Uutuudet: Mionetto Prosecco - Biologico ja Frizzante

Mionetto-tuotemerkin alla myydään kuohuviinejä, valkoviinejä ja aromatisoituja viinejä. Otimme testiin uutuudet, luomu-proseccon sekä pirskahtelevan frizzante-valkoviinin.


Mionetto Prosecco Biologico maistuu siltä kuin proseccon pitääkin

Prosecco on Glera-rypäleestä tehty kuohuviini, jossa toinen käyminen tapahtuu terästankissa. Tätä valmistustapaa pidetään joskus vähempiarvoisena verrattuna perinteisellä samppanjamenetelmällä tehtyihin kuohuviineihin, joissa toinen käyminen tapahtuu pullossa. Lopputulos onkin hyvin erilainen.

Prosecco on raikas, kepeä, hedelmäinen ja pehmeä kuohuviini. Siinä ei ole teräviä kulmia, vivahteikkuutta tai erityisen ryhdikästä rakennetta. Tai näin minä asian haluan nähdä. Proseccoja on toki erilaisia ja joissakin maistamissani hinnakkaammissa proseccoissa on maistunut kova yritys ja kunnianhimo.

Mielestäni proseccon tulee kuitenkin olla se helposti nautittava ja pehmeän hedelmäinen kuohuviini, sillä proseccosta on vaikea saada mitään yhtä ylevää kuin samppaja on. Eikä tarvitsekaan.

Mionetton luomu-prosecco maistuu hyvin perinteiselle proseccolle. Se on juuri se mielikuvien prosecco ja siinä mielessä täydellinen sellaisenaan. Tällaisena haluan prosecconi nauttia.

Viini tuoksuu selvästi päärynälle, mikä on proseccon yksi tunnusmerkki.

Maku on kuiva, pehmeä kuohu kipristelee hennosti, mutta suuntäyttävästi kielellä.

Maussa on paljon hedelmää, erityisesti pirteää sitruksisuutta, mutta myös muun muassa päärynää.

Mionetto Vino Biologico Prosecco Extra Dry on raikas ja puhdaspiirteinen prosecco, jossa on tasapuolisesti hedelmää, hapokkuutta ja aromaattisuutta. Se ei aiheuta yllätystä, vaan maistuu juuri sellaiselta kuin proseccon pitääkin. Ruokajuomaksikin siitä on kevyiden ruokien seurassa.

Prosecco Frizzante on raikas viini, jota voi nauttia vaikka jäiden kanssa

Proseccoa saa myös frizzantena eli helmeilevän poreilevana valkoviiniversiona. Tämä prosecco-tyyli ei ole kovin yleinen, mutta se on hyvä välimuoto valkoviinin ja kuohuviinin välillä.

Frizzantea ei missään nimessä kannata ottaa liian tosissaan. Siitä kertoo sekin, että lisäsin lasiin muutaman jääpalan ja pidin viileän juoman kesäisen raikkaasta ja viilentävästä fiiliksestä. Myynnissä on myös ice-kuohuviinejä, joita nautitaan samalla tavalla jäiden kanssa, mutta tämä frizzante on jäiden kanssa jopa parempaa.

Maultaan Prosecco Frizzante on hennomman aromaattinen kuin edellä arvioitu Prosecco-kuohuviini. Se on pehmeä ja helposti juotava. Pirskahtelun huomaa vasta suussa, jolloin viini kuplii kevyesti kielellä.

Maussa on omenaa, päärynää ja sitruksisuutta sekä häivähdys aprikoosia ja melonia.

Maku on melko kuiva, mutta pieni määrä jäännössokeria maistuu makua pyöristävästi - ei kuitenkaan häiritsevästi. Kiitänkin tekijöitä siitä, että makeutta ei ole yhtään enempää, sillä olen kuivemman viinin ystävä.

Prosecco Frizzante on pienikuplainen pehmeä juoma, jota voi nauttia sellaisenaan tai jäiden kanssa. Se toimii kesäterassin salaattien kanssa tai vaikkapa viilentävänä saunajuomana.

Kuva: Viinikartta.fi
Tuotteet on saatu arvioitavaksi maahantuojalta.

Kommentit

Suositut tekstit