Ranskalainen joulu - Noël - joulupöydän ruoka ja viinit

Ranskalaisen joulun ruoka ja tavat tuntuvat olevan yhä enemmän esillä myös Suomessa. Tänä itsenäisyyspäivänä juhlapöydästämme löytyikin ranskalaishenkisiä jouluherkkuja ja viinejä. Lue myös Englantilainen joulu ja Espanjalainen joulu.

Samppanja ja seimi kuuluvat ranskalaiseen jouluun. Voimakas ja paahteinen Pannier Sélection Brut -samppanja oli todella tasapainoinen ja hieno kokemus. Runsaan hedelmäinen valkoviini on Rhônesta, Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape 2012

Ranskalainen joulu on kiehtonut mielikuvitustamme jo pitkään. Ranskalainen elokuva Ranskalaista häähumua esitteli myös jouluun liittyviä perinteitä ja se innosti meitä kokeilemaan, miten ranskalaiset viinit sopivat juhlapöydän ruoille. Emme ole mitään ranskalaisen joulun asiantuntijoita ja ruoanlaittotaitomme mahdollistaa hyvän kotiruoan. Siksi halusimme pitää asiat yksinkertaisina panostamalla pääruokaan eli ankkaan sekä jälkiruokaan eli jouluhalkoon, ranskaksi Bûche de Noël. Muut ruoat kokosimme pöytään eri lähteistä löytyneiden vinkkien perusteella. Tavat tuntuvat olevan moninaiset myös Ranskassa. Ranskalainen joulu on ennenkaikkea perhejuhla, jossa ruoassa ei säästellä; parasta joulupöytään.

Punaviinissä mentiin myös Rhôneen, klassikko-osastolle, Domaine de Nalys Châteauneuf-du-Pape 2010. Jouluhalkoa vartosi upea Chapoutier Banyuls Rimage 2013 -makea väkevöity punaviini.


Kokosimme sekalaisen kokoelman Ranskaan liittyviä ruokia: leipiä ankanmaksapateella ja mädillä, tuoreita viikunoita, paahdettuja kastanjoita, juustoja, vihreää salaattia, lohta ja jouluhalko. Mihinkään täydelliseen autenttisuuteen emme pyrkineet.

Ankkapâté eli Pâté De Foie De Canard sisälsi 50% foie grasia eli ankanmaksaa (suurin osa hanhenmaksaa on nykyään ankanmaksaa). Pâté oli todella pehmeä ja rasvainen, jota maistoimme yksinkertaisesti leivällä. Tuoreet viikunat raikastivat tunnelmaa. Ja samppanjaa nautimme kyytipojaksi. Etenkin mädille paahteinen, mineraalinen ja voimakasarominen samppanja on upea pari.

Luimme jostakin, että ranskalaiset syövät myös lohta jouluisin. Valitsimme omaan pöytäämme lämminsavulohta peruna-sellerisoseen ja tillillä ja sitruunalla maustetun ranskankermakastikkeen kanssa.

Châteauneuf-du-Pape-valkoviinin valitsimme lohen kumppaniksi. Viini osoittautui todella runsaan hedelmäiseksi ja ryhdikkääksi isoksi valkoviiniksi, joka on saanut ryhtiä ja makua kevyestä tammituksesta. Viinin aromeissa on ulottuvuutta hyvin kypsän sitruunan lisäksi kompleksisempaan, esimerkiksi mantelin, suuntaan. Hyvä hapokkuus leikkasi helposti lohen rasvaisuutta ja tasapainotti soseen täyteläisyyttä. Kokonaisuus oli suhteellisen tasapainoinen, mutta viini nousi puoliksi ruokaa korkeammalle, joten vastapainoksi kastiketta saa maustaa reippaasti niin halutessaan. Se saikin ajattelemaan, että tämä valkoviini sopisi ryhdikkyyden puolesta myös seuraavalle ruokalajille, ankalle.

Ankanrintaa fenkoli-appelsiinikastikkeella. Pirteän hedelmäiset maut sopivat hyvin ankalle.

Châteauneuf-du-Pape-punaviini oli aivan huikean hapokas, punamarjainen, mausteinen ja kirsikkainen - erittäin aromikas viini. Täyteläisyys oli juuri sopivaa luokkaa ankalle: ei liian täyteläinen, mutta ei liian kevytkään. Aromit suorastään räjähtivät suussa ja hyvän hapokas viini johdatteli ankan vatsaan ylistyslauluja hyräillen. Todella hieno etelärhônelainen tyyli. Tuottaja suosittelee tätä viiniä ankalle. Anna-lehden (3.12.2015) jutussa Ranskan Suomen suurlähetystön joulujuhlassa tarjoillaan ankkaa pääruokana punaisen Châteauneuf-du-Papen kera. Oli melkoinen sattuma, että päädyimme samaan yhdistelmään.

Bûche de Noël

Pääruoan jälkeen söimme raikastavan vihreän välisalaatin ja nautimme sen päälle juustoja punaviinin kanssa. Lopuksi jouluhalko kruunasi aterian. Kyse on kelttiläisestä perinteestä, johon liittyi oikea halko, sen polttaminen ja tuhkan säilyttäminen. ... Älkää kysykö. Meidän halkomme oli nykytyyliin kääretorttu kolmella suklaalla.

Aivan läheltä Espanjan rajaa tulee tämä väkevöity punaviini, jossa yhdistyy punaviinin täyteläisen tanniininen tyyli, raikastava hapokkuus ja hillomainen makeus. Banyuls on perinteisesti suklaan pari, joten jouluhalko suorastaan vaatii tätä viiniä vierelleen.


Nämä upeat viinit toimisivat myös suomalaisessa joulupöydässä.


Kastanjat jäivät pieneksi mysteeriksi. Paahdoimme suolapedillä kastanjoita, kuten ranskalaiseen perinteeseen kuuluu. Kuoriminen oli pikkuisen konstikasta, jottei jauhoisen pähkinäinen sisus murenisi. Maistelimme kastanjoita sellaisenaan saadaksemme mielikuvaa tästä ranskalaisesta jouluherkusta. Useimmille se tuntui olevan 'kerran elämässä' -kokemus.

Ankanrinta on rasvaista tavaraa, mutta valmistuu ah niin helposti.


Kuvat: Viinikartta

Viinikartan jouluaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit jouluun

Kommentit

Suositut tekstit