Casa Marrone Gran Marrone Appassimento on glöginmakuinen viini

Casa Marrone Gran Marrone Appassimento Organic edustaa tyypillistä eteläitalialaista Apulian punaviiniä. Tyyli on erittäin suosittu meillä Suomessa.


Casa Marrone Gran Marrone Appassimento Organic

Apulian maakunta Italian saappaankorossa on löytänyt oman tyylinsä ja menestysreseptinsä viinimarkkinoilla. Alueelta ei tule ikonisia viinejä ja laatuakin pidettiin pitkään vähempiarvoisena verrattuna pohjoisen viineihin. Panostaminen makeahkoihin appassimento-menetelmällä tuotettuihin viineihin on tuottanut tulosta.

Appassimento saattaa kuulostaa hyvin tutulta, sillä sehän on sama menetelmä kuin millä pohjoisen tunnetummat viinit, Valpolicellan amarone, ripasso ja recioto, on tehty. Kyllä, samoista kuivatetuista rypäleistä on kyse myös Apulian appassimentoissa. Toisin kuin Apuliassa pohjoisessa viinit ovat tarkemmin säädeltyjä. Apuliassa appassimentoilla kokeilu on vapaampaa ja rypälecombot moninaisempia. Valmistusmenetelmä tiivistää rypäleen aromikkuutta ja sokereita.

Näitä Apulian viinejä rahdataan Suomeen enenevässä määrin, sillä kysyntää on etenkin jouluisin, jolloin appassimentot nousevat myyntimäärissä kärkeen.

Itse kiinnostuin juuri Gran Marronesta, koska se on tehty vain yhdestä rypäleestä, Primitivosta, jonka kotipaikkana pidetään Apuliaa, vaikka perimmäinen alkuperä onkin Kroatiassa. Rypäle tunnetaan paremmin toisella nimellä Zinfandel, joka on taas löytänyt paikkansa Kaliforniasta. Nämä kaksi aluetta, Apulia ja Kalifornia, ovatkin rypäleen tunnetuimmat tuotantoalueet.

Viinin tuoksusta löytyy monenkirjava sekoitus tummaa hedelmäisyyttä ja makeaa mausteisuutta viitaten joulumausteisiin ja Primitivolle tyypilliseen anikseen.

Huh, maku on todella runsas, appassimento-valmistus on todella tehnyt tehtävänsä. Gran Marrone on todellinen pehmeän mehevä hillomonsteri.

Maun hedelmäisyydessä on kaksi puolta. Toisaalta se on kuivatun hedelmäinen, joka tuo mieleen rusinat ja viikunat. Ja toisaalta viinissä on myös hapokkaamman hedelmäinen ulottuvuus, jonka sävyistä löytyy marjaisuutta, kuten mustikkaa, mustaherukkaa ja vadelmaakin.

Viini on makea ja mausteisuudesta löytyy maustekakkua ja neilikkaa. Nämä yhdessä viimeistään tuovat mieleen glögin.

Maistoin samalla kertaa G Luomu Punaviiniglögiä, jossa oli hämmästyttävän samankaltaisia piirteitä, sillä glögistä löytyi nuo samat joulumausteet.

Glögiin verrattuna parasta Gran Marronessa on sen makeus, sillä se on saavutettu vain 8 grammalla sokeria litrassa, kun glögistä sitä löytyy peräti 160 g.

Primitivo tuottaa helposti korkean alkoholipitoisuuden, joten myös Gran Marronessa on 14,5% alkoholia. Korkea alkoholipitoisuus, glögimausteisuus ja runsas hieman suklaiseltakin tuntuva suutuntuma tekevät Gran Marronesta viinin, jonka voi helposti yhdistää suklaan kanssa.

Tummempi suklaa maistuu punaviinin kanssa paremmin, mutta tässä tapauksessa kokeilisin myös maitosuklaakonvehteja. Myös makealla kastikkeella silatut grillilihat ovat sille sopivia ruokia.

Gran Marrone Appassimenton runsas suutuntuma tuo mieleen glögin. Siinä on kuitenkin glögiä huomattavasti vähemmän sokeria ja se on kokonaisuutena glögiä tyylikkäämpi paketti. Suosittelemme glögin ystäviä kokeilemaan tätä glögin sijaan - myös glögikauden ulkopuolella.

Mehevä hillomaisuus on maistuvaa, mutta ryhdikkyyttä viinistä jäi puuttumaan:
Casa Marrone Gran Marrone Appassimento Organic 2017 (14,99€), 3,5/5 tähteä
Pullon kaula on koristeltu maalaismaisilla naruilla.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit