Kuura Ice Cider - jääsiideri Quebecin tapaan

Otimme testiin Fiskarsin ruukkikylässä valmistetun Kuura Ice Ciderin. Jääsiideri ei juuri muistuta tavanomaista siideriä. Sen sijaan se muistuttaa vaaleaa jälkiruokaviiniä.

Kuura Ice Cider 2016 (33,18€ / 0.375l)

Miten jääsiideriä tehdään?

Maistoin quebeciläistä jääsiideriä ensimmäisen kerran kolmisen vuotta sitten. Sokkotestissämme jääsiideri oli hämynä viiden oikean jälkiruokaviinin joukossa. Ja hämy toimi, sillä luulimme siideriä viiniksi.

Jääsiideri maistuu kyllä omenoille, mutta sitä voi helposti erehtyä luulemaan viiniksi, koska monessakin vaaleassa jälkiruokaviinissä on omenaisia aromeja. Lisäksi jääsiideri on viinin vahvuista, intensiivistä ja makeaa. Speksien puolesta se ei siis juuri eroa viinistä.

Jääsiideri ja valmistusmenetelmän vaatimukset on kehitetty Quebecissä kolme vuosikymmentä sitten. Sieltä se on myös saapunut Suomeen, jossa jääsiideriä (Cidre de Glace) tehdään Fiskarsissa perinteisellä quebeciläisellä menetelmällä.

Omenat siis kerätään ja mehustetaan talven tullen. Mehu jäätyy ulkona pakkasessa, joten luonnollisen jääsiiderin valmistus on mahdollista vain pohjoisilla leveyksillä. Näin ilmastonmuutoksen leutojen säiden aikana siideri voi osin sulaakin välillä ja jäätyä sitten uudestaan, mistä kuulemma voi olla jopa hyötyä maun lopputulosta ajatellen.

Kun sitten keväällä jäämöykky sulaa, tai sulatetaan, sokeripitoinen mehu valuu ensimmäisenä pois. Tästä maultaan tiivistyneestä mehusta tehdään jääsiideriä. Lopputulos on vahva ja makea siideri, jossa on alkoholia saman verran kuin viinissä, Kuura-jääsiiderissä 12 prosenttia.

Koska valmistusmenetelmä on työläs ja kuluttaa omenoita monta kertaa enemmän kuin tavallinen siideri, jääsiideri ei ole halpaa. Puolikkaasta pullosta saa maksaa yli 30 euroa. Samalla hinnalla saa korkealaatuista jälkiruokaviiniä.

Muistan kolme vuotta sitten miettineeni, että tällaista viinin veroista nektariahan voisi tehdä myös Suomessa. Silloin en ollut vielä kuullut Kuurasta, sillä ensimmäinen 2015 vuosikerta oli valmistumassa ja toinen vuosikerta 2016 päätyi jo omaan lasiini.

Kuura Ice Cider on tyyliltään täysin verrattavissa tunnettuihin jälkiruokaviineihin, kuten Unkarin tokajiin, Ranskan sauternesiin tai viime kädessä Saksan vastaavaan jäätuotokseen eisweiniin.

Mielestäni tuotetta ei ehkä kannattaisi edes kutsua siideriksi, koska se luo liian vahvoja mielikuvia tavanomaisesta siideristä.

Kuura Ice Cider on hyvin makea, mutta hapokas

Ostin Kuura Ice Ciderin Firskarsin puodista viime kesänä. Tuotetta saa myös Alkosta. Tuotteen pitäisi kestää hyvin varastointia, mutta en osaa sanoa, mihin suuntaan maku kehittyisi, joten päätin avata sen marraskuun pakkasiin kääntyvissä tunnelmissa.

Jääsiideri näyttää lasissa raskaalta, sillä sokeria on 150 g/l. Kaikki sokeri on luonnollista.

Olen maistanut myös Kuuran muita siidereitä ja jääsiiderin tuoksu on kuin tavanomaisissa käsityöläissiidereissä. Siinä on rustiikkisesti omenankotaa ja hiivaakin, eikä tämä combo nostata ainakaan minun tunnelmia.

Maku on kuitenkin parempi ja tuoksun epäpuhtaat piirteet unohtuvat, vaikka myös maussa on käsityöläisyyden leimaa.

Suutuntuma on hyvin tiivis, aromikas ja voimakas. Ja makea.

Makeutta tasapainottaa reipas hapokkuus, joka luo jääsiiderille selkärangan.

Aromit eivät ole pelkästään omenaisia. Pomeranssi, appelsiini ja aprikoosia tulevat ensimmäisenä mieleen ja nimenomaan hillottuna tai marmeladina.

Kokeilin viinin kanssa jopa lusikan kärjellisen aprikoosisosetta, joka jäi heti kättelyssä jääsiiderin jalkoihin. Sen sijaan pieni lusikallinen aprikoosimarmeladia oli jo hyvin lähellä jääsiderin intensiteettiä ja aromeitakin.

Jälkimaku on raikkaan sitrushedelmäinen ja maku viipyilee suussa pitkään.

Kuura-jääsiideri maistuu digestiivinä sellaisenaan, mutta kokeile sitä myös omenatortun ja kermavaahdon kanssa.

Mielestäni Kuura Ice Cider on varsin onnistunut tuote, mutta en pitänyt tuoksun maanläheisestä pohjavireestä, joka hieman toistui myös maussa. Vaikka vivahteikkuutta löytyikin, hedelmäiset aromit olisivat myös saaneet erottua selkeämmin toisistaan. Ja koska Kuuraa väistämättä tulee verrattua rypäleistä tehtyihin jälkiruokaviineihin, se toistaiseksi häviää vertailussa. Pienellä hienosäädöllä ja oikeilla lajikevalinnoilla tilanne voi kuitenkin olla täysin toinen muutaman vuoden päästä; toivottavasti Suomestakin tulisi kansainvälisesti arvostettujen jälkiruokaviinien (siiderien) tuottajamaa.

Tämä tähtiluokitus tulee vertailusta rypäleistä tehtyihin jälkiruokaviineihin:
Kuura Ice Cider 2016 (33,18€), 3,5/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit