Ailalá - herkullisen hedelmäinen Galician valkoviini

Luoteis-Espanjan ihastuttava Ailalá on ollut saatavilla jo muutamia vuosia, mutta se saatiin Alkoon vasta viime kesänä. Ailalá vie ajatukset kesään ja aurinkoon.

Ailalá 2017, Espanja (14,61€)

Ailalá Treixadura

Olen aina pitänyt espanjalaisista albariño-viineistä sekä Portugalin vinho verdeistä. Ailalássa on niihin molempiin yhteys.

Albariño on se aromikas Galician valkoviini Luoteis-Espanjasta ja olen sitä monesti kehunut Espanjan parhaimmaksi valkoviiniksi. Aina kun törmään albariñoon Suomenlahden laivalla tai lomalennolla, ostan sitä varastoon. Albariño on huikean hieno ja aromaattinen viini, joka maistuu etenkin grillatun kalan kanssa upealta.

Kiinnostukseni Ailaláan heräsi heti, kun huomasin myös sen tulevan Galiciasta. Jostain syystä Alkon tiedoissa ei mainita viiniin käytettyä rypälettä. Mutta se on Treixadura, jota kutsutaan Portugalissa nimellä Trajadura. Se on tyyliltään Albariñon kaltainen ja siitä tehdään myös kuuluisa pirskahteleva kesäviini, Portugalin vinho verde eli vihreä viini.

Palaset loksahtivat paikoilleen, sillä olen suuri vinho verde -fani. Voit katsoa Treixadurasta tehdyt viinit tästä.

Treixadura on unholaan jäänyt alkuperäislajike Ribeirossa, joka on Galician ala-alueita. Treixadurassa on paljon potentiaalia myös lajikeviininä, vaikka sitä usein käytetäänkin sekoiteviineissä Albariñon tai Godellon kanssa. Jos vinho verdet ovat kepeitä kesäviinejä, Ailalán tyyli on huomattavasti runsaampi.

Ailalá on kuiva, mutta hedelmäinen viini, johon ulottuvuutta tuo merisuolainen mineraalisuus, joka on alueelle tyypillistä. Sen huomaa jo tuoksusta, kun ajatukset karkaavat aurinkoiselle tyrskyävälle rannikolle.

Suutuntuma on täyteläinen ja eloisa.

Sitruksisuus on hyvin kypsää ja makeaa, sitruunan kuorella höystettyä. Mukana on myös vivahteita aprikoosista sekä pehmeämpää hedelmää melonin muodossa.

Loppumaussa tulee mausteita ja yrttejä.

Kokonaisuutta ympäröi lisäksi hento kukkaisa vivahde, johon etiketissäkin ilmeisesti viitataan.

Ailalá on tasapainoinen kokonaisuus mausteista aromaattisuutta, herkullista hedelmäisyyttä, merellistä mineraalisuutta ja veden kielelle tuovaa hapokkuutta. Nauti Ailalán kanssa grillattua kalaa, paistettuja katkarapuja ja tuoreita kasviksia.

Ailalá 2017 (14,61€), 4/5 tähteä
Kuvat: Alko Oy

Kommentit

Suositut tekstit