Joulun punaviinit: Châteauneuf-du-Pape, Pinot Noir ja Tempranillo

Perinteinen suomalainen joulupöytä on mahtava sekoitus erilaisia makuja ja tyylejä. Viinin ystäville se on kuitenkin melkoinen haaste! Miten löytää sopiva yhdistelmä niin hienostuneelle graavilohelle kuin makean juurevalle lanttulaatikolle? Viinikartalle on vuosien saatossa koottu monia artikkeleita sopivista jouluviineistä ja -juomista. Voit tutustua niihin Joulu-sivullamme. Tässä kuitenkin vuoden 2018 punaiset jouluviinit.

Testasimme joulukattauksessamme kolme joulupöytään hyvin sopivaa viiniä:
Matsu El Picaro, Toro, Espanja (11,49€)
Louis Jadot Couvent des Jacobins Pinot Noir, Bourgogne, Ranska (19,99€)
Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret, Rhône, Ranska (29,99€)

Mikä punaviini joulupöytään?

Koska joulun väri on helakanpunainen, mielletään joulujuomaksi vaistomaisesti punaviini. Tämä ei ole välttämättä kaikkein paras vaihtoehto kaikille jouluruuille, mutta oikean viinityylin valitsemalla voi kuitenkin löytää joulupöydän moniottelijan, joka toimii läpi koko jouluaterian.

Jouluna viiniin halutaan usein myös panostaa, joten katseet käännetään Alkon ylähyllyille. Joulun suosikkeja ovat amaronet, châteauneuf-du-papet, maslaplanat ja muut suuret ikonit. Suuret, aromikkaat ja täyteläiset punaviinit huokuvat kyllä joulun tunnelmaa, mutta jouluaterialle ne ovat liian voimakkaita.

Arvokasta viiniä ei myöskään kannata kiusata huonoilla makuyhdistelmillä. Suuret viinit kannattaakin säästää joulun nautiskeluviineiksi. Täyteläinen ja roteva viinityyli soveltuu paremmin juustojen kanssa nautittavaksi ja ne kestävät paremmin myös suklaata ja muita makeita herkkuja, joita tulee varmasti naposteltua jouluna.

Jouluruuissa ei ole mitään erityisen voimakkaita makuja, mutta makeus useinkin korostuu. Täysin kuiva, roteva ja tanniininen punaviini maistuisi kovalta ja jyräävältä, joten valitse jouluviiniksi keskitanniininen viini. Hedelmäinen tyyli ja pieni määrä jäännössokeria tasapainottavat, jos ruuissa on selvästi makeutta.

Koska perinteiset jouluruuat ovat tyyliltään tasapainoisia ja maultaan mietojakin, tasapainon säilyttämiseksi joulupöydän punaviiniksi sopii paremmin vähän kevyempi tai keskitäyteläinen viini. Viinin osasten on hyvä olla keskitasoa niin tanniinien kuin hapokkuuden osalta, mutta toisaalta viinin ei tule myöskään olla liian kevyt tai aromiton.

Sopiva määrä jouluhedelmäistä tai joulumausteista aromikkuutta viinissä on eduksi. Tällaisia viinejä löytyy monilta eri viinialueilta, joten sopivan jouluviinin voi löytää myös vähän halvemmasta hintaryhmästä.

Hintaryhmä 10€,
Matsu El Picaro

Lämminsavulohelle, laatikoille ja kinkulle. Keskitäyteläinen, raikkaan vadelmainen, kirsikkaisen hapokas sekä kevyen joulu- ja tammimausteinen.

Espanjalainen Matsu El Picaro on Matsu-perheen nuorin viini. Tämä keskitäyteläinen ja keskitanniininen viini on viettänyt jonkin aikaa tammitynnyrissä ja sen kyllä huomaa. Tuoksu on tamminen ja suussakin löytyy tikkuista kireyttä. Maku on kääntyy kuitenkin runsaan marjaiseen suuntaan, jossa on punaisia ja tummempiakin piirteitä.

Viinin ryhti toimii melko hyvin erilaisten jouluruokien kanssa. Rasvaiset kalat, laatikot ja perinteinen kinkku saavat mukavaa marjaista nostetta tästä viinistä. Juustot ja makeat jouluherkut kuitenkin jyräävät sen alleen. Matsun ”kloppi” on hyvä viini omassa hintaluokassaan, mutta saisiko jouluun jotain lisää panostamalla vähän enemmän?

Hintaryhmä 20€,
Louis Jadot Couvent des Jacobins Pinot Noir

Sopii hämmästyttävän monipuolisesti joulupöytään. Keskitäyteläinen, voimakkaampi aromikkuus kuin edellisessä, napakka suutuntuma, herkullisen hapokas, karpaloinen, tamminen ja kevyesti juureva.

Kahdenkympin hintaan voi viiniltä jo odottaa laatua. Louis Jadot Couvent des Jacobins Pinot Noir on hyvä esimerkki tämän hintaluokan viinistä. Ranskalainen historia ja laadukas työnjälki maistuu tästä viinistä selvästi.

Pinot Noir on rypäleenä hyvä vaihtoehto joulupöytään. Tässä viinissä Pinot on saatu mukavan pehmeäksi kadottamatta sen hyviä ominaisuuksia kuten ryhtiä ja sopivan kirpeää marjaisuutta.

Joulupöydässä tämä viini on kuin sveitsiläinen linkkuveitsi. Siitä löytyy aina uusia kulmia, jotka saavat homman toimimaan. Pinot osuu hyvin etenkin rosollille, juureville kasviksille, suolaiselle kinkulle ja laatikoille. Myös sinihomejuustoinen savulohiherkku saa siitä loistavan kumppanin.

Voimakkaimpien juustojen kanssa viini jää hieman liian hennoksi, mutta on toisaalta juuri sopivan raikas juustojen jälkeen nautittuna. Hieman yllättäen viini sopii todella hyvin valkosuklaan kanssa!

Hintaryhmä 30€,
Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret

Riista, nautiskelu, juustot ja suklaakin. Täyteläinen, runsas, kuivatut jouluhedelmät, joulumausteet, tasapainoinen ja tyylikäs kokonaisuus

Kolmenkympin luokassa viinissä pitää olla jo jotain ”ihmeellistä”. Tästä hintaryhmästä löytyy esimerkiksi tiettyjen arvostettujen alueiden viinejä tai ikonisia nimiviinejä. Yksi nimekkäitä eurooppalaisia alueita on Ranskan Châteauneuf-du-Pape, joka tunnetaan historiastaan paavien viinintuottajana. Jos viini kelpaa paaville, voisi sen kuvitella olevan tarpeeksi arvokas myös joulupöytään.

Jouluruuille tämä "pappi" on vaan liian suuri! Onnistuneimmat makuyhdistelmät löytyvät siirapilla maustettujen laatikoiden kanssa. Muiden ruokien kanssa viini on joko liian ylivoimaisen suuri tai täyteläinen.

Juustopöydässä tilanne muuttuu hieman ja viini alkaa saada jalansijaa. Mitä voimakkaampia juustot ovat, sen paremmin ne soveltuvat tämän viinin kaveriksi - etenkin, jos tapaa syödä juustonsa hillojen kanssa. Châteuneuffi on myös tämän kolmikon paras viini nautittavaksi tummien joulusuklaiden kanssa, joskin tästä yhdistelmästä voi olla montaa mieltä noin niin kuin ylipäätään.

Juustojen lisäksi Châteauneuf-du-Pape toimisi riistaruokien kumppanina. Tämän pyöreän runsaan viinin voi hyvillä mielin jättää myös joulun pääruuan jälkeiseksi nautiskeluviiniksi valiten ruokapöydään pinot noirin.

Vaikka kalojen viiniksi yleensä mielletään valkoviini, keskitäyteläinen punaviini sopii hyvin yhteen lämminsavustetun lohen kanssa.


Camembertin voimakas tuoksu täytti jääkaapin kahden pakastepussin lävitse! Päätimmekin sujauttaa juuston uuuniin puoleksi tunniksi rosmariinilla ja oliiviöljyllä maustettuna. Uuni teki juustolle hyvää, kokeile vaikka!


Perinteisen rosollin sijaan teimme tänä vuonna punajuurihilloketta. Punajuuriraaste ja punasipulisilppu keitetään ja maustetaan punaviinillä, punaviinietikalla ja sokerilla. Lopputulos on voimakkaan makuinen makea lisäke, joka sopii niin kinkulle kuin juustoillekin. Se teki kauppansa etenkin Camembertin seuralaisena.


Juustotarjottimeltamme löytyi brietä, Viinitarhurin juustoa, Valion Alppi Kreiviä, Jukolan Aito Cheddaria sekä Peltolan Blue -sinihomejuustoa.


Tumman suklaan yhdistäminen punaviinille sanotaan olevan haastavaa, koska kaakaon kitkeryys ja tanniinien karvaus vain korostuvat yhdistettyinä. Kuitenkin kokemuksesta tiedämme, että mitä enemmän kaakaota suklaassa on, sitä paremmin se löytää parin punaviinistä. Se voi tosin johtua enimmäkseen siitä, että tummassa suklaassa on vähemmän sokeria. Faktatietoa on kuitenkin se, että suurempi alkoholipitoisuus toimii tumman suklaan kanssa paremmin. Sen takia väkevöity viini, kuten portviini, on tummalle suklaalle paras vaihtoehto.


Hämmästyttävää kyllä, valkosuklaalle erittäin sointuva pari löytyi kattauksen pinot noir -punaviinistä. Suosittelemme kokeilemaan!


Kuvat: Viinikartta.fi
Viinit saatiin maahantuojalta näytepulloina.

Kommentit

Suositut tekstit