Saint Clair Syrah ja lammaspataa pääsiäiseksi

Pääsiäisenä tehdään lammasta monella eri tapaa. Halusimme kokeilla, miten lammas taipuu pataruoaksi. Ja lampaan kaveriksi sopii täyteläinen syrah.

Lammaspata ja polentaa

Lampaanviulu ja -paisti ovat tuttuja pääsiäisruokia, mutta vaihtelua tuo lampaan valmistaminen padassa. Mielessämme oli lammastagine eli tagine-padassa tehty lammasruoka. Taginehan on se kannellinen pohjoisafrikkalainen savipata, joka on tunnettu suiposta kannestaan. Tällä kertaa tagine toimi inspiraationa ja valmistimme lampaan kannellisessa valurautapadassa marokkolaistyylisillä mausteilla.

Pataan laitettiin karitsan potkaa ja luutonta paistia. Lihoja marinoitiin ensin chilin, juustokuminan, mintun, oreganon, viinietikan, ruokosokerin, savupaprikan, suolan, tomaattipyreen ja valkosipulin seurassa. Pataan laitettiin alle sipulit, kokonaiset kuoritut tomaatit, kuivatut aprikoosit ja rusinat. Lihat aseteltiin tähän päälle ja mausteeksi tuli mustapippuria, kanelitanko ja loraus punaviiniä.

Potkan luista irtosi liemeen makua ja seitsemän tunnin kypsytyksen jälkeen liha alkoi nätisti hajoilemaan. Liha paloiteltiin tarjoiluastiaan, johon päälle lusikoimme hieman kokoon keitettyä lientä ja ripottelimme persiljaa.

Lammaspadan liha oli mureaa, liemi vahvaa ja hapanimelää. Padan seuraksi keitimme maissiryyneistä ja kasvisliemestä polentapuuroa. Puuron annettiin asettua ja jähmettyä laakeassa astiassa, jonka jälkeen siitä sai paistettua polentapihvejä.

Seuraavaksi valitsimme viinin Uudesta-Seelannista.

Saint Clair Hawke's Bay Premium Syrah

Monet Saint Clairin viinit ovat meille entuudestaan tuttuja ja saimme tämän uusiseelantilaisen uutuusviinin testiin maahantuojalta. Talon viinit ovat lähtökohtaisesti teknisesti laadukkaita, selväpiirteisiä ja tasalaatuisia, joten odotukset olivat korkealla.

Saint Clair Syrahissa on tummanmarjainen tuoksu, joka on toisaalta melko terävä, mutta siitä on erotettavissa myös makean pehmeitä tammiaromeja. Sen lisäksi vivahde maanläheisyyttä on mukana.

Maku on hyvin suunmyötäinen, tasainen ja hillomainen. Ja todella hedelmäinen itse asiassa, joka maistuu tummana hedelmäisyytenä (mustikkaa, mustaherukkaa) ja pirteänä hapokkuutena.

Viinin silkkiset tanniinit ovat hyvin integroituneet ja eivät juuri puraise. Hillomaista rakennetta kannattelee raikas hedelmäinen tyyli ja tammisen lakritsinen sekä mausteinen jälkimaku.

Kokonaisuus oli jotain muuta kuin odotin. Saint Clair Hawke's Bay Premium Syrah ei ole suuri tamminen nautiskeluviini, vaan paljon moniulotteisempi ja ennen kaikkea hedelmäinen viini, joka toimii erityisen hyvin ruokaviininä lihapatojen seurassa. Jos Saint Clair Syrah oli oikein mukiin menevää kulauteltavaa sellaisenaankin, lammaspatamme seurassa tämä uusiseelantilainen viini lähti suorastaan lentoon. Kympin yhdistelmä!Lammaspata kypsytteli uunissa 7 tunnin ajan. Pataruoan kanssa toimii täyteläinen, kypsän hillomainen ja mausteisen aromikas punaviini.


Karitsan ja lampaan lihat paloiteltiin tarjoiluastiaan ja päälle lusikoitiin makulientä.


Lampaanpadan lisukkeena toimi maissiryyneistä tehty paistettu polenta.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit