Ystävänpäiväviini: Freixenet Italian Rosé Sparkling Extra Dry

Jo roomalaisajoilta lähtien on vietetty Valentinuksen päivää, jolloin muistetaan ystäviä. Valentinus oli roomalainen pyhimys, joten mikäs viini sopisi ystävien muistamiseen paremmin kuin italialainen kuohuviini.


Ystävänpäivänä lasiin kaadetaan pinkkiä kuoharia

Ystävänpäivään kuuluu pinkki kuohuviini tai tarkemmin ottaen roseekuohuviini. Roseekuohareista löytyy laaja skaala erilaisia sävyjä ja mitä pinkinpää, sen parempaa ystävänpäivään.

Mutta mitä ihmettä, eikös Freixenet (nyk. Henkell Freixenet) ole espanjalainen tuottaja? Kyllä, Freixenet tunnetaan etenkin espanjalaisesta kuohuviinistään cavasta, jota tuotetaan Kataloniassa. Nyt Freixenet on tehnyt aluevalloituksen ja tuottaa ehtaa italialaista ja vieläpä Glera-rypäleestä, josta myös suosittu prosecco tehdään. Tässä viinissä onkin paljon samaa tyyliä kuin proseccoissa. Ripauksen lisämakua antaa Pinot Noir -rypäle, joka on toinen viiniin käytetty rypäle.

Freixenetin roseekuohuviinin pullo on kyllä hieno, kristallimainen.

Kristallipinnasta johtuen viinin värin erottaa parhaiten vasta lasissa. Se paljastuu lohenpunaiseksi, mikä on viinin näkökulmasta lähellä pinkkiä.

Tuoksu on hedelmäinen ja voimakas.

Maku on myös todella hedelmäinen ja makeahko. Sokeria on 14 grammaa litrassa, minkä jo huomaa.

Maku on todella pehmeä ja kuohu kevyt - kaikinpuolin helposti lähestyttävä.

Hedelmäisyydestä löytyy punaisia makeita marjoja, kuten vadelmaa sekä pehmeän mehukasta hedelmäisyyttä, jossa on osin eksoottisia ja kukkaisia vivahteita: persikkaa, aprikoosia, melonia ja papaijaa.

Viinissä maistuu sopivasti Pinot Noirin tuoma aromaattisuus. Se antaa hyvän säväyksen.

Freixenet Italian Rosé Sparking Extra Dry on kepeän, helposti juotavan proseccon ja aromaattisemman roseecavan välimuoto, jota on sopivasti pyöristetty sokerilla. Viini sopii erityisesti rentoon kilistelyyn esimerkiksi ystävänpäivänä.

Miksi tämä on hyvä ystävänpäiväviini?
  • Juhlallinen, mutta myös hauska pullon design
  • Pinkkiin viittaava värisävy
  • Viettelevän hedelmäinen maku
  • Kevyesti kukkainen
  • Pehmeä kuohu ja pehmeä hapokkuus
  • Makeudesta huolimatta riittävän ryhdikäs
  • Ei ole jälkiruokaviini, mutta sopii erittäin kuivaa kuohuviiniä paremmin ystävänpäiväleivonnaisille
  • Saatavana myös piccolopullona
Kuvat: Alko Oy

Kommentit

Suositut tekstit