Mysteeripullo - arvio tuntemattomasta täyteläisestä punaviinistä

Saimme maahantuojalta myysteeripullon. Arvioimme pullon sisällön tässä kirjoituksessa ja viini paljastetaan myöhemmin - myös meille. (Pullon tiedot paljastettu, katso jutun lopusta)

Mitä pullon muodosta voi päätellä? Maan, rypäleen?


Myysteeripullon arvio

Lähdimme maahantuojan kanssa leikkiin mukaan. Muutamalle viinibloggaajalle toimitettiin punaviinipullo, josta etiketti oli poistettu. Kaulan ympärillä oli teippi, jottei korkki antaisi vinkkiä. Avasimme pullon avaajalla, jossa korkki jäi avaajan sisään piiloon.

Pullon muoto oli luonnollisesti ensimmäinen tekijä, jota alkoi miettimään. Pakkohan sitä oli selata erilaisia pullonmuotoja Viinikartan listasivulta. Alkoi kiehtoa koko konsepti? Millä periaatteella pullon muoto määräytyy? Tiedetään, että Alsacessa on korkeita suippokaulaisia pulloja, mikä on ehkä tyypillisin esimerkki samankaltaisesta muodosta. Ja onko jokin periaate, miten pullo valitaan millekin rypäleelle? Huomasimme, ettemme tiedä asiasta juuri mitään, vaikka mielikuvia asiasta kumpusikin. Mutta mikä tämä pullo on?

Pullosta ihan ensimmäisenä tulee mieleen Espanja ja kinkkuviini Los Monteros Crianza. Mutta pienellä vilkaisulla selviää, että samaa tyyppiä kyllä löytyy Espanjasta, mutta ei enemmistönä. Australia, Etelä-Afrikka ja Chile tuottaa myös tuloksia: esimerkiksi Tarapacá +Plus Organic Red Blend. Muoto voisi viitata Pinot Noiriin, mutta lähimpänä tuntuu olevan Syrah ja Syrah-sekoiteviinit.

Siis viiniä lasiin. Väriltään viini on hyvin tumma ja läpinäkymätön. Tuoksu lupailee hyvää: muhevan hillomainen ja monipuolinen tuoksu leijailee vahvasti nenään. Samoin lakritsia - aika terävästi. Maku on täyteläinen ja tanniineiltaan kohtuullisen pehmeä ja viini soljuu mukavasti alas yskimättä. Jälkimaku on tiukan alkoholinen ja pitkä - oikein viipyilee kitalaessa. Tummia aromeja: mustaherukkaa ja luumua sekä lisäksi minttua ja lääkemäisyyttä, joka tuo ensin mieleen aniksen, muttei kuitenkaan ole sitä sitä, vaan se tulee tammeen viittaavista aromeista: apteekin salmiakista tai lakritsista. Todella tammitettua tavaraa. Paahdettua tammea? Lakritsimaisuus on päälle käyvää ja se johdattelee mielikuvat liiaksi yskänlääkkeeseen. Viinissä on yritystä, mutta tammisuus ei ole mielestämme täysin onnistunut ja tyylikäs. Joka tapauksessa vahva ja alkoholinen viini, joka voi pehmetä sopivan ruoan kanssa.

Tässä vaiheessa tammisuus alkoi tuntua tutulta. Oliko samaa tai samantyyppistä viiniä äskettäisissä pikkujouluissa? Tuskin, sillä sitä viinisieppo ei muistaisi. Muistuukin mieleen Pullon henki -blogin kanssa järjestetty ilta, jolloin söimme hirveä ja nautimme Italian ja Chilen viinejä. Illan sokkoarviossa voiton vei Ventisqueron Pangea Syrah Chilen Colchagua Valleysta. Muistikuvat tästä viinistä ovat vahvat ja mysteeripullon tammisuus on rakenteeltaan, mutta ei ehkä tyylikkyydeltään, täsmälleen sama. Pelkästään Pangea Syrahin samankaltaisuuden perusteella väittäisimme viinin olevan chileläinen Syrah - ehkäpä Maiposta. Pullon muotokin matchaa. Odotamme paljastusta mielenkiinnolla.

Tähtiarvio:

3.5/5 tähteä.Pullon tiedot lisätty tähän juttuun 11.12.
Mysteeripullo oli:
Leyda Single Vineyard Canelo Syrah 2013
Chile, San Antonio, DO Leyda Valley
Rypäle: Syrah
Hinta: 14,48 €
Oliko yllätys? Rypäle ja maa meni oikein, mutta oli yllätys siinä mielessä, että olimme maistaneet tätä viiniä aiemmin tänä syksynä, emmekä osanneet yhdistää. Tosin se maistettu oli 2012 vuosikertaa ja tämä 2013. Muutamien kommenttien perusteella tässä viinissä vuosikerrat eroavat selvästi.


Huom! Seuraavat viinibloggaajat olivat mukana arvioimassa tätä samaa viiniä. Julkaisimme arviomme yhtä aikaa nähdäksemme, miten erilaisia arvioita samasta viinistä voi tulla. Lue muut jutut alta:

Blanc de Blancs
Copatinto
Loppasuut
Pullon henki
Rypäleistä viis!
Viinihullun päiväkirja
Veni Vidi Viini
Viiniministeri


Kuva: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit