Aalto - espanjalainen huippuviini suomalaisella nimellä

Espanjalaisen Aalto-viinin suomalainen nimi etiketissä kiinnittää välittömästi huomion. Parasta kuitenkin on kuulla, että nimi todellakin tulee Alvar Aallosta, vaikka suoranaista yhteyttä viinin ja arkkitehdin välillä ei olekaan.

Aalto, Ribera del Duero, Kastilia-León, Espanja (42,48€)
Viinin nimessä on vaikutteita Alvar Aallosta, alto-sanasta sekä aakkosjärjestyksen kärkisijojen tavoittelusta.

Aalto viini tulee Ribera del Duerosta

Bodegas Aalto valmistaa mailmankuuluja Aalto sekä Aalto P.S. -viinejä Ribera del Dueron viinialueella Madridista pohjoiseen. Jälkimmäinen viineistä on talon lippulaivatuote (84,99€), mutta tavallinen Aalto on myös huippulaatua, joka syntyy vanhoista viiniköynnöksistä sekä viinintekijöiden huippuosaamisesta. Varsinkin amerikkalaiset kriitikot ovat tykästyneet tyyliin ja antaneet viinille huomattavan korkeita pisteitä. Aalto onkin ollut mm. Wine Enthusiast -lehden TOP100-listalla kuudentena.

Onkin käsittämätöntä, että verrattain nuori viinitalo Bodegas Aalto (perustettu 1999) on saavuttanut viineillään näin korkean maineen ja pullon voi silti napata Alkosta vain reilulla neljällä kympillä. Vastaavalla hinnalla on vaikea löytää yhtä hyviä tuotteita tunnetuimmilta viinialueilta.

Ribera del Duero on omia suosikkialueitani Espanjassa. Alueella tuotetetaan Tempranillosta (Tinta Fino) täyteläisiä viinejä, jotka ovat laadullisesti verrattavissa tunnetumpaan Riojan viinialueeseen. Alueen tunnetuin viini on Lionel Messillekin maistuva extrakallis Vega Sicilia Unico, jonka entinen pääviinintekijä tekee nyt Aalto-viiniä. Halvemmasta päästä kannattaa kokeilla esimerkiksi Torres Celeste Crianzaa.

Aalto-viinille sopii vain laadukkaat raaka-aineet - suomalainen sisäfile Coeur de Filet ja kotimetsän antimet.

Aalto on roteva punaisen lihan viini

Ribera del Dueron viinit ovat parhaimmillaan tummien liharuokien seurassa. Etenkin grillattu lammas parittuu RdD-viinille käsittämättömän hienosti.

Yhtä hyvin Aalto-viini sopii metsiemme riistalle, sillä viinissä on tarvittavaa rotevuutta. Viinin kanssa kannattaa kokeilla myös kovia kypsyneitä juustoja.

Tällä kertaa päädyimme kuitenkin klassiseen naudan sisäfilepihviin, joka tarjottiin sipulin kanssa paistettujen kantarellien seurassa. Yhdistelmä sai tämän viinimiehen polvilleen.

Nauta, lammas ja riista sopivat rotevan Aalto-viinin kumppaniksi. Kantarelleilla tähän annokseen saatiin viinin kaipaamaa arvokkuutta.

Oma arvioni Aalto 2013 -viinistä

Maistoin Aalto-viinin tänä syksynä kahteen kertaan, ensin vuosikerran 2013 rauhallisesti kotioloissa sisäfileen kumppanina.

Aallossa on mieletön tuoksu: tummaa hedelmää ja tummaa marjaisuutta hyvinkin intensiivisessä formaatissa.

Maku toistaa tuoksun hedelmäisyyden ja viini soljuu alas kurkkua lämmittäen. Samalla huomaa sen, että viini on hapokkuudeltaan ryhdikäs.

Välillä mieleen tulee viikunat ja muut kuivatut hedelmät, jonka jälkeen viini muistuttaa tanniineistaan suuta kuivattavalla tuntemuksella.

Suuhun jää kuitenkin mausteisen tamminen fiilis, jossa on lakritsia, vaniljaa ja jopa kanelia.

Huikea tasapaino, se on avainsana tämän viinin kohdalla.

Sokkotestimme, jonka Aalto 2016 voitti

Toisella maistelukerralla pari viikkoa sitten kokoonnuimme 12 maistajan voimin testaamaan eri punaviinirypäleistä tehtyjä viinejä sokkona. Aalto vei voiton muista laatuviineistä viidellä ykkössijalla ja se peittosi amerikkalaisen pinot noirin Russian River Valleysta, Torresin Manso de Velascon Chilestä, Brunello di Montalcinon Italiasta sekä Château Grange-Neuven Ranskasta.

Aallosta tunnistettiin tummat marjat karhunvatukoineen, tummat kirsikat, vaniljaisuus, pehmeä tammisuus, seetrisyys, nahkaisuus, tupakka, tumma suklaa sekä napakat jauhoiset tanniinit. Maistettu 2016 vuosikerta tuntui kuitenkin vielä nuorelta ja omasta mielestäni vuosikerta 2013 oli sopivammassa iässä, joskin Aalto-viiniksi nuori sekin. Aaltoa voikin kellaroida 15-20 vuoden ajan ja vähintään tästä puolet ehdottomasti kannattaa.

Täydet viisi tähteä: Aalto (42,48€)


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit