Hipster Negroamaro - viini etiketin takia

Ostatko viinin etiketin perusteella? Minä tein niin.


Ostatko viinin etiketin takia?

Kaikki eivät välttämättä halua myöntää ostavansa viinin etiketin takia. Onhan se junttia valita viini pelkästään esteettisesti miellyttävän etiketin tai söpön eläinaiheen perusteella. Eläinaiheiset niin sanotut critter-viinit ovat suosiossa tuottajien keskuudessa, sillä niiden tiedetään myyvän keskimääräistä paremmin.

Ja nyt minäkin sorruin etikettiin, vieläpä hipsteriin. Sen kehtaan tunnustaa, että tätä viiniä en olisi ostanut, jos pullon kyljessä olisi ollut jokin tavanomainen etiketti. Meidän kaikkien kuitenkin tulisi tunnustaa se, että viinipullon etiketillä on aina merkitystä. Se on markkinointiviesti, jota ei voi välttää. Tavalla tai toisella se vaikuttaa meidän kaikkien ostopäätökseen, esimerkiksi silloin, kun ollaan valitsemasta kahdesta tasavahvasta ehdokkaasta. Toivoisin kuitenkin, että viinejä valittaisiin myös muilla - vähän vankemmilla - perusteilla.

Hipsteriä on vaikea määritellä tyhjentävästi, mutta siihen liitetään erottuvaa kaupunkikulttuuria, elämäntapaa ja pukeutumistyyliä ehkä pikkaisen ironisella otteella. Ja siitä tässäkin viinietiketissä on kyse. Etiketin henkilöllä on valtava parta, identiteettiä vahvasti luovat muotoillut viikset ja costeau-pipo. Nämä kaikki liitetään hipsteriyteen.

Hipster Negroamaron hipsteriys siis syntyy etiketin erottuvuudesta ja itseironiasta.

Entäs viini sitten? Onko siinä mitään hipsteriä?

Ei oikeastaan, sillä kyse on perusviinistä, joka tulee Italian saappaankorosta Apuliasta, ja maatalousvaltaista Apuliaa on vaikea yhdistää tähän alakulttuuriin. Viini on tehty Apulian omasta rypäleestä Negroamarosta, joka on jo antiikin ajoilta tuttu rypäle ja josta tehdyt viinit ovat tummia ja rustiikkisia, monet helposti juotavia.

Hipster-viini on tyypillinen negroamaro. Siinä on kuivattua luumua, tummaa kirsikkaa ja pippurista mausteisuutta rustiikkisella luonteella.

Viiniä voisi sanoa karheaksi, mutta lisäksi myös mehukkaaksi, sillä tumman hedelmäisyyden lisäksi siinä on myös raikastavaa punamarjaista hapokkuutta.

Hillomaisuus, jota Apulian viineissä on yleensä reippaasti, on tässä hillittyä ja viini onkin alueen viiniksi kuiva. Se tekee siitä ainakin omaan makuuni paremmin sopivan.

Hipster Negroamaro on "hipsteri" enimmäkseen vain etiketiltään. Itse viini edustaa Apulian negroamaroa astetta raikkaammalla otteella. Se sopii grilliruualle, pizzalle ja hipsterityyliin myös katuruualle.

Hipster Negroamaro 2017 (12,98€), 3,5/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit