Cristal Champagne - legendaarinen vuosikertasamppanja

Louis Roedererin Cristal-samppanja on luksustuote ja se on aina liitetty bling blingiin oli sitten kyse Tsaarin hovista tai rap-artisteista. Maistoimme Cristalin vuosikerran 2008 Grand Champagne -tapahtumassa.

Louis Roederer Cristal Champagne Brut 2008 (224,00€)
Pullo on kääritty UV-valoa suodattavaan sellofaaniin.

Cristalin tarina on kestänyt jo yli 140 vuotta

Cristalin kulttimaine eliitin juomana juontaa juurensa jo 1800-luvulle, jolloin Venäjän Tsaari Aleksanteri II vaati Louis Roedererin varaamaan talonsa parhaat viinit vain hänen käyttöönsä. Keisarilliset viinit toimitettiin rahvaasta erottuvissa kristallisissa pulloissa, mistä talon ykkösviinin nimi on saanut alkunsa. Talon laatu on säilynyt näihin päiviin saakka, sillä vuonna 2018 Roederer kruunattiin maailman arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi.

Oma sivujuonensa liittyy rap-musiikkiin. Sellaiset tähdet kuin 50 Cent, Kanye West ja Jay-Z "sippailivat crissya" sanoituksissaan, kunnes Cristalin johtaja Frédéric Rouzaud vuoden 2006 haastattelussa vihjasi, että heidän luksustuotteensa yhdistäminen rappiin saattoi haitata heidän brändiään, mutta eiväthän he voineet kieltää ketään ostamasta sitä. Jay-Z syytti Louis Roedererin samppanjataloa rasismista ja julisti boikotin.

On vaikea sanoa, vaikuttiko boikotti isossa kuvassa lopulta Cristalin maineeseen, mutta Dom Pérignon ja Krug saattoivat hyötyä siitä.

Pian tapauksen jälkeen eräs toinen samppanja ilmestyi Jay-Z:n musiikkivideoihin, nimittäin Armand de Brignac Gold Champagne Brut eli Ace of Spades. Tämä kultainen pullo korvasi Cristalin ja Jay-Z lopulta hankki koko samppanjatalon tai ainakin ison osan siitä omistukseensa. Ace of Spades saikin reilusti huomiota ja siitä on tullut suosittu julkkisten ja urheilupiirien bilesamppanja.

Palataanpa Cristaliin. Sitä tuotetaan vain parhaina vuosina ja sitä kypsytetään vähintään 6 vuotta pullossa. Pääsimme maistamaan vuoden 2008 vuosikertaa Grande Champagne -tapahtumassa Helsingissä. Vertailun vuoksi maistoimme samalla myös Louis Roedererin vuosikerrattoman perussamppiksen, jotta voisimme vertailla viinien eroja.

Olkoon Louis Roederer Brut Premier Champagne Brut osoitus viinitalon tasosta myös alemmassa hintaluokassa, mutta rehellisesti sanottuna lähes neljä kertaa kalliimpi Cristal ei mullistanut maailmaa perusversioon verrattuna! Toki Cristalissa oli paljon enemmän pitkän kypsytyksen tuomaa syvyyttä ja pehmeyttä, mutta muuta ihmeellistä se ei tarjonnutkaan. Nonvintagesta nimittäin löytyy yllättävän paljon samaa eleganttia tasapainoa ja rakennetta, jota myös Cristal tarjoaa.

Ehkä kyseessä on kuitenkin vuosikertaero. Vuosi 2008 oli Champagnen alueella poikkeuksellisen viileä ja pilvinen, joten rypäleet joutuivat odottamaan kypsymistä pidempään. Vuoden 2008 tiukkuutta on myös koitettu taittaa kypsyttämällä tätä vuosikertaa poikkeuksellisen pitkään ennen markkinoille vapauttamista. Kokemuksen mukaan viinissä olisi vielä enemmänkin kypsytysvaraa.

Louis Roederer Cristal Champagne Brut 2008 (224,00€), 4,5/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit