Espanjalainen joulu: ruoka ja viinit - Feliz Navidad

Viime vuosien ranskalaisen ja englantilaisen joulun jälkeen päätimme tänä vuonna tutustua espanjalaiseen jouluun ystäviemme kanssa hyvän ruuan ja viinin merkeissä.

Katoimme pöytään omannäköisiämme herkkuja ja viinejä, joita jouluisin nautitaan Espanjassa.

Espanjalaisen joulun ruuat

Meillä ei ole Espanjasta sen parempaa kokemusta kuin satunnaiset aurinkomatkat, joten espanjalaisen joulun saloja piti selvitellä useammastakin lähteestä. Totesimme, että maa on kulttuuriltaan monimuotoinen ja yhtenäistä jouluteemaa on vaikea löytää. Tiivistettynä espanjalaisessa joulupöydässä ruokaa on holtittomasti ja makeaa hillittömästi.

Muutama ruoka kuitenkin nousi esille. Koska Espanjassa jouluruokiin panostetaan kunnolla, kalliita äyriäisiä ja muita merenherkkuja katetaan usein joulupöytään. Suomi ei valitettavasti ole äyriäisten luvattu maa, mutta jotain saimme sentään kasaan.

Espanjassakin on totuttu syömään kalkkunaa, mutta koska lampaallakin on maassa asemansa, se oli meille mielenkiintoisempi valinta viinejä silmällä pitäen. Näin saatoimme valita pöytään tuhdimpaa punaista.

Ja sitten ne suositut makeat. Iso osa ateriasta varataan erilaisille makeille jälkiruuille, joita kulutetaan suuria määriä. Vaikka meilläkin on joulumakeamme, Espanjassa mennään ylitse. Etenkin mantelipohjaiset leivonnaiset ovat suosiossa.

Alkuun nautimme raikasta appelsiini-oliivisalaattia, joka oli maustettu punasipulilla, mintunlehdillä ja greippimehulla. Se oli mukavan värikäs tasapainottaja myös alkuruokana nautituille suolaisllle jamón serranolle, chorizolle, salchichónille ja manchego-juustolle.


Välimerellisiin tunnelmiin päästiin suolakuoressa haudutetulla kirjolohella. Koko kala peitetään noin kahdella kilolla suolaa, joka imee kosteutta kalasta. Näin kala ei keity, kuten foliossa, mutta säilyy tiiviin kuoren alla silti mehevänä. Kalan sisällä oli fenkolia ja luomusitruunaa. Aivan huikea lopputulos, voimme suositella.


Väliruokana nautimme katkarapuja. Gambas al Pil Pil tarkoittaa katkarapuja, jotka on nopeasti paistettu oliiviöljyssä valkosipulin, chilin ja lehtipersiljan kanssa. Maku viimeistellään pienellä määrällä valkoviiniä. Kuvassa näkyvät myös patatas bravas eli espanjalaiset paistetut perunat, jotka nautittiin valkosipulisen aiolin sekä tomaattikastikkeen kanssa pääruuan yhteydessä.


Pääruuaksi teimme pitkään haudutettua lampaan lapaa. Lammas oli marinoitunut valkosipulin ja rosmariinin kanssa yön yli jääkaapissa. Uunissa luullinen liha kypsyi kuutisen tuntia. Lopputulos oli aivan mieletön ja tuhti punaviini odotti avaajaansa.


Makeaa varasimme suklaatryffeleistä mantelikekseihin.


Itse tehty nougat eli mantelin ja pannulla sulatetun sokerin sekoitus on yksinkertainen, mutta yllättävän hieno ja monikäyttöinen makeinen.


Tärkeä osa espanjalaista joulua on turrón, manteleista tehty makeinen, jossa on paljon samaa kuin nougatissa. Turrónin suhteen kävi vähän sama ilmiö kuin raskalaisen joulun kastanjoissa: hauska erikoisuus, mutta ei pysty täysin ymmärtämään, mikä näissä on niin erikoista.

Espanjalaisen joulun viinit

Joulun ja uuden vuoden juhliin Espanjassa kuuluu ainakin cava, jonka espanjalaiset näkevät samppanjan kilpailijana. Samppanjamenetelmällä tuotettua katalonialaista kuplajuomaa myydään pääosin huomattavasti halvemmalla hinnalla kuin samppanjaa, mutta premium-tuotteet ja vuosikerta-cavat ovat laadultaan hyvinkin samppanjamaisia.

Cavaa nautitaan jouluisin tervetulomaljana ja ilmeisesti jälkiruokien kanssa. Mielestäni tässä pöydässä kuiva cava toimi kuitenkin parhaiten alkupalojen ja salaatin seurassa samaan tapaan kuin tapakset ja cava.

Koska älysimme valmistaa lammasta kalkkunan sijaan, oli helppo valita viiniksi kunnon punaviini Espanjan tunnetuimmalta viinialueelta Riojasta. Se oli myös hyvä syy tuoda pöytään runsas ja tanniininen viini.

Luoteis-Espanjassa Galician joulupöytään kuuluu erityisesti meren antimet, joten kalalle suolakuoressa ja katkaravuillekin sopi galicialainen valkoviini.

Ateria päättyi makeaan ja perussääntö sanoo, että viinin tulisi olla vähintään yhtä makeaa kuin jälkiruoka. Sen takia makeille herkuille sopii sherry, jota valmistetaan vain Espanjassa, Andalusian Jerezissä. Sherryjä löytyy sekä makeita että kuivia, joten kannattaa olla tarkkana, kun sherryä valitsee.

Freixenet ja Codorníu ovat suurimmat cava-tuottajat. Codorníun tunnetuin tuote on Chardonnay-pohjainen Anna de Codorníu Organic Cava Brut (12,99€), jonka laatu on niin hyvää, että sitä myydään Espanjassakin normaalia kalliimmalla hinnalla. Anna on vivahteikas, hedelmäinen ja tyylikäs cava kunnon kuohulla. Se on monikäyttöinen cava, jota voi nautiskella läpi aterian.


Galician Valdeorrasin viinialueelta tuleva godello, Valdesil Godello Sobre Lías 2014 (19,89€), oli todella vahvan makuinen, hedelmäinen, sitruksinen ja etenkin mineraalinen. Se sopii kuin luonnostaan suolaisille merenherkuille. Suolakuoressa kypsennetty kirjolohi oli viinille helppo, mutta maistuva suupala. Tämä godello on todella tyylikäs ja vivahteikas äyriäisten ja hienojen kalaruokien viini - sopii hienoimpaankin kalapöytään.


Marqués de Cáceres Reserva 2012 (18,47€) ei juuri esittelyjä kaipaa. Rioja Altan reserva on pitkään tammessa kypsytelty klassikkoviini. Suutuntuma on täyteläinen ja ryhtiä tuo tanniinit. Maussa on kuivattuja hedelmiä, tummaa hedelmää, mausteita ja reipasta monivivahteista tammisuutta. Täydellinen lammasviini.


Sherryt ovat edullisia ostoksia ja hyvin riittoisia. Tämänkin pullon pohjat meni joulun hedelmäkakun maustamiseen, mihin oli syynä makeus. Makeaa sherryä voi nauttia vain vähän, mutta se onkin omiaan makeiden jälkiruokien seurassa tuoden kokonaisuuteen "kastikemaisuutta". Valdespino Cream Sherry (12,29€) on todella makeaa ja kuivatun hedelmäistä, rusinaista ja paahteisen pähkinäistä. Se on jälkiruoka jo sinänsä, mutta sen makumaailmaan sopii erityisen hyvin Espanjassa suositut mantelit eri muodoissaan. Kokeile sitä myös suklaan kanssa.


Makea sherry ja makeat leivonnaiset sopivat maultaan hyvin yhteen, mutta näin makeaa yhdistelmää ei jaksa montaakaan suupalaa.
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit