Pääsiäisen hyvä valkoviini on Roero Arneis

Pääsiäisen viinivalintoja dominoi punaviini. Monille kuitenkin maistuisi hyvä valkoviini, joka sopisi paremmin esimerkiksi kalapainotteiseen pääsiäispöytään. Päätimmekin etsiä valkoviinin, joka ei jättäisi ketään kylmäksi.


Roero Arneis on herkullinen viini Piemontesta

Ehkä et ole kuullutkaan viinistä Roero Arneis? Emmekä mekään olleet kiinnittäneet siihen erityistä huomiota, kunnes Alkoon tupsahti Keskon Pirkka-viinejä. Nämä viinithän eivät ole bulkkia, vaan aitoja italialaisia ja ranskalaisia laatuviinejä. Viimeisimpänä tulokkaana A-marketti otti tilausvalikoimaansa Pirkka Roero Arneis -viinin.

Kun olin tuskaillut pitkään pääsiäisen valkoviinisuosituksen parissa, törmäsin vielä Silja Europalla Fontanafredda Pradalupo Roero Arneis -viiniin. Ja niin palaset alkoivat loksahdella paikalleen. Olimmehan maistaneet Arneis-rypäleestä tehtyjä viinejä aiemminkin, joten äkkiä muistui mieleen, miten hyviä viinejä ne ovatkaan. Uusi tutustuminen oli tarpeen.

Arneis on Piemontesta, joka on tunnettu etenkin punaviineistään, kuten barolosta. Arneis on Piemonten tärkein valkoviinirypäle ja se kuuluu siihen osastoon rypäleitä, jotka melkein kokivat sukupuuton. Samalla tavalla oli käymässä kreikkalaiselle Malagouzialle. Nyt viime vuosikymmeninä Arneis on kokenut renessanssin, kun se oli säilynyt vain muutaman tuottajan tarhoissa.

Mistä Roero-nimitys sitten tulee? Roero on Piemonten ala-alue, jonka Arneis-viini on tunnetuin. Arneisia tuotetaan myös Langhen ala-alueella ja viiniä kutsutaan siellä nimellä Langhe Arneis. Piemonteen liittyen Arneisia on sanottu myös valkoiseksi baroloksi.

Arneisia pidetään vaikeasti viljeltävänä, mutta parhaimmillaan se tuottaa täyteläisiä, kukkaisia ja raikkaan hedelmäisiä viinejä mineraalisella vivahteella.

Rypäleen hapokkuus on keskitasoa ja hedelmäisyydestä voi löytyä aprikoosia, päärynää, persikkaa ja melonia. Mineraalisuus kietoo hedelmäisyyden viittaansa, ja pähkinään ja manteleihin viittaava mausteinen olemus tulee viimeisenä esiin.

Piemontelaisen suurtuottajan Fontanafreddan Arneis allekirjoittaa tyypillisen Arneisin ominaisuudet.

Tuoksusta löytyy hedelmäkarkkia ja hillottua sitruunan kuorta.

Maku on täyteläinen, silkkinen, miellyttävän hapokas, mineraalinen ja kypsän sitruksinen. Hedelmäisyys on leveää ja herkullista sisältäen muun muassa aprikoosia. Viinin mineraalinen ja kevyen mausteinen jälkimaku viipyilee pitkään poskissa. Todella herkku viini.

Arneis on raikkaan hedelmäinen kevät- ja kesäviini. Se tuo pääsiäiseen pirteyttä, mutta laatuviininä se on myös ryhdikäs ruokaviini alkupalojen ja kalaruokien kumppanina.

Mistä saan Roero Arneis -viinejä? Katso Alkossa myytävien viinien listaus tästä:
Roero Arneis -viinit


Fontanafredda Pradalupo Roero Arneis (15,90€ Silja Europa), 4/5 tähteä
Roero Arneis -viinillä on Italian korkein laatuluokitus DOCG.


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit