Välimerellinen pääsiäislammas Euroopan puolelta

Viinikartan pääsiäisenä suuntaamme katseet aurinkoiselle Välimerelle. Päätimme kokeilla lammasruokia Välimeren molemmin puolin, Euroopan ja Afrikan puolelta. Tässä jutussa keskitymme Välimeren pohjoispuoleen ja innoitusta haimme etenkin Kreikan ruokakulttuurista.

Lammasruokia varten hankimme 6 viiniä kuudesta eri maasta.

Euroopan puoleisen Välimeren lammasateria viineineen

Perinteinen pääsiäisateria rakentuu yleensä jonkinlaisen lammasruuan ympärille. Viinikartan pääsiäisenä suuntaammekin katseet Välimeren rannikoille, sillä lammas on suuri osa alueen ruokakulttuuria. Välimeri on kuitenkin suhteellisen iso lätäkkö ja sen ympäriltä löytyy jos jonkinlaista ilmastoa ja ruokakulttuuria. Päätimme yksinkertaistetusti kokeilla, miten maantieteelliset vastakohdat maistuvat lautasella, ja miten ne sopivat suomalaiseen pääsiäispöytään.

Jo antiikin kreikkalaiset söivät lammasta!

Euroopan puolelta lähestyimme lammasateriaa kreikkalaisin vaikuttein. Hiilillä grillattu kokonainen lammas olisi varmasti autenttisin pala Kreikkaa, mutta käytännön syistä valmistimme pääruuaksi yrttikuorrutettua karitsan sisäfileetä, jonka lisäksi tarjottiin raikas halloumi-salaatti ja tsatsikia. Kreikkalainen makumaailma on hyvä tasapaino vahvojen makujen ja sopivan raikkauden välillä. Tämä maistuu esimerkiksi tsatsikissa, josta löytyy niin tiukkaa valkosipulia, kuin raikasta kurkkua ja pehmeää jogurttia.

Karitsan sisäfileet ruskistettiin ensin pannussa 1-2 minuutin ajan

Fileiden päälle lisättiin yrttikuorrute, jonka jälkeen sisäfileet kypsyivät vielä muutaman minuutin uunissa.


Halloumi-salaattia raikasti mehukas appelsiini ja kurkku.


Meidän tsatsikiin tuli myös suomalaiseen makuun sopivaa tilliä.

Kreikkalaistyylinen pääsiäisateriamme oli mukavan keväinen ja raikas. Myös perinteiset pääsiäismakeat sopivat kokonaiskuvaan hyvin, joskin mämmin sopivuudesta ruokapöytään voi olla montaa mieltä. Makumaailmaan on myös helppo yhdistää omia pääsiäissuosikkeja, sillä kreikkalaistyyli on itsessäänkin varsin monipuolinen.

Kreikkalaistyylinen makumaailma kysyy tasapainoa myös viiniltä. Viini ei voi olla ainoastaan täyteläinen hedelmäpommi, vaan siitä pitää löytyä rakennetta ja luonnetta, joka kestää ruuan mausteiset, valkosipuliset ja yrttiset maut. Viinimyymälässä näitä ominaisuuksia kutsutaan parhaiten sanoilla ”vivahteikas ja kehittynyt” tai ”roteva ja voimakas”. Viinikartan tyylille uskollisina päätimme maistaa ruuat niin paikallisten kuin kaukaistenkin viinien kanssa ja testata, miten eri alueiden viinit sopivat pääsiäisaterialle.

Viinit Kreikasta Australiaan

Galilean viini

Israelin alueella tuotettu Mount Hermon Red on kuusikon kevyimmästä päästä. Tuoksu on mielenkiintoisen marjainen, jopa mansikkainen. Makumaailma on kuitenkin huomattavasti tuoksua runsaampi. Viinistä löytyy mausteisuutta ja hapokasta ryhtiä, mutta myös luumuista täyteläisyyttä.

Tämä usean rypäleen sekoite on melko tyypillinen yleisviini. Se ei ole ristiriidassa tarjotun ruuan kanssa, mutta se ei myöskään paranna ateriaa merkittävästi. Tyyliltään keskitäyteläinen Mount Hermon Red sopi parhaiten raikkaan salaatin kanssa.

Mount Hermon Red (13,99€)

Kreikkalainen viini

Kreikan omaa viinituotantoa edustamaan otettiin keskitäyteläinen Boutari Naoussa, joka muistuttaa olemuksellaan Kreikan karuista olosuhteista. Viinin tuoksusta löytyy kuivaa puuta ja sahanpurua, jotka muistuvat mieleen myös suussa. Tiukan tamminen viini taittuu kuitenkin nopeasti latteaksi, eikä maku kanna pitkälle myöskään ruuan kanssa. Hieman hämmästyneinä täytyy todeta, että kreikkalainen viini on tämän kuusikon heikoin esitys kreikkalaisvaikutteisen ruuan kanssa.

Boutari Naoussa (15,11€)

Eteläafrikkalainen viini

Etelä-Afrikan Cathedral Cellar Triptych lupaa hyvää jo tuoksussaan. Vahamainen tuoksu saa odottamaan mausta jotain persoonallista. Jo maistamatta alkaa olla selvillä, että viinistä löytyy sopivasti luonnetta myös ruuan kanssa. Maultaan viini on täyteläinen, mutta siitä löytyy myös puolukkaista happoa ja reippaasti runkoa. Maku on aavistuksen lyhyt, mutta toisaalta se antaa samalla tilaa ruuan makumaailmalle. Viinin ryhti toimii etenkin kevyesti kypsytetyn lampaan sisäfileen kanssa. Viini ei myöskään kavahda yrttikuorrutteen tai tsatsikin makuja, vaan pikemminkin muotoutuu niiden ympärille. Tämä viini on erittäin hyvä vaihtoehto pääsiäisaterialle!


Chileläinen viini

Neljäs pääsiäisviini on chileläinen Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah. Voimakastuoksuinen viini tuo nenään nahkaa ja tummaa puuta. Maultaan viini on suuri ja täyteläinen. Runsas maku on kuitenkin aivan liian täyteläinen toimiakseen vivahteikkaan ruuan kanssa. Erikoispisteet viini saa kuitenkin siitä, että se on pitkään aikaan ainut testaamamme chileläinen, josta ei löydy raakaa paprikaista vivahdetta, jota pidämme virheenä. Pääsiäisviininä tämä soveltuu parhaiten seurusteluun tai toisenlaiselle lammasruualle, esimerkiksi grillatulle lampaalle.

Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah (15,69€. Huom. etiketti muuttunut)

Sardinialainen viini

Seuraavaksi testattu viini oli roteva italialainen Le Fattorie Renolia Argei Pranu Mariga Sardiniasta. Tämä suuri ja lämmin viini on pehmeän marjainen, mutta silti suhteellisen ryhdikäs. Testaajien keskuudessa tämä arvioitiin kuusikon toiseksi parhaaksi viiniksi, mikä kertoo sen laadusta paljon. Kreikkalaistyylinen tai hienostuneesti maustettu ruoka ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto tälle viinille. Suuri viini peittää hennoimmat maut alleen todella helposti, joten tämän viinin kanssa kannattaa tarjota jotain tuhdimpaa lammasruokaa.


Australialainen viini

Maistelun ehdoton ykkönen oli australialainen vanhoista satavuotiaista köynnöksistä tehty Château Tanunda Shiraz vuodelta 2012. Tämä on laatuviini isolla ällällä. Tuoksu on erittäin syvä ja tumma. Nenään välittyy jotain maanläheistä ja jopa vivahde lihaista umamia. Maultaan viini on tasapainoinen yhdistelmä suurta marjaisaa luonnetta, tanniineja ja hapokasta ryhtiä. Tanunda oli ehdoton suosikki kaikkien maistajien keskuudessa. Ruokaan viini sopii yllättävänkin laajasti. Se on omiaan niin raikkaan salaatin, kuin lihaisempien ruokien kanssa.

Laatu näkyy kuitenkin myös hinnassa. Tämä huippuviini on täysin omassa hintaluokassaan ja suoraan sanottuna kallis. Lisäksi sen saatavuus Suomessa on rajoittunut, mutta viiniin voi törmätä esimerkiksi Suomenlahden laivoilla. Tilaisuuteen kannattaa todellakin tarttua, jos löydät viinin ja saat siitä hyvän diilin!

Château Tanunda 100 Year Old Vines Shiraz 2012 (Maksoimme viinistä 54€)


Boutarin kreikkalaisesta viinistä jäi vaatimaton mielikuva.


KWV:n eteläafrikkalainen viini yllätti positiivisesti.


Kertaus viineistä paremmuusjärjestyksessä:
 1. Australia: Château Tanunda 100 Year Old Vines Shiraz 2012 (yli 50€)
  Pieteetillä tehty legendaarisen Barossa Valleyn ikoninen viini 100-vuotiaista köynnöksistä. Tätä vivahteikasta ja kehittynyttä viiniä ei juuri nyt saa Alkosta, mutta katso tästä Barossan muut viinit. Monipuolinen ja arvokas lammasviini.
 2. Sardinia: Le Fattorie Renolia Argei Pranu Mariga (32,98€)
  Rypäleet: Bovale, Cannonau, Carignano
  Suuri viini ja erikoisuus Sardiniasta. Todellinen laatuviini mokkaisilla vivahteilla. Sopii nautiskeluun ja tuhdimmille lammasruuille.
 3. Etelä-Afrikka: Cathedral Cellar Triptych (18,90€)
  Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec, Cabernet Franc
  Roteva, täyteläinen ja tanniininen viini, usean rypäleen blendi. Erinomainen vaihtoehto monille lammasruuille.
 4. Galilea: Mount Hermon Red (13,99€)
  Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec
  Erinomainen mehevä buffaviini, joka on helposti nautittava, mutta jossa on myös sopivasti ryhtiä ja rakennetta. Pitää erityisesti itäisen Välimeren makumaailmasta.
 5. Chile: Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah (15,69€)
  Täyteläinen, tanniininen ja tumma, hillomaisen pyöreä syrah. Pätevä ja puhdaspiirteinen viini uuden maailman tyyliä preferoivalle. Grillattu lammas.
 6. Kreikka: Boutari Naoussa (15,11€)
  Viini on Xinomavro-rypäleestä, jota kasvatetaan etenkin Naoussan viinialueella Pohjois-Kreikassa. Tyyli on kuiva ja ohuen oloinen. Viinissä maistuu mausteisuus ja marjaisuus, mutta kokonaisuus jää alavireiseksi.


Muita suosikkejamme Euroopan puoleisen Välimeren lammasruuille:


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen

Kuvat: Teemu Granström

Kommentit

Suositut tekstit