Demuerte-punaviinit Espanjasta

Valitsetko viinisi etiketin perusteella? Oikeastaan me kaikki teemme niin joko tietoisina tai vähemmän tietoisina, sillä etiketillä on tutkitusti samanlainen vaikutus viinivalintaan kuin mainoksilla yleensä. Nämä espanjalaiset punaviinit voit hyvällä omalla tunnolla napata hyllystä etiketinkin perusteella, sillä myös itse viinit ovat kelpoa tavaraa.

Tyylikkäät design-etiketit herättävät kyllä huomiota:
Demuerte 2016 (15,99€)
Demuerte Gold 2015 (18,98€)

Demuerte Syrah-Monastrell

Monastrell (Mourvèdre) muodostaa puolet Demuerte-viinin rypäleblendistä ja se onkin viinialueelleen Yeclaan hyvin sopeutunut rypäle. Kun Monastrell sekoitetaan Syrahin kanssa, saadaan hyvin tyypillinen rypälesekoitus, jollaisia löytyy eri puolilta maailmaa, mm. Ranskasta, Australiasta, Chilestä ja Etelä-Afrikasta.

Monastrell-Syrah on vahva, tumman hedelmäinen ja aromikas viini. Se on tanniininen viini, johon Syrah tuo mausteisuutta ja Monastrell alkoholia, rakennetta ja omanlaistaan aromikkuutta.

Demuerte on tummanpunainen viini, jonka tuoksusta löytyy luumuun viittaavia tumman hedelmäisiä sekä makean mausteisia rikkaita aromeja.

Maussa yhdistyy hedelmäinen hapokkuus tummaan kypsempään hedelmään. Luumut, kypsät kirsikat ja marjat ovat pääsääntöisesti tummia, mutta jotain punaisempiakin sävyjä tässä on.

Maussa on kevyesti juurevaa alkuperäisyyttä, joka ilmenee osin kasvaismaisuutena, jota itse pidin pienenä makuvirheenä. Toisaalta tammikypsytys on tuonut viiniin moniulotteisia aromeja lakritsin ja aniksen kautta marjasuklaaseen ja kuivattuihin viikunoihin. Keitos on sen verran monivivahteinen, että tuo kasvismaisuuskin voi olla tavoiteltu piirre.

Nautin viiniä erittäin kuumana kesäpäivänä ja viini oli päässyt jo lämpenemään, mikä vaikutti maun tasapainoon. Viini kannattaa siis viilentää hieman alle 18 asteen, jolloin se on parhaimmillaan. Näin tein sitten itsekin.

Demuerte on täyteläinen ja runsas hedelmäinen viini, joka toimii etenkin grilliruokien kumppanina. Kuivamaustettu ja hiiligrillattu ribeye steak oli rasvaisuutensa ansiosta mehevä pihvi viinin kaveriksi, johon rubin savuaromi sopi täydellisesti.

Rub-maustetut ja hiiligrillatut ribeye steak ja kanafilee katosivat parempiin suihin näiden viinien seurassa.

Demuerte Gold - Monastrell-Syrah-Tintorera

Demuerte Gold on erilainen tapaus kuin Demuerte, vaikka etiketin perusteella odottaisi samaa tyyliä vain pidempään kypsyneessä muodossa. Tosin rypäleblendistä löytyy kolmaskin rypäle Tintorera (toiselta nimeltään Alicante Bouschet tai Garnacha Tintorera). Se on sukua Garnacha-rypäleelle, mikä taas viittaa GSM-blendiin (Garnacha, Syrah, Monastrell), joka on myös hyvin kuuluisa rypälesekoitus kaikkialla maailmassa.

Demuerte Gold on vivahteikkuudeltaan vähemmän leveä ja siinä korostuu puu eli tammi. Viini on todella tamminen hyvinkin herkullisella tavalla. Tammiaromi on selkeä: suklainen, kahvinen ja lakritsinen. Tummaa kirsikkaista hedelmäisyyttä erottaa vasta lopussa, kun tammen maku on hieman hellittänyt.

Kokonaisuutta siivittää mausteisuus pippurisella vivahteella.

Demuerte Gold on tyylillisesti erilainen tammen hallitsema viini, jonka itse nauttisin suuresta lasista hitaasti nuuhkien ja siemaillen - siis meditaatioviininä. Toki se sopii hyvin esimerkiksi tyylikkäälle grilliruualle, kuten hiilloksella grillatulle lampaalle.

Tausta:
Demuerte-viinien taustalla on Winery On -niminen viinitila Espanjasta. Tila sijaitsee Yeclassa Murciassa, muutamia kymmeniä kilometrejä luoteeseen Alicantesta.

Tilalla on viljelyksiä 20 hehtaarin verran, pääasiassa Monastrell-rypälettä, jonka kanssa useinkin sekoitetaan Syrahia.

Tilan tekijäpari haluaa yhdistää laadukkaat viinit ja nuorekkaan designin niin, että pullojen taiteelliset ansiot herättävät välittömästi huomiota.


Demuerte 2016 (15,99€)


Demuerte Gold 2015 (18,98€)


Kuvat: Viinikartta.fi
Viinit on saatu maahantuojalta näytepulloina.

Kommentit

Suositut tekstit