniviinit
Blinit ovat rasvaisuudesta johtuen tuhtia syötävää. Siksi bliniviiniltä vaaditaan raikkautta ja rasvaisuutta leikkaavaa hapokkuutta.Mielessä voi käydä pakastimessa käytetty autenttisuutta henkivä vodka, mutta hapokas valkoviini on oikeasti parempi vaihtoehto.
Bliniviiniä valitessa kannattaa miettiä täytteitä. Kylmäsavulohi on mieto täyte ja hapokas perusvalkoviini käy sille hyvin.
Sienisalaatti kaipaa jotain maalaismaisen tyylikästä aromikkuutta esimerkiksi Italiasta.
Mäti taas on hienoa syötävää, jolloin tyylikäs kuohuviini tai raikaskuplainen samppanja on loistovalinta.
Savuporomousse on suolainen ja savuisen aromikas herkku, jolle voi valita hieman runsaamman aromikkaan viinin.
Blinit ovat kokonaisuutena tyylikästä syötävää, joten myös tyylikästä vivahteikkuutta viinissä saisi olla.
Sopivia bliniviinejä:
- Ranska, Alsace, Riesling:
Gisselbrecht Riesling Tradition - Saksa, Rheinhessen, Riesling:
Deep Roots Riesling - Ranska, samppanja:
Louis Massing Grande Réserve Champagne Brut - Ranska, Crémant-kuohuviini:
André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut - Espanja, cava:
Pere Ventura Tresor Reserva Cava Brut - Itävalta, Grüner Veltliner:
Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner - Italia, Fiano di Avellino:
Mastroberardino Fiano di Avellino
Kuva: Viinikartta.fi
Kommentit
Lähetä kommentti