Môreson Solitaire - samppanjapaahteinen eteläafrikkalainen

Olen jankuttanut Etelä-Afrikan kuohuviinien laadusta jo pitkään. Se sai uuden vahvistuksen maistaessani pelkästään Chardonnaysta tehtyä Môreson Solitaire -kuohuviiniä.


Samppanjatyylinen Môreson Solitaire ihastuttaa tyylikkyydellään

En tiedä voisinko sen selvemmin sanoa: ostakaa eteläafrikkalainen yli 15 euron kuohuviini ja ette pety. Valikoimaa ei ole paljon, noin kymmenkunta, mutta minut laatu on vakuuttanut jopa siinä määrin, että haluan listata syyt, miksi Etelä-Afrikasta tulevat kuohuviinit ovat usein parempia. Asioita ei voi täysin yleistää, mutta seuraavat seikat puoltavat Etelä-Afrikan kuohuviinejä.

Mitkä tekijät ovat minulle nousseet esille arvioidessani Etelä-Afrikan kuohuviinejä (yli 15€):
 • Tehty samppanjamenetelmällä
 • Hinta on alempi kuin samppanjassa
 • Hinta-laatusuhde on erinomainen
 • Todella tasapainoisia esityksiä
 • Samppanjatyylisiä
 • Puhdaspiirteisempiä kuin monet cavat
 • Paremmanmakuisia kuin 10 euroa kalliimmat englantilaiset
 • Kiinnostavampia kuin Australian kuohuviinit
 • Uskottavampia kuin Chilen kuohuviinit
 • Samppanjamaisempia kuin Riesling-kuohuviinit
 • Painivat eri sarjassa kuin proseccot
 • Listaa Etelä-Afrikan kuohuviinit tästä

Môreson Solitaire ei siis ole poikkeus, vaan säännön vahvistaja. Nimen Méthode Cap Classique eli MCC viittaa siihen, että viini on tehty perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, jota kutsutaan myös samppanjamenetelmäksi. Siinä viini käy toiseen kertaan pullossa.

Solitaire on brut-kuivaa, joten sokeria on vähän, mutta maistuvasti, 6 grammaa litrassa. Viini on tehty Chardonnay-rypäleestä ja pelkästään Chardonnaysta tehtyjä kuohuviinejä voi kutsua myös nimellä blanc de blancs. Juuri Chardonnay-kuohuviineissä olen törmännyt aiemminkin ihastuttavaan paahteisuuteen, mikä toteutuu myös Solitairen kohdalla.

Jo tuoksussa leijailee paahteisuutta, johon jo otsikossa viittasin. Se on tämän viinin hallitsevin piirre niin tuoksussa kuin maussakin. Sitä syventää kevyt tammen käyttö, sillä osa viinistä on kypsynyt tammitynnyrissä.

Vastaavaa paahteisuutta tulee yleensä vastaan vain samppanjoissa, joten tämä viini todella juksuttaisi sokkotesteissä samppanjahifistelijänkin.

Viinissä on hienot kuplat, mahtavan tuntuinen kuohu ja todella runsas, pitkä maku.

Mausta löytyy sitruksisuutta, vihreää omenaa ja uuniomenaa.

Tärkeintä maussa on kuitenkin paahteisuus, jossa on keksimäisyyttä, pähkinäisyyttä ja 24 kuukauden pullokäymisen tuomaa hiivaisuutta. Paahteisuus jää vaikuttamaan pitkäksi aikaa suuhun.

Kokonaisuuteen ryhtiä tuo myös mineraalinen kosketus, joten tämä viini menisi helposti 60 euron samppanjasta. Se siis voittaa helposti samanhintaiset samppanjat (jos sellaisen sattuu löytämään).

Môreson Solitaire tulee Kapkaupungin lähettyviltä Môresonin boutique-viinitilalta Franschhoekista. Alue on tunnettu maisemistaan, viineistään ja ruuastaan. Meille Solitaire osoittaa Etelä-Afrikan kuohuviinien kasvavan laadun, joka haastaa jopa samppanjat.

Môreson Solitaire Méthode Cap Classique Brut (23,08€), 4,5/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit