Marokkolainen lammaspata ja viinit pääsiäisenä
Marokkolainen pääsiäinen – välimerellisiä makuja lätäkön toiselta puolelta on tämän kertainen teemamme. Lue myös toinen tämän kevään pääsiäisjuttumme: Välimerellinen pääsiäislammas Euroopan puolelta.
Pohjois-Afrikka on laaja alue ja sen ruokakulttuuri on moninainen. Euroopan puoleisen Välimeren keittiöön verrattuna pohjoisafrikkalaiset maut ovat syvempiä ja tummempia, sillä alueella käytetään enemmän ja runsaammin muun muassa kuivattuja mausteita ja hedelmiä. Suomessa tutuimmat vaikutteet ovat pääsääntöisesti Marokosta, missä paikallisiin makuihin on tullut myös hieman ranskalaista twistiä.
Hyvin maustettu couscous ja pitkään haudutettu tagine-tyylinen pata ovatkin oiva ateria myös pääsiäisen aikaan. Lihapataan saa ruokaisuutta ja syvyyttä muun muassa linsseillä ja taateleilla. Runsaat mausteet takaavat, että lammas on varmasti maukasta ja uppoaa vähän tottumattomallekin lampaansyöjälle.
Pataruuat ovat helppoja valmistaa ja padan hautuessa pystyy keskittymään myös muuhunkin kuin ruuanlaittoon. Pääsiäisen vapailla onkin luksusta tulla ulkoreippailulta lähes valmiiseen ruokapöytään, kun on lähtiessä laittanut padan hautumaan. Myös couscous valmistuu nopeasti ja helposti. Ryynien turvotessa kiehautetussa vedessä voi joukkoon pilkkoa kuivattua tomaattia, sipulia, oliiveja, omia lempparimausteita ja yrttejä.
Puolet viineistä oli peräisin Välimeren läheisyydestä ja toinen puolikas ympäri maailmaa. Kattaus oli todella monipuolinen ja yhtenäiset tekijät olivat lähinnä se, että viinit olivat tyyleiltään joko keskitäyteläisiä tai täyteläisiä ja kaksi kuudesta oli samaa rypälelajiketta.
Parhaiten mausteisen ja täyteläisen lammaspadan kanssa maistui australialainen Barossan laakson huippuviini Château Tanunda 100 Year Old vines Shiraz. Tässä viinissä oli kuusikosta eniten intensiteettiä, joka on omiaan voimakkaan padan kanssa. Viinin suuri täyteläinen marjaisuus on kuitenkin hyvässä tasapainossa ja viinistä löytyy myös sopivasti ryhtiä pysyäkseen mielenkiintoisena ruuan kanssa.
Valitettavasti Château Tanunda ei ole helposti saatavilla ja se on hinnaltaan todella arvokas. Australiasta ja Barossan laaksosta on onneksi saatavilla hieman vastaavia viinejä (shirazeja) ja selvästi halvempaan hintaan. Shiraz on oiva rypäle voimakkaille liharuuille ja Australiassa siitä tehdään tarpeeksi suuria viinejä mausteisille lihapadoille.
Toinen hyväksi havaittu viini oli italialainen Le Fattorie Renolia Argei Pranu Mariga, joka on valmistettu mm. Bovale-rypäleestä. Myös tästä viinistä löytyy tarvittavaa suuruuta ja runkoa, jotka toimivat lammaspadan kanssa. Viinin marjaisuus korostuu mukavasti padan mausteisuuden rinnalla ja yhdistelmä on miellyttävän lämmin.
Myös eteläafrikkalainen Cathedral Cellar Triptych herätti positiivisia viboja. Viinistä löytyy mielenkiintoista puolukkaista hapokkuutta ja tiukkaa tanniinia, jotka toimivat täyteläisen padan kanssa mukavasti. Valitettavasti viinistä kuitenkin puuttuu sitä suuruutta, jota lammaspata kaipaa. Viini on maultaan aika lyhyt ja lihapadan kanssa se vaikuttaa aavistuksen liian kevyeltä.
Maistelun muut viinit ovat auttamatta liian keveitä lammaspadan suuruudelle. Näille viineille parempia makupareja löytyy esimerkiksi Välimeren toiselta puolelta. Lue lisää toisesta pääsiäisjutustamme.
Kuvat: Teemu Granström
Marokkolainen lammaspata, couscous-salaatti ja hummus
Perinteinen pääsiäisen juhla-ateria rakentuu yleensä lammasruuan ympärille. Jos perinteinen meininki on alkanut kyllästyttää tai lammas arveluttaa raaka-aineena, kannattaa inspiraatiota hakea Välimeren alueelta ja etenkin Pohjois-Afrikan puolelta!Pohjois-Afrikka on laaja alue ja sen ruokakulttuuri on moninainen. Euroopan puoleisen Välimeren keittiöön verrattuna pohjoisafrikkalaiset maut ovat syvempiä ja tummempia, sillä alueella käytetään enemmän ja runsaammin muun muassa kuivattuja mausteita ja hedelmiä. Suomessa tutuimmat vaikutteet ovat pääsääntöisesti Marokosta, missä paikallisiin makuihin on tullut myös hieman ranskalaista twistiä.
Hyvin maustettu couscous ja pitkään haudutettu tagine-tyylinen pata ovatkin oiva ateria myös pääsiäisen aikaan. Lihapataan saa ruokaisuutta ja syvyyttä muun muassa linsseillä ja taateleilla. Runsaat mausteet takaavat, että lammas on varmasti maukasta ja uppoaa vähän tottumattomallekin lampaansyöjälle.
Marokkolainen lammaspatamme kypsyi vain sadassa asteessa ainakin kuuden tunnin ajan. Mausteisia vivahteita makuun toivat inkivääri, kaneli ja neilikat.
Barossan laakson viini Château Tanunda 100 Year Old Vines Shiraz 2012 (Ei valitettavasti löydy Alkosta)
Pataruuat ovat helppoja valmistaa ja padan hautuessa pystyy keskittymään myös muuhunkin kuin ruuanlaittoon. Pääsiäisen vapailla onkin luksusta tulla ulkoreippailulta lähes valmiiseen ruokapöytään, kun on lähtiessä laittanut padan hautumaan. Myös couscous valmistuu nopeasti ja helposti. Ryynien turvotessa kiehautetussa vedessä voi joukkoon pilkkoa kuivattua tomaattia, sipulia, oliiveja, omia lempparimausteita ja yrttejä.
Viinit marokkolaiselle lammaspadalle
Pohjois-Afrikan suuret maut ovat kuitenkin haaste sopivalle viinivalinnalle. Hyvä nyrkkisääntö on: mitä suuremmat maut, sen suuremman viinin ne tarvitsevat kaverikseen. Viini ei kuitenkaan voi olla pelkästään suuri ja täyteläinen, vaan siinä pitää olla sopivasti luonnetta ruuan elävöittämiseksi. Testasimmekin yhteensä kuusi erilaista punaviiniä marokkolaisen lammaspadan ja couscous-lisäkkeen kanssa, jotta löytäisimme parhaat vinkit pääsiäisen viinivalintoihinPuolet viineistä oli peräisin Välimeren läheisyydestä ja toinen puolikas ympäri maailmaa. Kattaus oli todella monipuolinen ja yhtenäiset tekijät olivat lähinnä se, että viinit olivat tyyleiltään joko keskitäyteläisiä tai täyteläisiä ja kaksi kuudesta oli samaa rypälelajiketta.
Parhaiten mausteisen ja täyteläisen lammaspadan kanssa maistui australialainen Barossan laakson huippuviini Château Tanunda 100 Year Old vines Shiraz. Tässä viinissä oli kuusikosta eniten intensiteettiä, joka on omiaan voimakkaan padan kanssa. Viinin suuri täyteläinen marjaisuus on kuitenkin hyvässä tasapainossa ja viinistä löytyy myös sopivasti ryhtiä pysyäkseen mielenkiintoisena ruuan kanssa.
Valitettavasti Château Tanunda ei ole helposti saatavilla ja se on hinnaltaan todella arvokas. Australiasta ja Barossan laaksosta on onneksi saatavilla hieman vastaavia viinejä (shirazeja) ja selvästi halvempaan hintaan. Shiraz on oiva rypäle voimakkaille liharuuille ja Australiassa siitä tehdään tarpeeksi suuria viinejä mausteisille lihapadoille.
Toinen hyväksi havaittu viini oli italialainen Le Fattorie Renolia Argei Pranu Mariga, joka on valmistettu mm. Bovale-rypäleestä. Myös tästä viinistä löytyy tarvittavaa suuruuta ja runkoa, jotka toimivat lammaspadan kanssa. Viinin marjaisuus korostuu mukavasti padan mausteisuuden rinnalla ja yhdistelmä on miellyttävän lämmin.
Myös eteläafrikkalainen Cathedral Cellar Triptych herätti positiivisia viboja. Viinistä löytyy mielenkiintoista puolukkaista hapokkuutta ja tiukkaa tanniinia, jotka toimivat täyteläisen padan kanssa mukavasti. Valitettavasti viinistä kuitenkin puuttuu sitä suuruutta, jota lammaspata kaipaa. Viini on maultaan aika lyhyt ja lihapadan kanssa se vaikuttaa aavistuksen liian kevyeltä.
Maistelun muut viinit ovat auttamatta liian keveitä lammaspadan suuruudelle. Näille viineille parempia makupareja löytyy esimerkiksi Välimeren toiselta puolelta. Lue lisää toisesta pääsiäisjutustamme.
Maistetut viinit paremmuusjärjestyksessä:
- Australia: Château Tanunda 100 Year Old Vines Shiraz 2012 (yli 50€)
Pieteetillä tehty legendaarisen Barossa Valleyn ikoninen viini 100-vuotiaista köynnöksistä. Tätä vivahteikasta ja kehittynyttä viiniä ei juuri nyt saa Alkosta, mutta katso tästä Barossan muut viinit. Sopi Marokon padalle täydellisesti. - Sardinia: Le Fattorie Renolia Argei Pranu Mariga (32,98€)
Rypäleet: Bovale, Cannonau, Carignano
Suuri viini ja erikoisuus Sardiniasta. Todellinen laatuviini mokkaisilla vivahteilla. Sopi myös erinomaisesti lammaspadalle viinin mausteisuuden matchatessa ruuan mausteiden kanssa. - Etelä-Afrikka: Cathedral Cellar Triptych (18,90€)
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec, Cabernet Franc
Roteva, täyteläinen ja tanniininen viini, usean rypäleen blendi. Sinänsä erinomainen viini, mutta lammaspadalle vain melko hyvä vaihtoehto. - Galilea: Mount Hermon Red (13,99€)
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec
Erinomainen mehevä buffaviini, joka on helposti nautittava, mutta jossa on myös sopivasti ryhtiä ja rakennetta. Pitää erityisesti itäisen Välimeren makumaailmasta. Maku ei riitä lammaspadalle. - Chile: Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah (15,69€)
Täyteläinen, tanniininen ja tumma, hillomaisen pyöreä syrah. Pätevä ja puhdaspiirteinen viini uuden maailman tyyliä preferoivalle. Grillattu lammas on parempi vaihtoehto kuin marokkolainen lammaspata. - Kreikka: Boutari Naoussa (15,11€)
Viini on Xinomavro-rypäleestä, jota kasvatetaan etenkin Naoussan viinialueella Pohjois-Kreikassa. Tyyli on kuiva ja ohuen oloinen. Viinissä maistuu mausteisuus ja marjaisuus, mutta kokonaisuus jää alavireiseksi. Kevyehkö viini ei pärjää runsasmausteiselle lammaspadalle.
Muita suosikkejamme Afrikan puoleisen Välimeren lammasruuille:
- Australia: Peter Lehmann The Barossan Shiraz
- Georgia: Qvevris Saperavi
- Libanon: Château Ksara Reserve du Couvent
- Portugali: Tyto Alba
- Marokko: Domaine Toulal Rouge
Aito marokkolainen, mutta ehkä kuitenkin liian kevyt lammaspadalle.
Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen
Kuvat: Teemu Granström
Kommentit
Lähetä kommentti