Viinilehden Vuoden punaviini 2022: Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir

Viinilehti palkitsee eri viinityyppien parhaat viinit pitkin vuotta. Lokakuussa 2022 Vuoden punaviiniksi julkistettiin 20 euron hintainen chileläinen Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir. Tässä jutussa kerromme, mitä Cono Surista ja tästä viinistä on hyvä tietää.

Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2019 (19,99€)
Chile, Valle de Casablanca

Viinilehden Vuoden punaviini 2022

Vuoden punaviinin valinta

Viinilehdessä Vuoden punaviinin valitsivat, kuten ennenkin, Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo. Kilpailuun osallistui lähes 400 viiniä Alkon hylly- ja tilausvalikoimasta maksimihintanaan 30 euroa.

Vaikka kokemusta löytyykin pitkältä ajalta, ja viinit arvioidaan sokkomaistellen, valinta perustuu kuitenkin aika kapeaan kahden henkilön näkemykseen. Täytyy kuitenkin sanoa, että hyviä valintoja on tehty ja voittajaviinit ovat yleensä maistuneet myös minulle.

Cono Sur ja Pinot Noir

Vuonna 1993 perustettu Cono Sur on niin kooltaan kuin laadultaankin merkittävimpiä chileläisiä viinintuottajia. Tekemisen ohjenuorana on toiminut korkea teknologia, luonnonmukaisuus ja laatu.

Cono Sur on alusta asti erikoistunut Pinot Noiriin. Traditio ja valmistustapa on omaksuttu Burgundista, mutta viineihin on aina haettu myös uuden maailman tyyliä.

Eurooppalaisiin pinoteihin verrattuna chileläisissä on usein vähemmän vivahteikkuutta, mutta vastaavasti enemmän mehevyyttä ja tammen aromeja. Hapokkuus, jota Cono Surin viineistä löytyy yleensä riittävästi, on ratkaiseva tekijä viinin ryhdikkyydelle.

Alkossa myynnissä olevat Cono Surin neljä pinot noiria tarjoavat jokaiselle jotakin.

Keskitasoa parempi 20 Barrels

Cono Sur 20 Barrels Pinot Noirin nimi sai alkunsa 20 tynnyrin kokoisesta parhaimmasta erästä, jota Cono Surilla oli tapana tehdä. Kaupallisenakaan versiona tämä tuote ei ole uusi, sillä se on löytynyt Alkosta yli vuosikymmenen.

Kuluttajan kannalta jotain hyvää tapahtui viime vuonna, kun aiemmin 26 euron hintaisen viinin uusi vuosikerta tulikin saataville alle 20 eurolla. Kyse ei ole huonommasta vuosikerrasta tai erästä, mistä tämäkin Viinilehden tunnustus kertoo.

Cono Surin pinot noireista saa läpileikkauksen tutustumalla kolmeen tuotteeseen:
 • Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2020
  10,99€, Valle Central
  Rypäleet tulevat Chilen viileiltä viinialueilta eri puolilta Keskuslaaksoa. Puolet viinistä on kypsytetty ranskalaisessa tammessa 9 kuukauden ajan.
 • Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2019
  19,99€, Acongagua, Valle de Casablanca
  Rypäleet tulevat kaikkein laadukkaimmilta Pinot Noir -tarhoilta Casablancan laaksosta. Rypäleet poimitaan käsin. Viini on kypsytetty ranskalaisessa tammessa 12 kuukauden ajan.
 • Cono Sur Ocio 2018
  58,90€, Aconcagua, Valle de Casablanca
  Tarhaviini, jonka rypäleet tulevat vanhoista köynnöksistä Casablancan laaksossa sijaitsevalta El Trianqulon -tarhalta sekä viereisen Leydan alueella sijaitsevalta Campo Lindo -luomutarhalta. Molemmat tarhat ovat ilmastollisesti viileitä, mistä pinot noir hyötyy. Ocio tehdään täysin käsityönä. Viini on kypsytetty ranskalaisessa tammessa 14 kuukauden ajan.

Olen itse maistanut nämä viinit peräkkäin samalla kertaa, jolloin laatu- ja tyylieron huomasi parhaiten.

Bicicleta on hintaansa nähden mainio, kepeä ja vadelmaisen marjainen pinot noir, jossa tammella ei ole suurta roolia.

Maun intensiteetti kasvaa, kun siirrytään 20 Barrelsiin. Nyt makua siivittää syvempi kirsikkainen hedelmäisyys ja tammen tuomat monivivahteiset puun ja nahan aromit.

Talon lippulaivaviini Ocio on kuitenkin elegantissa tyylissään omaa luokkaansa. Nyt puhutaan täyteläisestä viinistä ja edellistäkin voimakkaammasta mausta. Paljon kertoo sekin, että Ociota on sanottu koko Etelä-Amerikan parhaaksi pinot noiriksi. Parhaimmillaan Ocio on 5 tähden viini.

Uuden vuosikerran myötä 20 Barrelsin hinta alentui viime vuonna peräti 7 euroa. Nykyisellä hinnallaan 20 Barrels on hinta-laadultaan ylivoimainen Cono Surin Pinoteista.

Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2019 (19,99€), 4/5 tähteäKuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit