Joulun kinkkuviinit 2015 - Pinot Noir, Merlot ja Christmas Cabernet

Joulu on niin punanuttujen kuin punaviinienkin aikaa. Parhaaseen joulutunnelmaan pääsee helposti kaatamalla itselleen suuren lasillisen maailman täyteläisintä punkkua ja hautaamalla päänsä konvehtirasiaan.


Varsinkin Pinot Noir (Molina) ja Merlot (McGuigan) ovat jouluruokien viinejä.

Perinteisen joulupöydän antimet vaativat kuitenkin hieman erilaisen lähestymistavan. Joulupöydän punaviiniksi kannattaakin valita paremminkin kevyt tai edes keskitäyteläinen hedelmäinen punaviini, sillä täyteläinen ja tanniininen viini jyrää helposti kinkun ja riitelee muiden ruokien aromien kanssa. Viiniltä kannattaakin vaatia runsasta hedelmäisyyttä ja jouluisia aromeja; Merlotin luumu ja Pinot Noirin kirsikka toimivat joulupöydässä.


Rosollin punajuuri sekä laatikoiden siirappinen makeus ovat vaikeita viineille. Punajuuresta tykkää eniten Pinot Noir, makeudesta Merlot.

Kevyemmät punaviinit ovat sopivia etenkin kinkulle ja erilaisille laatikoille. Liian täyteläinen ja suuri viini vie helposti huomion perinteisiltä jouluruuilta, jotka ovat loppujen lopuksi melko hentoja yksinään. Alkossa kannattaakin harkita esimerkiksi makutyyppejä "marjaisa ja raikas" tai "mehevä ja hilloinen".

Viinikartan kinkkuviinit ovat tällä kertaa eteläiseltä pallonpuoliskolta Chilestä ja Australiasta. Viinit katettiin pöytään perinteisten jouluruokien eli kinkun, laatikoiden ja rosollin kanssa.

Castillo de Molina

Hyvin pehmeä chileläinen Pinot Noir, Castillo De Molina, toimii kinkkuviininä oikein mainiosti. Viinissä on mukavasti happoja ja pieni puolukkainen vivahde, mikä on hieno lisä kinkun makuun. Pinot ei kavahda myöskään runsaita ja makeahkoja laatikoita, vaan taittaa niitäkin mukavasti hapoillaan. Rosollin makumaailmassa Pinot Noir on näistä viineistä eniten kotonaan. Keveyden ansiosta se on periaatteessa sopiva myös kaloille, jos joulupöytään haluaa vain yhden viinin. Castillo de Molina on jopa hieman tavallista mausteisempi, mikä tekee siitä entistä mielenkiintoisemman. Tämä viini voitti koko Vuoden Viinit 2014 -kilpailun satojen viinien joukosta.

McGuigan Bin 3000

Pöydän hilloisemmasta päästä löytyy McGuigan-klaanin australialainen Merlot Bin 3000, joka kuulostaa enemmänkin Harry Potterin lentovälineeltä kuin viiniltä. Pelkän kinkun kanssa tästä muodostuu jo vähän turhankin suuri alkoholinen (14,5 t-%) hillojättiläinen, joka peittää joulupöydän kunkun hieman alleen. Tilanne tasoittuu, jos kinkun kanssa tarjoillaan esimerkiksi kerma- ja luumupohjaista kastiketta, jolloin kinkku kastikkeella hyväksyy tuttavallisesti voimakkaan aromikkaan viinin ja myös yhdistää ruoan ja Merlotin luumuiset aromit. Onneksi tässä Merlotissa on hyvää otetta kokonaisuutta ajatellen, joten laatikoiden ja rosollin mukana ollessa se ei latista koko ateriaa alleen, vaan toimii yllättävän monipuolisesti: vahva alkoholi tuo hilloisuuteen makeutta ja toimii laatikoiden siirapin kanssa. Jos tykkäät runsaammista viineistä, ota tämä Merlot!

Christmas Cabernet

Jokerina mukaan nostettiin perinteinen Christmas-viini, joka tällä kertaa on australialainen Cabernet Sauvignon. Näitä jouluviritelmiä eksyy Alkoon vuosittain, mutta tällä kertaa emme halua suositella Christmas-viiniä, koska kaksi edellä mainittua viiniä ovat sopivampia jouluaterialle. Cabernet Sauvignonista tulee useimmiten mieleen upean tanniiniset ja tammessa pitkään kypsytetyt suuret viinit, mitkä sinällään ovat liian jyrääviä jouluviineiksi. Tässä viinissä onkin haettu hedelmäisempää ja tanniinien puolesta pehmeämpää jouluun sopivaa tyyliä, mikä on periaatteessa mahdollinen myös Cabernetille Australian lämmössä kypsyessään; Cabernet näet pitää lämpimästä. Christmas Cabernet Sauvignon onkin keskitanniininen, mutta samalla tuoreen vuosikerran hedelmäisyys maistuu raa'an kehittymättömältä.


Hyvää joulunodotusta Viinikartan lukijoille!


Joulun kinkkuviinit:

Castillo de Molina Pinot Noir Reserva
Chile, Curicó Valley, 11,99 €. Kevyempi. Hedemäisyys on kirsikkaa, puolukkaa ja herukkaa. Viimeisen silauksen tuo pehmeä ja miellyttävä mausteisuus. Joulun juuresten kanssa on täysin paikallaan. Kokonaisuutena Pinot Noir on kevyempi ja aromikkaan tyylikäs valinta joulun pääruuille.

McGuigan Bin 3000 Merlot
Etelä-Australia, 9,99 €. Hilloinen paketti: luumua ja kirsikkaa. Monipuolinen jouluviini. Viini tykkää, jos kinkun kanssa tarjoillaan esimerkiksi luumupohjaista runsasta kastiketta. Merlot on hedelmäinen, runsaan hilloinen ja monipuolinen viini joulun ruokapöytään.

Christmas Cabernet Sauvignon
Australia, Langhorne Creek, 9,99 €. Emme löytäneet riittävästi hyviä ominaisuuksia jouluruuille, joten emme suosittele kuin Cabernetin tosifaneille, joille uppoaa esimerkiksi tuoreet Cabernet-laatikkoviinit. Cabernet Sauvignon ei ole tyylinsä puolesta paras rypäle jouluruuille.Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit