John Wine - sulfiititon ja biodynaaminen punaviini Ranskasta

Viime aikoina olemme maistelleet erityisesti biodynaamisia viinejä. Halusimmekin testata myös tämän huomiota herättävän ranskalaisviinin, johon yhdistyy pitkä lista vihreitä valintoja.

John Wine 2018 (14,98€)

John Wine kuuluu nauttia viilennettynä

Palaamme biodynaamisten viinien taustaan ja määritelmään seuraavassa blogijutussamme, mutta lyhyesti sanottuna kyse on luomutuotantoa kokonaisvaltaisemmasta naturaalista viinistä.

John Winea valmistaa eteläranskalainen Cazes, joka on omistautunut vakuuttavalla tavalla biodynaamisille periaatteille jo vuodesta 1997. Kyse ei ole markkinoinnista, vaan aidosta halusta ymmärtää luontoa ja ympäristön tasapainoa.

John Wine on rakennettu jonkinlaisen cowboy-myytin varaan ja etiketti kertoo isoin kirjaimin, ettei viinissä ole säilöntäaineena toimivaa sulfiittia. Tämä on hyvä uutinen heille, jotka saavat sulfiitista päänsärkyä. Sulfiitittomat viinit ovat edelleen Alkossa harvinaisia, vaikka valikoima onkin parantunut.

Sulfiitittomalla viinillä on rajallisempi säilyvyys, mutta parhaimmillaan viini voi maistua aidommalta tai luonnollisemmalta.

John Winen luonnonmukaisuus ei jää tähän. Se on luonnollisesti luomuviini, koska kaikki biodynaamiset viinit ovat myös luomuja. Samasta syystä se on myös vegaani eli viini on vain kevyesti suodatettu ja suodatukseen ei ole käytetty eläinperäisiä aineita. Ja lisäksi viinillä on paikallinen ekosertifiointi. Melkoinen luomupakkaus siis.

Terästankissa kypsytetyn John Winen tuoksussa on marjaa, lakritsia ja häivähdys jotain tallintakuista.

Keskitäyteläinen ja hapokas maku on kirsikkainen, luumuinen, vadelmainen, lakritsinen, savuinen ja mausteinen.

Maku on nuorekkaan oloinen ja lopulta aika tiukka. Siinä on myös suuta kuivattavaa karpalomaista happamuutta ja karheutta.

Suutuntumaa saa pehmennettyä, kun viinin viilentää jopa 15 asteeseen sekä dekantoi sen kunnolla. Viilennys selvästi tasapainottaa makua ja tuo piirteet puhtaampina esille.

John Wine on mielenkiintoinen vihreisiin arvoihin nojaava luonnonmukainen viini, johon cowboy-teema tuo jonkinlaista vastakohtaisuutta. Viiniä suositellaankin nautittavaksi grillattujen lihojen ja makkaroiden seurassa. Muista viilentää hyvin!

John Wine 2018 (14,98€), 3/5 tähteä


Kuva: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit