Onko Whispering Angel maailman paras roseeviini?

Whispering Angel on maailman suosituin roseeviini, joten tottahan meitäkin kiinnosti maistaa tämä paljon puhuttu ja hehkutettu provencelainen roseeviini. Mutta onko se maineensa veroinen?

Chateau d'Esclans Whispering Angel 2019 (29,07€)
Ranska, Cotes de Provence

Whispering Angel on maailman suosituin roseeviini

Tausta

Whispering Angelin takana on Sacha Lichinen perustama Chateau d’Esclans, joka sijaitsee aika tarkalleen Marseillen ja Nizzan puolessa välissä. Viini siis tehdään Provencessa Välimeren tuntumassa. Siitä on muodostunut niin suosittu brändi, että luksustuotejätti LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton osti viinitalosta 55%:n enemmistöosuuden vuonna 2019.

Ensimmäinen Whispering Angel -pullo tuotettiin vuonna 2006, joka määritti uudelleen Provencen viinien laatutason. Uusi roseeviini sopi myös suurille massoille, mutta oli kuitenkin samalla laadukas ja alueen tyyliin sopiva.

Ja suosio on jatkuvasti kasvanut. Meilläkin on huomattu viime vuosien roseetrendi, joka näkyy myös Alkon tilastoissa kasvaneena roseeviinien myyntinä. On sanottu, että Whispering Angel aloitti tämän trendin. Se on ollut suosittu etenkin Amerikassa, jossa se on ranskalaisviinien ykkönen. Vuotuiset myyntimäärät ovat kasvaneet useisiin miljooniin pulloihin ja sitä on viety ainakin sataan maahan. Alkostakin Whispering Angelia on saanut jo pitkään.

Whispering Angel kuuluu viinisarjaan, josta löytyy myös kesällä Alkoon tullut yli sadan euron roseeviini, ylistäviä arvioita saanut Château d'Esclans Garrus Rosé (127,22€). Se on myös saanut ylitsevuotavia arvioita, mutta ei hinnan puolesta ole kaikkien ulottuvilla.

Whispering Angelin kansainvälinen hinta on ollut noin 20 dollaria, mutta nousussa. Alkon hintakin oli lähempänä 20 euroa vielä vuonna 2017, mutta nyt hinta on kivunnut kasvaneen kysynnän johdosta 29 euroon. Kyllä silläkin hinnalla viiniä kannattaa maistaa, sillä onhan se sentään maailman eniten myyty roseeviini. Tai niin on väitetty.

Kansainvälinen hinta kertoo, ettei kyse ole bulkkiviinistä, vaan täysiverisestä ja hyvin tehdystä provencelaisesta laaturoseesta. Se onkin saanut pääasiassa hyviä arvioita viinikriitikoilta, mutta en itse kutsuisi sitä maailman parhaaksi. Whispering Angel syntyy Grenache Noir, Cinsault, Syrah, Carignan ja Vermentino -rypäleistä.

Luonnehdinta

Viinin punertava sävy on vaalea, kuten provencelaisissa roseeviineissä yleensäkin.

Mausta jää ensimmäisenä mieleen mineraalisuus, joka varastaa huomion. Se peittää osin hedelmäisyyden, joka nousee viipyilevästi esiin, mutta saa runsautta etenkin ruuan seurassa.

Maku on täyteläinen ja raikastavan hapokas. Siitä löytyy herukkaa, vadelmaa, mansikkaa ja sitrushedelmiä, kuten greippiä.

Pieni määrä mausteisuutta antaa lisävivahdetta.

Kokonaisuus on harmoninen ja elegantti, eikä Provencen viiniltä muuta sovi odottaakaan. Jopa merellisen suolaiselta tuntuva mineraalisuus tekee siitä erityisen. Sen ansiosta se on myös hyvä ruokaviini. En sanoisi sitä helpoksi seurusteluviiniksi, mutta se on varteenotettava seuralainen vaikkapa kotimaisille ravuille.

Chateau d'Esclans Whispering Angel 2019 (29,07€), 4/5 tähteä


Valmistimme rapukeittoa itse tehtyyn rapuliemeen. Ohessa tarjottiin maalaisleipää ja suolaista provencelaista tapenadea. Whispering Angel oli täydellinen viinivalinta.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit