Kiinalaiset viinit Moser XV Riesling ja Blanc de Noir

Jos laskee Alkon kiinalaiset viinit yhteen, niitä on ollut kymmenkunta muutaman vuoden aikana. Nyt on menossa uusi rynnistys, kun aiempaa laadukkaammat ja jopa maailmanluokan tuotteet astuvat myös länsimarkkinoille.


Kiinalaiset viinierikoisuudet

Kiinalaiset viinit ovat vähitellen alkaneet tehdä tuloaan Euroopan markkinoille ja tänä syksynä on nähty monta uutta tulokasta. Tietä on raivannut Kiinan suurin viininvalmistaja Château Changyu itävaltalaisen Lenz Moserin viiniammattilaisten suopealla avustuksella. Olemme maistaneet heiltä aikaisemmin hieman kovemman hintaluokan viinin, mutta sen saatavuus Manner-Suomessa on hieman rajoitettu (lue: ei saatavilla ollenkaan). Nyt kollaboraation viinejä on saapunut Alkon tilausvalikoimaan, joten otimme testiin niistä erikoisimmat.

Changyun viinien lisäksi aiemmin Alkossa on nähty Dynasty Wineryn punaviini sekä tänä vuonna on tullut pari mielenkiintoista uutuutta. Shao Xing Hua Tiao on Shaoxing-viini, joka on kaikkialla maailmassa tunnettu riisipohjainen väkevä viini. Viinin nimi tulee Shaoxingin kaupungista, joka sijaitsee Shanghain eteläpuolella.

Toinen mieletön uutuus on Ao Yun -punaviini, todellinen maailmanluokan punaviini Yunnanin maakunnasta melkein toiselta puolelta Kiinaa läheltä Tiibetiä. Kompleksisen ja personaallisen Ao Yunin tuottaa Moët Hennessy Shangri-La, joten sitä voi pitää luksustuotteena, varsinkin kun pullohinta on hiipinyt yli 250 euron. Kaiken lisäksi viini siis tulee Shangri-La -nimisestä kaupungista (tai alueelta).

Kun Moët Hennessy mietti viinitilan perustamista Ningxiaan Pohjois-Kiinaan, josta Changyun viinit muten tulevat, he totesivat alueen ilmaston liian karuksi, sillä Ningxiassa köynnökset pitää peittää maahan joka syksy, jottei Mongolian -20 asteen kylmä pakkasvirta tuhoa kasveja. Ja tämä on hyvin työvoimavaltaista toimintaa. Siksi Moët Hennessy päätti kokeilla viljelyä leudommassa Yunnanissa.

Moser XV Helan Mountain Riesling
16,88€, Kiina, Troisième Vin Ningxia

Moser XV Helan Mountain Riesling Italian

Tätä kuivaa valkkaria ei pidä sekoittaa siihen perinteiseen rieslingiin. Pullon kyljessä seisoo "Riesling Italian", mikä on Welschriesling-rypäleen synonyymi. Welschrieslingiä käytetään mm. Itävallassa hieman hedelmäisempien, pehmeiden valkoviinien tuotantoon sekä kuuluisaan jälkiruokaviiniin. Lieneekö rypälevalinnan taustalla jo edesmenneen Mr. Moserin vahva vaikutus?

Asiaan liittyi myös hieman salapoliisityötä, sillä mm. Alko oli luokitellut viinin tavalliseksi risukaksi. Yhteydenottomme jälkeen he toki myönsivät virheensä ja luokittivat viinin oikein. Lasissa viinin luonne oli kuitenkin alusta alkaen selvä – nyt ollaan kaukana tavanomaisista riesling-viineistä!

Moser XV Italian Riesling on sävyltään hieman vihertävä. Tuoksusta löytyy hentoa hedelmäisyyttä ja vihreää omenaa.

Maultaan tämä kiinalainen valkoviini on pyöreän pehmeä, mutta silti kuiva. Hapokkuus on maltillista, mutta viini jättää kyllä suuhun kirpeän jälkimaun. Omenainen ja hennon sitruksinen maku on raikas, mutta lopulta aika vaisu. Viini on laadukkaasti tehty, mutta samalla se on myös kliininen. Tyyli tuo mieleen Pohjois-Italian, Saksan ja itäisemmän Euroopan viinit.

Gastronomisia ansioita viinillä kyllä on ja se sopii parhaiten yhteen yksinkertaisten ja selkeiden makujen kanssa. Tästä saa hyvän kyytipojan esimerkiksi sushille. Viinin hintaluokka on harmillisen korkea ja samalla hinnalla saa jo paljon monipuolisempia viinejä. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan, sillä viini on laadukas.

Moser XV Helan Mountain Cabernet Sauvignon Blanc de Noir
18,86€, Kiina, Troisième Vin Ningxia

Moser XV Helan Mountain Cabernet Sauvignon Blanc de Noir

Paperilla tämä viini kuulostaa melko erikoiselta: kiinalainen valkoviini, joka on kuitenkin valmistettu punaviinirypäleistä. Nimi "blanc de noir" on sujuvasti lainattu Champagnen alueelta. Tässä viinissä näyttäisikin olevan mukana ripaus kiinalaista yrittäjähenkeä.

Vaikka viini on kullankeltainen, tulee siitä helposti mieleen rosé-vaikutelmat. Pullon pinkki etiketti vain vahvistaa mielleyhtymää entisestään.

Viinin tuoksu on lämmin ja makea. Tuoksussa on kukkaista parfyymiä ja paljon hedelmää. Taustalla kummittelee viinimarjan kirpeä tuoksu.

Makumaailma on mielenkiintoinen, ainakin valkoviinille. Rosé-vibat jatkuvat vahvoina, sillä marjaisan hedelmäinen maku on voimakas ja suuntäyttävä. Valkoviiniksi tämä on aika borderline-tapaus. Sokkona se menisi helposti rosé-kategoriaan.

Etiketin mukaan viini on tehty saignée-tekniikalla. Yleensä tätä tekniikkaa käytetään, kun halutaan tehdä punaviinistä voimakkaampaa ja konsentroituneempaa. Osa punaviinimehusta valutetaan pois, jotta jäljelle jäänyt osa ottaisi enemmän makua. Ylimääräisestä osasta on tyypillisesti tehty rosé-viiniä (joskus kaadettu jopa viemäriin), mutta tällä kertaa on haettu jotain vähän erilaista ja viini on erotettu todella aikaisessa vaiheessa.

Kiinalaiset nimittävät tätä innovaatioksi, mutta menetelmä ei ole uusi. Toisaalta innovaatiota on ainakin se, että lopputuloksessa on pyritty lähemmäs valkoviiniä kuin roseeviiniä.

Ajatuksellisesti on erittäin hyvä asia, että kaikki tuotettu viini saadaan näin käyttöön. On mielenkiintoista, että tässäkään tilanteessa ei ole lähdetty perinteiseen kiinalaiseen kilpailuetuun, eli päästetty viiniä markkinoille halvalla hinnalla.

Changyu & Moser rakentavatkin brändiään johdonmukaisesti laatumielikuva edellä. Viinit ovat melko korkeassa hintaluokassa niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, jolloin niiden myymiseksi saattaakin tarvita vähän markkinamiehen innovaatio-värikynää. Tämä, jos mikä, on kiinalaista yrittelijäisyyttä parhaimmillaan!

Riesling Italian taittaa vihreään ja Blanc de Noir taas punertavaan ja kullankeltaiseen.

Kuvat: Viinikartta.fi
Viinit ovat maahantuojan näytepulloja.

Kommentit

Suositut tekstit