Chateau Changyu Moser XV 2008 - kiinalainen laatupunaviini

Kiinalainen viini ei ole mikään uutuusjuttu, mutta kolmenkympin kiinalainen on. Kuinka korkealle kiinalainen laatu yltää ja onko siitä vastusta Oseanian punaviineille?

Chateau Changyu Moser XV 2008, Silja Europa 29,90 €


VIDEO: Viinikartan Jensin ja Jannen spontaanit kommentit kiinaviinistä (3'25).

Changyu Moser on paras kiinalainen viini tähän mennessä

Kiinassa on tehty viiniä pitkään ja tuottaja Changyu aloitti toimintansa jo 120 vuotta sitten! Se on viiniyrityksenä jättiläinen ja alkaa saada vakiopaikkoja eurooppalaisten kauppaketjujen viinihyllyissä. Ja on kiinalaisia viinejä nähty Suomessakin Alkossa, mutta tuotteet ovat hävinneet myynnistä vähin äänin. Tällä hetkellä ei ole yhtään.

Kyse ei ole erityisesti siitä, että laatu olisi kovin huonoa. Päinvastoin kiinalainen viini on hyvinkin kestänyt tarkastelua, vaikka huippukokemuksia se ei olekaan tarjonnut. Sen sijaan heikompi kysyntä johtuu enemmänkin imagosta ja sama koskee monia muitakin maita, kuten Armeniaa, Brasiliaa, Intiaa, Romaniaa ja niin edelleen. Meille tuttujen suurten viinimaiden joukkoon on vaikea myynnillisesti tunkeutua.

Nyt kaadoimme laseihimme kiinalaisen Chateau Changuy Moser XV -tilan samannimistä lippulaivaviiniä, jonka löysimme Silja Europalta. Changyu Moser on hakenut oppia itävaltalaiselta Lenz Moserin perheeltä, jonka loistava jälkiruokaviini on ollut pitkään Alkon parhaita hinta-laatusuhteeltaan. Changyu Moser on rypälesekoitukseltaan enimmäkseen Cabernet Sauvignonia, mutta mukana on myös Merlotia - Bordeaux 'Left Bank' -rypäleet siis.

Changyu Moser on kypsynyt vuoden verran tammessa ja se on odottanut 10 vuotta meidän pöytäämme pääsyä. Kyse on viinin ensimmäisestä vuosikerrasta ja se yllätti meidät laadukkuudellaan. Mutta miten se pärjää, kun se maistetaan selvästi halvempien australialaisen ja uusiseelantilaisen punaviinin kanssa?


Chateau Changyu Moser XV 2008

Changyu Moser on puhdaspiirteinen viini, josta löytyy paljon tummaa herukkaisuutta ja maanläheisiä yrttejä. Se on elegantti ruokaviini, joka soveltuu huomattavasti paremmin eurooppalaisen tai Välimeren alueen ruokien seuraan. Stereotyyppisen mausteinen kiinalainen ruoka vie tätä viiniä mennen tullen. Sen sijaan tamperelaisittain valmistettu pekingin ankka oli tälle viinille erinomainen kaveri.

Tämä herättääkin ajattelemaan viinimaailman eroa ruokakulttuureihin. Viinimaailmassa eri alueiden erot ovat huomattavasti vähäisemmät ja usein yritetään vielä tavoitella mahdollisimman samankaltaista viiniä kuin huippualueilla. Siksi onkin hieman pettymys, että eksoottiselta kuulostava kiinalainen viini onkin kovin tavallinen ilmestys. Tarkoituksena on varmasti ollut suunnata suoraan vientimarkkinoille.

Changuy Moser on keskitäyteläinen viini, jossa on reippaat tanniinit, kivasti raikasta hapokkuutta, hedelmäisyyttä ja sopivasti tammea. 10 vuoden kellarointi on pyöristänyt viiniä ja antaa maulle hienostuneen kypsyneen vivahteen.

Kiinaviini on hyvin tehty bordeaux-kopio:


Matua Lands & Legends Merlot Cabernet

Matuassa on makua! Runsas suutuntuma pitää sisällään myös vähän vahamaisuutta ja pientä makeaa tammisuutta. Matua toimii keskimääräisesti parhaiten kaikkien ruokien kanssa, mutta ei kuitenkaan loista missään vaiheessa. Se on tasapaksu suorittaja, joka ei varmasti ärsytä ketään.

Matuan runsas, tumman hedelmäinen ja marjainen, italialaisen maanläheinen sekä tamminen tyyli on maistuva ja tasapainoinen. Ryhtiä viiniin tuo hyvä happoisuus ja mielenkiintoa mahtava hedelmäisyys. Jälkimaun lähes pippurinen mausteisuus sekä anismainen tammisuus antavat lisäpotkua. Matua on tyylikäs hilloviini, joka on samoista rypäleistä huolimatta tyystin eri maailmasta kuin kiinalainen ranskiskopio.

Hilloviini uusiseelantilaisella tvistillä:


Wakefield Cabernet Sauvignon

Wakefield on aromeiltaan ohut ja yrttinen viini, jossa on jotain raakaa vegetaalisuutta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se toimii parhaiten kaikkein mausteisimman kiinalaisen ruuan kanssa! Ruoan mausteet peittävät viinin häiritsevät piirteet. Jäljelle jää sopiva hapokkuus, joka sopii voimakkaan ruoan kanssa hyvin.

Yksinään Wakefield on kovin mitäänsanomaton tapaus. Päälimmäisenä siitä jää mieleen kirpeähkö mustaherukka, suklaa, kahvi ja tupakka, mutta kokonaisuus ei ole nautiskeluviiniksi otollinen. Sen sijaan ruokaviininä se on toimivampi tapaus.

Tämä aussiviini toimii ruokaviininä:


Etiketissä näkyvä chateau-tyylinen linna rakennettiin isolla rahalla keskiseen Kiinaan, Ningxian maakuntaan.

Miten kiinalainen siis pärjäsi?

Odotimme uuden maailman viinien taistoa, mutta kiinalainen luisti vanhaan maailmaan. Ranskalaisen viinin kopiona se oli varsin hyvin tehty tapaus ja se menisi ranskisviinien sokkotestissä täydestä. Tyylien erilaisuuden vuoksi suora vertailu kahteen muuhun viinin ei tuntunut erityisen mielekkäältä, mutta tähtiarviot kertovat viinien laadusta. Fiilikset jäivät siis kaksijakoisiksi. Pidimme kiinalaisesta viinistä, mutta halusimme sen olevan enemmän alkuperänsä edustaja. Emme tosin osaa sanoa, mikä kiinalainen tyyli on, mutta tällä laatutasolla uskomme kiinalaisen viinin tulevaisuuden olevan valoisa. Kokeile vaikka!


Viinien kanssa tarjottiin itse tehtyä kiinalaista: tofu-sokerihernepaistos, paistettu riisi kasviksilla, maustetut vihreät pavut, naudanlihaa ja parsakaalia sekä tampereen ankkaa.


Kuvat:
Alko (Matua/Wakefield) Viinikartta.fi (muut kuvat)

Kommentit

Suositut tekstit