Leyda Las Brisas Pinot Noir on Viini-lehden vuoden punaviini 2018

Viini Wine Awards on Viini-lehden vuotuinen palkintojen jako eri viinityyppien parhaille viineille. Palkinnot jaettiin tänä vuonna 15. kerran. Punaviini tuntuu olevan vuodesta toiseen kilpailun kiinnostavin pääosan esittäjä ja siksi halusimme ottaa testiin vuoden 2018 punaviinin, Leyda Las Brisas Pinot Noirin.

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2016 (15,99€)
Pinotin värisävy on hailakka, mutta upeasti kuultava.

Leyda Las Brisas on miellyttävän hapokas chileläinen pinot noir

Viña Leydan viinejä on ollut Suomessa myynnissä pitkään ja olemme maistaneet suurin piirtein ne kaikki. Tällä hetkellä valikoimasta löytyy neljä viiniä, kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä.

Oma suosikkini Leydan viineistä on aina ollut Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc (12,99€), joka on kunnostautunut paitsi huikeana rapuviininä, niin myös valikoiman ehkä parhaimmalla hinta-laatusuhteella. Pitkään tätäkin viiniä sai tasan kympillä.

Pinot Noir -punaviineistä Leydalta tunnetaan kaksi viiniä, funkimpi laatuviini Leyda Pinot Noir Lot 21 (yli 30€) ja sitten keskihintainen Leyda Las Brisas Pinot Noir (15,99€), joka tällä kertaa kahmaisi vuoden punaviinin tittelin.

Viini-lehden tapana tuntuu olevan valita voittajaksi tunnettujen viinitalojen viinejä. Toki tämä voi olla sattumaa, mutta toisaalta olisi ymmärrettävää, sillä isommilla taloilla on mahdollisuus vastata kilpailun tuottamaan kysyntään.

Olen maistanut Leyda Las Brisasin pari kertaa aiemmin, enkä ole kiinnittänyt siihen erityisesti huomiota. Muistiinpanojen perusteella olen vuosia sitten suhtautunut siihen jopa kriittisesti, mutta viime kerralla pari vuotta sitten jo myönteisemmin. Voi olla, että oma maku on kehittynyt tai vuosikerroissa on paljon eroa. Neljä tähteä, jonka tällä kertaa annan ei ole yläkanttiin, mutta aiemmin ajatukset ovat olleet enemmänkin kolmesta tähdestä kolmeen ja puoleen tähteen.

Olin taas hieman yllättynyt Viini-lehden valinnasta, mutta yritin maistella viinin puolueettomasti, mikä ei ollut helppoa, kun viini oli saanut näin merkittävän tunnustuksen.

Leyda Las Brisas Pinot Noirin värisävy on ihastuttavan punainen. Se on läpinäkyvä pinot noirien tapaan, mutta kimmeltää kivasti lasissa.

Tuoksu on tamminen, kevyesti maanläheinen ja lopulta marjaisan kirpeä. Kiinnostavia palasia tuntuu siis olevan läsnä. Puun tuoksusta tulee mieleen jo maailmaa nähneen talon vanha murtunut kynnys.

Maussa paljastuu värisävyn mukainen marjapläjäys, jonka aromeissa sekoittuu mustaherukka, karhunvatukka ja vadelma.

Suutuntuma on keskitäyteläinen, mutta ei kuitenkaan missään nimessä ohuen oloinen.

Maku on todella pehmeä ja tasainen. Tammisuus on vahvasti läsnä ja tasapainoa ja pituutta makuun tuo happaman oloinen jälkimaku karpaloinen ja puolukoineen. Marjainen happamuus jää viipyilemään suuhun pitkäksi aikaa.

Leyda Las Brisasissa on hyvä tasapaino: tammisuus on herkullisen lakritsista ja mausteista, hapokkuus kirpeän marjaista ja tanniinitkin ovat kokonaisuutta kantavia silkkisessä muodossaan.

Tämän vuoden voittajaviini on tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus, jossa on riittävästi kiinnostavia elementtejä. Leyda Las Brisasista saat monipuolisen ruokaviinin patabroilerista riistalintuihin ja miksei myös joulun juhlapöytään. Viilennä, jotta monipuolinen marjaisuus pääsee parhaiten esille.

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2016 (15,99€), 4/5 tähteä


Viini-lehti valitsi vuoden punaviinin ja vuoden valkoviinin 14.11.2018, lue lisää:
Viini-lehti - vuoden puna- ja valkoviini 2018

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit