Maukkaat 50° Riesling ja Rosé ovat hyviä seurusteluviinejä

50 astetta pohjoista leveyttä on pohjoisin leveyspiiri, jolla viiniä voi menestyksekkäästi viljellä. Siltä leveydeltä tulevat myös nämä maukkaat saksalaiset viinit, Rheingausta ja Rheinhessenistä.


Seurusteluviini on maistuva ja helposti nautittava

On yllättävän yleistä, että liian hapokas, tiukan tanniininen tai ylilyövä viini ei kaikille maistu. Se voi olla sitä myös kokeneemmalle viinikulauttelijalle etenkin sosiaalisissa tilanteissa, joissa viinin ei haluta viedä liikaa huomiota.

Tällöin ei valita sitä runsainta, vahvinta tai muilla superlatiiveilla kuvailtua viiniä, vaan helpommin maistuva maukas viini, joka kohottaa seurustelun tunnelmaa, mutta ei varasta sitä.

Seurusteluviinillä tarkoitetaankin sellaista miellyttävää viiniä, jonka happoisuus on kohtuullista ja terävät kulmat on hiottu esimerkiksi jäännössokerin avulla.


50° Riesling Trockenin on tuottanut historiallinen ja maailmankuulu Schloss Johannisberg, joka on viljellyt Reinin rinteillä Frankfurtin lähettyvillä jo 1100-luvulta lähtien.


50° Riesling Trocken 2016

Rheingau on Saksan viinialueista ehkä seurusteluystävällisin. Sieltä tulevat rieslingit ovat hedelmäisiä (jopa hedelmäpommeja) ja herkullisen hapokkaita, tyyliltään miellyttäviä.

50° Riesling paljastaa alkuperänsä jo tuoksussa, sillä vahva raikas hedelmäisyys leijailee nenään.

Hedelmäisyydessä on rieslingille tyypillistä vihreää omenaa (ja punaistakin), kevysti sitruksisuutta tuomassa terää sekä aprikoosia tuomassa leveyttä ja aromaattisuutta.

Maku on hapokkuudeltaan kevyesti kirpeä, mutta ei hyökkäävällä tavalla. Jälkimaussa välkähtelee mausteisuutta, yrttisyyttä ja orastavaa petrolisuutta.

Tämä riesling on yhdellä sanalla kuvattuna "herkullinen". Rapsakka hapokkuus tuo siihen ryhtiä, mutta kokonaisuus pysyy silti seurusteluosaston puolella. Se on sopiva ruokaviini kevyemmille ruuille, kuten raikkaan mehukkaille ja hedelmäisille salaateille ja selkeämakuisille kalaruuille.


50° Pinot Noir Rosé on myös Schloss Johannisbergin tuotantoa, mutta Rheinhessenin viinialueelta, joka on kyseenalaisesti tunnettu Saksan suurimpana bulkkiviinien ja Liebfraumilchin tuotantoalueena. Rheinhessenin tuottajat ovat sittemmin pyrkineet pois bulkkileimasta tuottamalla laadukkaampia viinejä.


50° Pinot Noir Rosé 2017

Tuoksu on aromikas, siinä tuoksuu Pinot Noir -punaviinirypäle. Tuoksussa on kukkaa, hedelmää ja punaista marjaa.

Maku on aika täyteläisen oloinen, pehmeän hedelmäinen ja raikkaan hapokas.

Tässä viinissä ei juuri ole monissa roseissa esiintyvää sitruksisuutta, joka voi ilmetä sitruunan kuoren kitkeryytenä tai mineraalisena vivahteena. Sen sijaan maku on kokonaisuutena pyöreä ja pehmeähappoinen - pitkälti varmasti tasapainottavan sokerin ansiosta.

Hedelmäisyys on myös pehmeää, jopa persikkaista, ja jäännössokerin määrä tuo esille myös makean vadelman ja mansikan. Jos sitrusta tai mineraalisuutta vähän on, se on kypsää, hentoa tai sivuroolissa.

Tässä roseeviinissä on pyöreyttä ja helppoutta. Se ei rehentele tai ärsytä, vaan on rehdisti seurusteluviini. Pinot Noir on aromikas rypäle, joka tuo kokonaisuuteen jonkin verran vivahteikkuutta. Monipuolinen buffapöydän rosee!

Kuvat: Alko Oy
Arvioidut viinit olivat maahantuojan näytepulloja.

Kommentit

Suositut tekstit