Nederburg Two Centuries - maailman paras cabernet sauvignon?

Eteläafrikkalaiselta Nederburgilta on totuttu saamaan laadukkaita viinejä kukkaroystävälliseen hintaan. Kun talo laittoi kaiken osaamisensa peliin Two Centuries Cabernet Sauvignonissa, menestys oli taattu, ja pitihän tätä herkkua päästä itsekin maistamaan korkeasta hinnasta huolimatta.


Nederburg Two Centuries voitti kultaa IWSC:ssä

Olemme ennenkin maistelleet Nederburgin viinejä. Talon halvemmista viineistä riesling ja Late Harvest -jälkkäriviini ovat jääneet mieleen ja ovat erinomaisia hinta-laatusuhteeltaan. Varsinaisista korkean laatutason tuotteista on Alkosta löytynyt vain The Brew Master, mikä on kyllä hyvä viini, mutta niin sanottuja lippulaivatuotteita ei Suomeen asti ole saatu. Aiemmin tajuntaan pysyvän jäljen oli jättänyt Nederburgin laatuviini Ingenuity Spanish Blend, joten Two Centuries -viiniä ei yksinkertaisesti voinut ohittaa Alkossa.

Erä Nederburg Two Centuries Cabernet Sauvignon -viiniä saapui Alkoon alkuvuodesta 2018. Viini oli juuri pokannut kultaa arvostetussa IWCS (International Wine & Spirits Competition) -kilpailussa Cabernet Sauvignon -sarjassa. Toisin sanoen Nederburgin Cabernet valittiin maailman parhaaksi vuonna 2017. Samaisessa kilpailussa on menestynyt myös suomalainen gini Kyrö Distilleryltä.

Kilpailuista voi olla montaa mieltä, mutta Nederburg on kahminut palkintoja sellaiseen tahtiin, että talon laatua ei oikein voi kyseenalaistaa. Ja tämän Cabernetin kohdalla puhutaan vain parhaina vuosina valmistetusta viinistä, puhtaasti käsityöstä ja pitkästä 30 kuukauden tynnyrikypsytyksestä ranskalaisessa tammessa. Speksit ovat niin sanotusti kunnossa.

Two Centuries on vielä saatavilla Alkosta, mutta ei varmasti kauan. Jos haluaa kokea elämyksiä, viinimaailmassa niistä pitää maksaa. Ja tämä viini on hyvin lähellä parasta, mitä Cabernetista ylipäänsä voi saada.

Millainen Nederburgin viini siis on ja miltä se maistuu?

Cabernet Sauvignon -lajikeviininä voi tuottaa etenkin ilmastosta riippuen monenlaisia lopputuloksia. Koska kyseessä on paksukuorinen rypäle, joka muodostaa monissa sekoituksissa viinille rungon erityisesti tanniiniensa puolesta, tanniininen on myös Two Centuries. Tanniinit ovat kuitenkin nätisti pyöristyneet, kun viini on oleskellut kahden ja puolen vuoden jakson tammitynnyrissä. Viinin tanniinit ovat silkkiset ja rakenteellisesti täydellisessä sopusoinnussa muun viinin kanssa.

Puhtaat Cabernet Sauvignon -viinit eivät useimmiten ole runsautensa, hedelmäisyytensä tai aromikkuuntensa puolesta mitään aromipommeja tai hedelmäisiä hillomonstereita paitsi ehkä kaikkein lämpimimmillä tuotantoalueilla. Sen sijaan tyypillisimmillään cabernet on elengantti ja roteva viini, jonka makujen nyanssit ovat helposti erotettavissa toisistaan.

Jo viinin tuoksu odotuttaa voimakasta viiniä ja tuoksun paletti on kiinnostavan monipuolinen ja tyylikäs.

Viini alkaa selvästi musherukkaisella ja tumman hedelmäisellä lähdöllä, jossa on mukavasti tasapainottavaa hapokkuutta.

Maku on selkeä ja puhdas, jota kannattelee eteenpäin täydellisesti integroituneet ryhdikkäät tanniinit.

Sen jälkeen maku astelee kohti etenkin tammen tuomia vivahteita, sillä herkullisessa muodossa oleva puumainen aromi on kuin tammilastua imeskelisi. Tammi väläyttelee myös lakritsisia ja mausteisia vivahteita, jotka maistuvat pitkään.

Kokonaisuus on voimakas, sopusuhtainen ja pieteetillä tehty käsityöläisviini.

Nederburg Two Centuries Cabernet Sauvignon on ennen kaikkea pihviviini. Pippuripihvi saa siitä täydellisen kumppanin. Myös roseeksi jätetty lampaankare on sille upea kumppani. Osa viinistä kannattaa kuitenkin nauttia isosta lasista hiljaa nahkanojatuolissa istuskellen.

Täydet viisi tähteä on perusteltu:
Nederburg Two Centuries Cabernet Sauvignon 2013 (49,99€)


Nederburg Two Centuries Cabernet Sauvignon on arvokas viini, mutta se on myös elähdyttävä kokemus.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit