Tämän joulun erikoisuus on punaviini-kuohuviini: Katnook Sparkling Shiraz

Jos tämä tuote ei ole vielä tuttu, tiedän mitä ajattelet: Onko se niinku roseekuohuviini? Vai olisko se kuten italialainen pirskahteleva punaviini Lambrusco? Vai onko tässä peräti kopioitu syksyn uutuuden Glöetin suosiota? Tai sitten ihan jouluinen wtf?

Viinille suositellaan pipareita ja Aurajuustoa

Australian lahja viinimaailmalle?

Voimme vakuuttaa, ettei kyse ole roseekuohuviinistä ja kokemus on ainutlaatuinen. Tämä on ehtaa punaviiniä, joka kuohuaa. Se herättelee epäuskoisia ajatuksia, mutta ei muuta kuin testaamaan. Kyseessä on todellakin aussishiraz, joka on käytetty toiseen kertaan kuplien aikaansaamiseksi. Viiniä suositellaan grilliherkuille, mutta etenkin se viihtyy joulun ruokapöydässä: ankka ja kalkkuna näyttää olevan merentakainen suositus. Koska grillauskausi ei ole kuumimmillaan (vaikka sään puolesta ei juuri eroa kesästä), otimme Suomeen sopivan suosituksen, piparit Aurajuustolla tarkasteluun.

Aussit varmaan pitävät tätä viiniä lahjana koko viinimaailmalle ja joidenkin arvioiden mukaan tämän pitäisi olla Australian kansallisjuoma. Ylistäviä yli 90 pisteen arvioita on sadellut pitkin matkaa muutaman vuoden ajan.

Älä nauti tätä kylmänä!

Älä tee samaa virhettä kuin me! Kun tuote oli tuntematon kuohuviini, harhauduimme viilentämään juoman samaan lämpötilaan kuin kuohuviinit yleensä. Se oli virhe. Kylmänä viini maistuu todella kovalle ja karun tanniiniselle. Mitään ohjetta viinin tarjoilulämpötilaan emme löytäneet. Jossakin ulkomaisessa arviossa kuitenkin ohjeistettiin nauttimaan Sparkling Shiraz viilennettynä - ei siis kylmänä. Tämä selvisi meillekin. Kun viimeisissä lasillisissa juoman lämpötila oli noussut korkeammalle, alkoi juoman fiiliskin löytyä. Tässä on selvä vaaranpaikka: ei suomalainen kuluttaja tiedä, mikä on oikea tarjoilulämpötila tälle viinille. Liian lämminkään ei tosin ole hyväksi, sillä se hävittää raikkaan hapokkuuden tuntemuksen.

Viinin tyyli ja aromit

Viini kuohuaa hennosti. Suuntumassa kuohu on kevyt, hyvin pehmeä ja kermainen. Viinissä on hyvä hapokkuus ja viini sisältää tummaa ja punaista hedelmää ja marjaa. Hapankirsikat, mustaherukat, luumut ja vadelmat lyövät kättä ja joulun fiilistä tuo kevyt mausteisuus, jossa on kanelimaisuutta ja ehkä hitunen tammen vaniljaa. Päälimmäisenä kuitenkin tuntuu erittäin kuiva maku, jota kylmyys siis huomattavasti korostaa. Lämpimämpänäkin viini on tietysti kuiva ja hapan, mutta hedelmäisyys tulee silloin paremmin esille. Tanniinit huomaa selvästi ikenissä kiristävyytenä ja se ei tee viinistä mitään erityistä seurustelujuomaa. Päädyimme siihen, että tämä viini tarvitsee ruokaa. Ja viiniä maistellessa sitä salaa toivoo, että siinä olisi hieman enemmän sokeria.

Viini, piparit ja Aura

Piparit ja Aurajuusto pelastavat viinin jopa kylmänä. Reipas siivu Aurajuustoa piparin päällä on niin suolainen ja rasvainen makunautinto, että se pehmentäisi minkä tahansa tanniinisen viinin. Piparin mausteisuus toimii hyvin viinin mausteisen aromimaailman kanssa ja juusto pysäyttää tanniinit juuri sopivasti. Tässä punaisessa viinissä ja pipareissa asuu kyllä joulun tunnelma, vaikka yhdistelmä vaatiikin totuttelua.

YHTEENVETO

Erikoinen uutuus, josta on vaikea sanoa, onko tämä punaviini vai kuohuviini: kuohuaa, mutta mukana on kuivan punaviinin tanniiniset ominaisuudet jopa grilliruoalle. Vaatii mielestämme ruokaa ja voi sopia esimerkiksi joulukalkkunalle herukkahillolla. Piparit ja homejuusto myös pehmentävät tätä erittäin kuivaa viiniä. On kuitenkin aika vaikea viini sovittaa täkäläisiin makutottumuksiin, mutta on kokeilemisen arvoinen. Siitä kertoo myös kansainvälisesti anteliaat arvostelut. Tuleeko tästä hitti pohjolan perukoilla?

Katnook Founder's Block Sparkling Shiraz Brut 2013
Kuohuviini / punaviini
Australia, Coonawarra
Rypäle: Shiraz
Tyyli: kuiva, sokeria: 7,00 g/l
Hinta: 17,98€
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit