Kirjoittajat

Ota yhteyttä: Viinikartta - tietoa palvelusta

Janne Putkonen (filosofi ja nautiskelija)

Viini on minulle elämää suurempi kulttuurillinen nautinto. Viiniköynnös ja kulttuuri ovat kiertyneet toisiinsa. Sen tiesivät jo kansat viinin alkukodissa Kaukasuksen ja Kaspianmeren alueilla, kun kulttuuri syntyi ja maanviljely alkoi. Vitis vinifera istutettiin heti vehnän jälkeen. Viini on kulttuurin katalysaattori niin hyvässä kuin vähemmän hyvässä. Rooman imperiumin kukoistusaika keskittyi viininviljelyn laajenemiseen Välimeren alueille. Eurooppa syntyi, kun legioonalaiset veivät köynnöstä lauhkealle vyöhykkeelle barbaarien ihmetykseksi. Viinin luonnolliseksi pohjoiseksi rajaksi muodostui Rein, kun germaaniheimot löivät synkkään Teutoburgin metsään viinipäissään kiirehtineet ylimieliset roomalaiset. Samasta paikasta tuli sivistyksen rajaviiva pitkäksi aikaa. Ei kannata ihmetellä, miksi viineihin perso Kolumbus luuli tulleensa Intiaan löytäessään Amerikan ja miksi sorrettuja alkuperäiskansoja kutsutaan edelleen intiaaneiksi. Putosiko omena puusta ja sai Newtonin selittämään gravitaation? Ehei, kyllä viini oli tässäkin osatekijänä. Sanalla sanoen länsimainen sivistys ja seikkailunhalu ei ole rönsyillyt Välimeren oliivipuulehdoista, vaan viinitarhoista. Viini on aina ollut mukana historian käännekohdissa, historian luovana voimana. Perikato uhkaa, jos hukkaamme tämän arvokkaan perustan.

Uusi maailma on viinin suhteen vielä potentiaalinen harrastelija, siellä viini on järjen eli logos asteella. Tuhansien vuosien aika on muovannut viinin eurooppalaista perintöä. Meille se ei ole alkoholia, se ei ole vain elintarvike tai tuote, se on olio, jolla on kulttuurisesti syvenevä ontologia an sich. Laitettaessa Uusi maailma ja Vanha maailma vastakkain valitsen viinin Toscanan polveilevilta rinteiltä tai viinitarhoilta Burgundyn terroirista. Tarvittaessa voin pukea togan ylleni ja puolustaa retorisesti viinin alkukotia viipyilevissä keskusteluissa maljoja kumoten. Parhaimmillaan eurooppalainen viini on esoteerinen kokemus, nautinnon ethos. Se on erottamaton osa ruokaa, hengenkulttuuria animi cultura ja tunnetta.

Mihin tällä harrastuksellani pyrin? Toteuttamaan missiotani: se on löytää maailman paras viini. Maailman paras voi olla kuin Platonin haavekuva, utopia jostain ylimaallisesta ja epätodellisesta. Se viini voi löytyä eteerisestä Shangri-La:sta tai tarujen Eldoradosta. Ja kun löydän sen, en kerro siitä kenellekään!
Jens Schnabel (aloitteleva viininörtti)

Kuvittelen edustavani nykypäivän trendikästä viinisukupolvea, joka osaa arvostaa hyviä tuotteita ilman viiniharrastajan tiukkapipoista leimaa. Pelkään kuitenkin pahoin, että tämä mielikuva ei ole täysin todenmukainen, sillä huomaan itsestäni liiaksi orastavia viinisnobin merkkejä.

A-marketissa asioidessa katseeni kiertää usein vain paria ylintä hyllyä ja kotona kaapit notkuvat mielenkiintoisia viinipulloja, joita en raaski edes avata. Vaikka kuinka korostaisin rentoa otetta ja omien mieltymyksien kunnioittamista, huomaan kavereiden kanssa viinistä puheessani tyyppien, joko häpeilevän omaa tietämättömyyttään tai kyllästyvän jaaritteluihini alta aikayksikön. Viiniharrastajille erittäin tuttu salatieteilijän stigma istuu tiukassa, eikä siitä kieltämättä itsekään aina halua luopua - pikkuhipsteri sisälläni tahtoo jonkun tavan erottautua massasta.

Tämän viiniblogin avulla aion taistella snobiutumistani vastaan ja avartaa kiinnostukseni myös Alkon alahyllyjen suuntaan. Toivon, että viinimatka Suomen viinitarjonnan edullisemman aineksen pariin on antoisa, vaikka näin aluksi se hieman pelottavalta vaikuttaakin.

Nolojen väärinkäsitysten välttämiseksi mainittakoon, ettei minulla ole minkään valtakunnan viinikoulutusta. Viinitietoutta olen ammentanut pääsääntöisesti netistä ja kuuntelemalla itseäni fiksumpia tyyppejä. Oman mielipiteen kertomiseen ei kuitenkaan tarvita virallista diplomia tai vuosien kokemusta viinikellarista. Jos mielipiteeni eivät miellytä, kommentoi ja kerro omasi. Makuasiathan ovat juuri niitä, joista kannattaa keskustella.

Kommentit

  1. Ihan hyvää tekstiä
    Jos haluatte 20-30 maailmaa nähneen porukan liki parinsadan sokkotestin tulokset (4 viiniä kerrallaan sokkona, tarkka pistetaulukko) niin kertokaa.
    Homma hoituu muutamalla testiaineistolla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit