Kiinalaiset uutuudet punaviini ja rosé eivät antaudu helposti

Arvioimme joulukuussa kaksi kiinalaista valkoviiniä. Suurin huolemme on liittynyt siihen, pystytäänkö Kiinassa tuottamaan kiinnostavaa ja ennen kaikkea omaleimaista viiniä. Neljän maistetun viinin jälkeen olemme vakuuttuneita, että omaleimaisuuden vaatimus täyttyy.

Näissä kiinalaisissa viineissä on asennetta

Alkuun täytyy tunnustaa, että odotukset punaviinin ja roseeviinin osalta olivat jossain ihan toisessa viinitutkan sektorissa ja viinit yllättivät kuin häivehävittäjät konsanaan.

Aiemmin maistettu Welschriesing oli selkeä, hieman persoonaton tapaus. Mutta olisihan punaviinirypäleistä tehdyn valkoviinin erikoisempi kokemus jo pitänyt kertoa sen, että kiinalaisilla viinintekijöillä on kunnianhimoa. Nämä viinit ovat nimittäin kaikkea muuta kuin suurta yleisöä kosiskelevia.

Roseeviinin, Moser XV Helan Mountain Cabernet Merlot Rosé, ensimmäinen suullinen tuntuu pieneltä järkytykseltä, sillä lähes sokeriton rosee ei tarjoa helposti nautittavaa pyöreyttä, kuten monet eurooppalaiset sisaruksensa. Tässä roseessa maistuu puhtaasti se, mistä se on tehty ja hedelmän oma sokeri on minimissään.

Kuparinvärisen viinin tuoksu on kyllä makean hedelmäinen, mutta täysin kuiva tyyli jättää makunystyröille työskenneltävää.

Tässä viinissähän on kyllä hedelmäisyyttä persikoista mansikoihin, sekä happoakin, mutta hedelmäisestä mausta jää aluksi vain kuivan kitkerä jälkimaku suuhun, josta tulee mieleen punaviineissä selvästi havaittavat tanniinit.

Sinänsä maku on puhdaspiirteinen, mutta vaikea. Kestää pitkään ennen kuin makuun tottuu.

Kiinalaisen roseen kuivakan lyhyt ja jopa hapottomalta tuntuva maku avautuu, kun sille antaa aikaa. Vasta ajan kuluessa alkaa löytämään ja ehkä ymmärtämäänkin viiniin kätkettyjä ominaisuuksia. Tämä on asenteella tehty rohkea viini, joka voi säikäyttää tottumattoman, mutta mahdollisesti yllättää ruokaviiniominaisuuksillaan.

Punaviinin, Moser XV Helan Mountain Cabernet Sauvignon, asenne ei ole vähäisempi.

Todella tummasävyinen punaviini on tehty Cabernet Sauvignonista ja sille tyypillinen mustaherukka tuoksuu voimakkaasti. Joten tähän mennessä ollaan tutuilla vesillä.

Maku paljastuu kuitenkin tanniineiltaan todella tiukaksi, jota korostaa reipas 14 prosentin alkoholi. Tässä vaiheessa tulee mieleen Bordeaux'n viinityyli, joka on mitä ilmeisemmin ollut esikuvana.

Maku on kuitenkin selkeästi kaksiosainen, sillä toinen puoli mausta on uuden maailman tyyliä: tummaa hedelmäisyyttä, jota sävyttää voimakas kahvi ja suklaa sekä mausteet, kuten vanilja ja kaneli. Eikä välttämättä tarvitse hakea esikuvaa uudesta maailmasta, sillä myös Bordeaux'sta on mahdollista löytää näinkin tammimausteisia viinejä kahvisilla vivahteilla.

Kiinalaisessa punaviinissä yhdistyy mielenkiintoisella tavalla tiukat tanniinit pehmentävään ja monipuoliseen tammisuuteen. Tämäkään viini ei antaudu helpolla ja makuun tottuminen kestää aikansa, kunnon pihvi toimii oikopolkuna.

Moser XV -sarja osoittaa, että Kiinassa tehdään hyvinkin kaupallisia viinejä, joiden laatu ei häviä eurooppalaisille viineille. Viineissä on myös omaperäisiä piirteitä, joten pelkästä eurooppaviinien kopioista ei ole kyse. Odotamme mielenkiintoista tulevaisuutta kiinalaisille viineille.

Kuvat: Viinikartta.fi
Viinit ovat maahantuojan näytepulloja

Kommentit

Suositut tekstit