6th Sense Syrah - jenkkiviini ja poroa

Kaliforniassa tehdään tammisia herkkuviinejä, joista Cabernet, Merlot ja Zinfandel ovat meillä tunnetuimpia. Syrahia löytyy yleensä vain sekoiteviineistä, joten Alkon ainoa Kalifornian Syrah-lajikeviini oli pakko testata.


Marjapommi Lodista Kaliforniasta

Ilmastoltaan välimerellinen Lodi tarjoaa etenkin Zinfandel-rypäleestä tehtyjä punaviinejä, joten Syrah on mielenkiintoinen alueen uusi tuttavuus. 6th Sense Syrah tulee Michael David Winerylta. Tilalla viljellään rypäleitä jo kuudennessa sukupolvessa ja veljekset Michael ja David Phillips ovat perustaneet nimiään kantavan yrityksen 80-luvulla.

Tilan varsinainen menestys alkoi 2000-luvun alussa Zinfandelista tehdyllä 7 Deadly Zins -viinillä. Viini on USAn ykköszinejä. Alkostakin löytyy tilan Zinfandel, Earthquake Zinfandel, joka täytyy kyllä tämän kokemuksen perusteella hankkia omaankin kellariin.

6th Sense Syrah on erinomainen todella tumma viini, jossa on paljon makua, mutta jota on myös helppo nautiskella.

Jo tuoksussa mausteet, tummat marjat, herukat ja lämpöisyys ovat ihastuttavassa tasapainossa.

Viinin suutuntuma tuo mieleen glögin, mutta kuitenkin niin, että kyse on punaviinistä. Marjaisuus on voimakasta ja täyttää suun makeilla aromeillaan. Jäännössokeria on hieman normaalia enemmän, mutta makeus on täysin hallinnassa, sillä tasapainoa tuo todella mehukas happoisuus. Se pitää kokonaisuuden eloisana.

Viinihän on kyllä hyvinkin hillomainen pehmeillä tanniineillaan. Idea ja ryhti syntyy kuitenkin erittäin tiiviistä ja runsaasta makumaailmasta. Karhunvatukka tulee ensimmäisenä mieleen, sillä marjaisuus on todella tummaa ja suuntäyttävän paksua. Tähän oman lisänsä tuo tammisuus, joka koostuu leveästä mausteisuudesta, tummasta suklaasta, lakritsista ja ehkä hieman salmiakistakin.

Lodin viini eroaa makumaailmaltaan esimerkiksi italialaisista viineistä, kuten ripassosta. Tässä ei ole italoviineille tyypillistä maanläheisyyttä, vaan paremminkin siinä maistuu amerikkalainen grillikulttuuri ja bbq-paahteisuus. Lisäksi mielestäni viinissä ei maistu viikuna, luumu tai muut kuivatut hedelmät, vaan päälimmäisenä on tummat marjat ja makea tammisuus.

4.5/5 tähteä. 6th Sense Syrah on makumaailmaltaan poikkeuksellinen runsas viini ja siitä on vaikea olla pitämättä. Me nautimme viinin poronfileen seurassa, jolle viini toimi toisena kastikkeena. Se on erinomainen valinta pääsiäislampaalle ja se pitää erityisesti amerikkalaisen grillin mauista. Viinin saa Alkon tilausvalikoimasta.


Täydellinen pari löytyi paistetusta poron fileestä, täyteläisestä punaviinikastikkeesta ja kukkakaali-perunamuusista. Myös grillatut lihat ovat tämän viinin parhaita kavereita.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit