Sauvignon Blanc Rosé - ällistyttävän hyvä piknik-viini

Vappupiknik tulossa tai muuten vaan maistuisi maukas roseeviini? Tämä Uuden-Seelannin rosee on hämmästyttävän herkullinen ja piknik-ominaisuuksilla täydennetty viini.


Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé

Piknikillä mennään ulos ja nautitaan toivon mukaan hyvästä säästä ja eväskorin antimista. Vappu onkin piknikien sesonkiaikaa, jolloin siirrytään iso askel kohti kesää. Piknik-viiniltä odotetaan tiettyjä ominaisuuksia.

Millainen on hyvä piknik-viini:
  • Kuohuvaa tai roseeta
  • Herkullinen hedelmäisyys
  • Pehmeä hapokkuus
  • Raikas, pirteä tai pirskahteleva
  • Pieni makeus on hyväksi
  • Puolikas pullo
  • Sopiva alkoholipitoisuus
  • Kestää lämpöä
  • Ruuan suhteen moniottelija

Maistoimme tämän Uuden-Seelannin roseekummajaisen ja menemme kohta sen piknik-ominaisuuksiin, mutta ennen sitä täytyy avata, miten valkoisista rypäleistä saadaan roseeviiniä.

Tämä roseeviini on siis tehty Sauvignon Blancista, josta tehdyt viinit tunnetaan parhaiten valkoviineinä ja joskus kuohuviineinä. Roseeviini kuitenkin tehdään aina punaisista rypäleistä, sillä rypäleiden kuorissa on väriaineita, jotka värjäävät viinin. Valkoviinirypäleissä väriä ei tarpeeksi, jotta päästäisiin roseeviinin väriskaalaan asti. Miten on siis mahdollista, että tämä valkoviinirypäleistä tehty viini on rosee?

Pullon etiketissä asiaa ei selitetä mitenkään, joten täytyi turvautua valmistajan lähteisiin. Tämä rosee on itse asiassa sekoiteviini. Sauvignon Blanc -valkoviiniin on lisätty punaviiniä, joka on tehty Malbec-rypäleistä. Se ei välttämättä kuulosta kovin hyvältä tavalta, mutta vastaavia sekoitteita tehdään myös huippulaatuisen roseesamppanjan valmistuksessa. Tässä viinissä vain 3% on punaviiniä ja se antaa viinille värin lisäksi myös punaviinin aromikkuutta.

Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé on todella herkullinen piknik-viini. Tuoksussa avautuu Sauvignon Blancille tyypillistä mustaherukan lehteä ja näkemättä viiniä sitä voisi luulla valkoviiniksi. Maku on leveän hedelmäinen ja siitä löytyy samaa mustaherukkaa ja eksoottista hedelmäisyyttä, kivellisiä hedelmiä ja vesimelonia.

Hapokkuus on pehmeää, sillä viiniä pyöristää juuri puolikuivan rajoilla oleva sokeripitoisuus, joka korostaa ja syventää hedelmäisyyttä. Mausta nousee esille myös punamarjaisuutta mansikan, vadelman ja hieman karvaamman karpalonkin muodossa.

Maku on kuitenkin raikas ja todella helposti nautittava, kuten piknik-viiniltä odotetaan.

Jälkimakuun pientä terää tuo kypsä sitruksisuus, mikä parantaa ruokaviiniominaisuuksia.

Tämä todella pirteän hedelmäinen viini saa kirjaimellisesti veden kielelle ja puolikkaassa pullossa sen on vaivaton kuljettaa.

Sauvigon Blanc Rosé on mehukkaan hedelmäinen, aromaattinen ja pehmeä viini. Alhainen alkoholipitoisuus (9.5%) takaa sen, että sitä voi hyvillä mielin siemailla piknikillä sellaisenaan. Ruokaviininä se on todella toimiva viini monien pienten suolaisten syötävien sekä pehmeällä hedelmällä tuunattujen vihersalaattien kanssa.

Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé 2018 (8,04€ / 0.375 l), 4/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi
Viini saatiin maahantuojalta näytepullona

Kommentit

Suositut tekstit