Kreikkalainen moussaka ja Athosvuoren punaviini

Meheviä uuniruokia tehdään vuodenaikoina, jolloin on pimeää tai talvista. Yksi parhaimmista kaamoksen kesyttäjistä on kreikkalainen lohturuoka moussaka.

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2018 (14,98€)
Kreikka, Mont Athos

Moussaka on Kreikan versio lasagnelle

Vaikka moussakan vertaaminen lasagneen on kulunutta, vertaus on kuitenkin pätevä, sillä moussakan ulkonäkö muistuttaa italialaista serkkuaan. Moussakassa lasagnelevyt on korvattu munakoisoviipaleilla ja perunalla, mutta hitaasti uunissa kypsyneestä ruoasta sitä ei edes heti huomaa.

Munakoison myötä kokonaisuus on kasvispitoisempi ja siten hivenen terveellisempi, mutta lihaa, valkokastiketta, juustoa ja hiilihydraatteja silti riittää (toki moussakan voi valmistaa ilman lihaakin). Näistä aineksista syntyy lohturuoka, joka on siitä merkillinen, että se maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä.

Resepti: Moussaka

Ainekset:
  • JAUHELIHAKASTIKE
  • 2 munakoisoa
  • 6 perunaa
  • 600 g naudan paistijauhelihaa
  • 3 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl punaviiniä
  • 5 dl lihalientä
  • 1 tlk paseerattua tomaattia
  • 1 prk tomaattipyreetä
  • 1 rkl sokeria
  • pippuria
  • 3 laakerinlehteä
  • oreganoa
  • 1 kanelitanko
  • VALKOKASTIKE
  • 100 g voita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 6-8 dl maitoa
  • suolaa
  • pippuria
  • 1/2 tl muskottipähkinää
  • 150 g juustoraastetta
  • 1-2 munaa
  • LISÄKSI
  • Juustoraastetta
Tee näin:
  • Pese ja viipaloi munakoisot 1 cm viipaleiksi. Itketä viipaleet halutessasi suolaamalla ja huuhtelemalla lopuksi.
  • Öljyä ja suolaa munakoisot ja paahda uunissa 200 asteessa viipaleisiin väriä.
  • Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi.
  • Ruskista jauheliha ja lisää sipulit hienonnettuna.
  • Lisää hetken päästä viini, lihaliemi ja tomaatit sekä mausteet.
  • Jätä kastike kypsymään matalalla lämmöllä ainakin vartiksi.
  • Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Paista jauhoja muutama minuutti.
  • Lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoitellen matalalla lämmöllä.
  • Lisää mausteet.
  • Sekoita munat ja juustoraaste keskenään ja lisää kastikkeeseen.
  • Lado voideltuun vuokaan munakoisoa, perunaa, lihakastiketta ja valkokastiketta. Säästä päälimmäiseksi enin osa valkokastikkeesta.
  • Kypsennä uunissa 150 asteessa ainakin tunti. Kokeile, että perunat ovat pehmenneet.
  • Lisää juustoraaste loppuvaiheessa, jottei pinta ruskistu liikaa.

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon

Pohjois-Kreikassa sijaitseva Athosvuori ja niemimaa käsittävät autonomisen munkkivaltion, jonka itsehallintoalueella saa asua vain munkkeja. Heitä on noin pari tuhatta. Luostariyhteisön alueella tehdään tietysti myös viiniä.

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon tulee Athokselta (Vin de Pays de Mont Athos). Tämä Pyhän Vuoren luomuviini on ollut aina suosikkejani, koska maku on autenttinen.

Hinta on varsin edullinen, sillä maussa piisaa jykevää täyteläisyyttä, viikunaa, pippuria, yrttejä, maanläheisyyttä ja muutenkin kreikkalaisen rustiikkia meininkiä.

Lihaisten pataruokien viininähän tämä varsinaisesti on elementissään, mutta onneksi uskalsin kokeilla sitä moussakan kanssa. Lihaa ja juustoa saa olla reilusti, jotta moussaka ei jäisi viinin jalkoihin, mutta pidin erityisesti makujen harmoniasta, joka kreikkalaisen ruoan ja Athosvuoren viinin välille kuitenkin syntyi.

Katso tästä myös muut myynnissä olevat kreikkalaiset punaviinit

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2018 (14,98€), 3.5/5 tähteä


Kaamosajan lohturuoka moussaka maistuu vieläkin paremmalta seuraavana päivänä.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit