Apothic Inferno - viskitynnyrissä kypsynyt punaviini

Viskitynnyrissä kypsynyt punaviini kuulostaa heti mielenkiintoiselta, mutta tekeekö kypsytys viinille hyvää? Maistoimme ja arvioimme kalifornialaisen Apothic Inferno -punaviinin.


Viskitynnyrikypsytys viinille

Viinimaailmaan mahtuu kokeilunhalua. Miten olisi suklaakuohuviini, sininen viini tai viskitynnyrissä kypsytelty punaviini. Jälkimmäisin ei ideana kuulosta pöllömmältä, sillä viskissähän on tunnetusti paljon makua.

Viinitynnyreitä on nähty viskien kypsyttelyssä, esimerkiksi Glen Moray Sherry Cask Finish Single Malt on viimeistelty sherry-tynnyrissä, mutta viinien kypsyminen viskitynnyrissä on tuoreempi muutaman vuoden vanha trendi.

Olen maistanut aiemmin Jacob's Creek Double Barrel Shiraz 5th vintage 2015 -viiniä ja nyt tutustuin Apothic Infernoon. Juttelin Jacob's Creekin viiniesittelijän kanssa ja kyselin, onko kyse vain markkinointikikasta. Puheiden mukaan ei todellakaan ole.

Viskitynnyriviinin tyyli on tarkkaan harkittu ja on vaatinut pitkän kokeilujakson ennen kuin tasapaino on löytynyt. Jacob's Creekin viinistä pidin melko paljon, joten aion ostaa sitä jatkossakin. Se on oivallinen esimerkiksi joululahjana.

Viskitynnyrin kierrätys viininvalmistukseen voisi olla taloudellisesti järkevää uusiokäyttöä, mutta makuun liittyvät seikat lienevät tärkein syy viskitynnyrin käyttöön.

Ymmärtääkseni viini on ensin kypsynyt tavallisessa viinitynnyrissä, josta se on on siirretty viimeisteltäväksi viskitynnyriin 60 päivän ajaksi. Tämä ei tietysti tuo säästöä, kun käytetään kahta eri tynnyriä.

Viiniin tuleva maku on peräisin huolella paahdetusta tynnyristä eli puusta ja mahdollisesti viskistä. Itse luulen, että viskillä ei ole maun kanssa tekemistä ainakaan niin paljon kuin tynnyrillä.

Joka tapauksessa viskitynnyristä tuleva paahteinen maku on uniikki ja niin vahva, että viiniä ei säilötä sinne pitkäksi aikaa.

Apothic Inferno on alkoholinen viini

Apothic Inferno on melkoinen sekoitus eri rypäleitä: Zinfandel, Merlot, Syrah, Petite Sirah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot ja Grenache. Sen tiedämme, että zinfandelit ovat alkoholipitoisia, joten ei ole ihme, että alkoholista, viskiä muistuttavaa voimaa on haettu juuri zinistä.

Apothic Infernossa onkin peräti 16 prosenttia alkoholia, mikä on viiniksi paljon ja lämmittää mukavasti kurkkua. Etiketin infernaalisissa liekeissä on siis sanomaa.

Lasissa Apothic Inferno näyttää erittäin täyteläiseltä ja se muodostaakin lasin reunaan raskaasti valuvat kyyneleet.

Apothic Infernon tuoksu on tumma ja voimakas. Siinä tuoksuu ensisijaisesti puu, salmiakkimix-karkkipussi ja tuhka. Sen jälkeen tuoksusta voi erottaa myös hedelmäisiä aromeja, jotka ovat tumman marjaisia ja luumuisia.

Maku on tuoksun mukaisesti vahva ja tumma. Siitä ei löydy erityisesti hedelmää, koska maun hallitsevat piirteet tulevat tynnyristä ja ne peittävät hedelmäisyyden melko tarkkaan. Mausta löytääkin helposti paahteisuutta, hiiltä ja Kouvolan lakritsia sekä jonkin verran myös kahvia, tummaa suklaata, vaniljaa ja mausteisuutta.

Viinin vahva alkoholi pitää rungon kasassa ja tuntuu siltä, että ilman reipasta alkoholia, viini olisi kesy ja muistuttaisi halloweenina myynnissä ollutta vadelma-salmiakki-limonadia.

Apothic Inferno on mielenkiintoinen innovatiivinen viini, jossa on omaleimainen vahva makunsa. Siitä ei ehkä löydy viskiä, mutta viskin olemus on erittäin helppo kuvitella.

Apothic Inferno 2015 (15,99€), 3,5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit