Antipasto ja prosecco

Antipastoilla aloitetaan italialainen ateria ja niitä syödessä saattaa tuntua, että pääruoka näiden herkkujen päälle on tarpeeton. Pienet herkulliset alkupalasyötävät menevätkin tarvittaessa myös kokonaisesta ateriasta. Tarjoa antipastot raikkaan kuohuviinin eli italialaisen proseccon seurassa.

Nämä herkulliset antipastot nautittiin ennen pääruokaa proseccon seurassa.

Proseccot antipastojen seurassa

Prosecco on kepeä ja raikkaan hedelmäinen italialainen kuohuviini. Kun tapaksien kanssa nautitaan espanjalaista cavaa, prosecco-kuohuviinin luulisi toimivan antipastojen seuralaisena. Hiukan kuitenkin mietitytti, riittäisikö proseccon runko ruokaviiniksi, sillä se on helppona aperitiivina varsinaisesti omassa elementissään. Siksi hankimmekin kaksi hieman erityppistä proseccoa, ja kokeilimme.

Proseccoissa on eroja. Toiset proseccot ovat hyvinkin kepeitä ja esanssisen päärynäisiä "limujuomia". Viinin tietojen mukaan tähän kategoriaan menisi Perlage Sgàjo, joka osoittautui kuitenkin suhteellisen tyylikkääksi ja pirteän hapokkaaksi viiniksi, jossa on päärynäisyyden lisäksi piristävää sitrusmaisuutta. Tämä prosecco toimi aperitiivina todella hienosti ja sai aikaan puheensorinaa kotiimme saapuneiden vieraiden keskuudessa.

Perlage Sgàjo jatkoi lasissa ruokapöytäänkin, mutta olimme varautuneet myös toisella proseccolla. Etukäteen arvioiden Casa Vinironian prosecco toimisi paremmin antipastojen seurassa, koska tässä viinissä on syvemmän hedelmäinen ja runsaampi makumaailma. Oletus osoittautui oikeaksi. Kun Perlage Sgàjo toivotti vieraat tervetulleiksi, Casa Vinironia saavutti antipastojen kanssa todella hienon liiton: kuohuviini raikasti kokonaisuutta, toimi etikkaistenkin makujen kanssa yhteen sekä ei ollut niin nökönuuka monenkirjavien makujen kanssa kuin muut viinityypit olisivat olleet.

Ei ollut enää puhettakaan, etteikö prosecco toimisi ruokaviininä. Rahkeet riittää kyllä, kunhan valitsee oikein. Proseccoista ei voi olla varma etukäteen, mitä tyyliä ne tarkalleen ottaen edustavat, joten kannattaa selvittää esimerkiksi Viinikartalta, millaisille ruoille niitä suositellaan ja mitä muut ovat niistä sanoneet. Kepeämmät proseccot toimivat aperitiiveina ja runsaammat antipastojen ja salaattien seuralaisena.

Illan aikana nautitut kuohuviinit:
Perlage Sgàjo Prosecco Extra Dry (aperitiivi, 12,48 €)
Casa Vinironia Prosecco Vini Biologico Extra Dry (antipasto, 12,48€)


Italialaiset antipastot vaihtelevat alueittain, mutta keräsimme tähän inspiraatioksi sekalaisen listan antipastoina toimivia pikkusyötäviä:
  • Anjovis
  • Arancini-riisipallot
  • Artisokan sydämet
  • Aurinkokuivattu kirsikkatomaatti
  • Bagna Cauda -dippi (fondue-tyyppinen)
  • Bocconcini-mozzarellapallo
  • Bresaola, ilmakuivattu naudanliha
  • Bruschetta, paahdettu leipä
  • Burrata-juusto
  • Ciabatta-leipä
  • Cotechino-makkara
  • Crostini-leipäpalat
  • Fava-pavut (härkäpavut)
  • Focaccia-leipä
  • Frico-sipsit
  • Friteeratut kesäkurpitsankukat
  • Frittata-munakas
  • Grissini-leipätikut
  • Kukkakaali marinoituna tai paahdettuna
  • Oliivit
  • Juustotäytteiset pikkupaprikat
  • Lardo (sitä itseään)
  • Luumutomaatit
  • Marinoidut herkkusienet
  • Meloni kinkkukääreellä
  • Mustekalaa marinoituna
  • Nduja-makkaralevite
  • Marinoidut kasvikset
  • Mortadella-lauantaimakkara
  • Mozzarella-juusto
  • Munakoiso grillattuna
  • Pancetta-pekoni
  • Parmesaani-juusto
  • Peperoncino-paprika
  • Pepperoni-makkara
  • Pecorino-juusto
  • Pikkelöidyt kasvikset
  • Polenta-letut
  • Prosciutto-kinkku
  • Provolone-juusto
  • Salamimakkara
  • Soppressata-salami
  • Speck, savustettu kinkku
  • Tapenade-tahna
  • Tuoreet viikunat
  • Varrelliset kaprikset

Meidän italialainen iltamme

Kokoonnuimme eräänä tammikuisena lauantaina noin 10 henkilön voimin testaamaan italialaisia viinejä. Alkupaloina tarjosimme liha-, kasvis-, juusto- ja sieni-antipastoja, joista jatkoimme myöhemmin punaviineihin ja pääruokaan: poronpaistiin ja risottoon.

Italialaiset lihaleikkeleet maistuvat aina ja harvemmin tarjottava ilmakuivatusta naudasta tehty bresaola tuo vaihtelua. Lihojen lisäksi täytyy olla juustoja. Etelä-Italiaa hallinneet normannit toivat maahan vesipuhveleita rapiat tuhat vuotta sitten ja edelleen puhveleiden maidosta saadaan laadukasta mozzarellaa, mozzarella di bufalaa. Mozzarellan lisäksi meillä oli parmesaania ja pecorino-juustoa.

Varrellisia kapriksia on kiva pureskella, sillä ne toimivat erinomaisesti hapokkaan (välimerellisen) viinin kanssa. Valkosipulilla ja timjamilla maustetuista marinoiduista herkkusienistä saadaan antipasto-pöytään täyteläistä umamin makua. Ja oliivit ovat ehdottomia. Mm. sitruunanmehulla ja chilillä terästetyt oliivit ovat tavallisia oliiveja kiinnostavampia. Jos et muuta viitsi itse valmistaa, tee ainakin marinoidut oliivit. Ne ovat kiva ja maistuva yllätys vieraille.

Tapenade-tahna mustista oliiveista ja kapriksista kannattaa myös tehdä itse. Se on hyvää leivän päällä. Ja monia muita antipastoja saa hankittua suoraan purkeissa - sen kuin laittaa ne nätisti pöytään esille.

Eikun syömään!


Bresaola, salami, prosciutto, buffalo mozzarella.


Varrellinen kapris, marinoidut herkkusienet ja marinoidut oliivit


Täytetyt paprikat, aurinkokuivatut tomaatit, marinoidut paahdetut paprikat, tapenade mustista oliiveista ja artisokan sydämiä.


Pecorino, parmesaani ja focaccia.


Kuvat: Viinikartta.fi (ruoka) ja Alko (pullot)

Kommentit

Suositut postaukset