Veuve Clicquot Rosé Champagne - luksusta vappuun

Vappuna nautitaan monenlaisia kuohujuomia, kuten cavaa tai proseccoa. Mutta kun halutaan panostaa kokemukseen, silloin avataan aito samppanja, esimerkiksi tunnetuimpiin samppanjoihin kuuluva Veuve Clicquot.


Veuve Clicquot Ponsardin tekee perinteikästä laatusamppanjaa

Tausta

Jos jotain samppanjasta tietää, on varmasti kuullut Reimsissä sijaitsevan Veuve Clicquotin "keltainen leski" -samppanjasta. Ranskan veuve tarkoittaa leskeä ja sillä viitataan pitkän elämäntyön tehneeseen Madame Clicquot Ponsardiniin (kuoli 1866), joka otti samppanjan valmistuksen omaan haltuunsa miehensä kuoleman jälkeen jo vuonna 1805. Keltainen taas tulee etiketin väristä.

Madame Clicquot oli innovatiivinen. Hän keksi pullojen tanssittamisen, jossa pulloja käännellään säännöllisesti korkki alaspäin, jotta hiivasakka valuu alas. Tämän avulla viinistä saadaan kirkasta ja parannetaan makua. Lisäksi madame oli myös ensimmäinen, joka keksi lisätä samppanjaan punaviiniä, jolloin saatiin roseenväristä samppanjaa.

Myös tämä viini on tehty samalla menetelmällä, sillä vakiosamppanjan kuohuviinipohjaan (Pinot Noir 50%, Pinot Meunier 20% ja Chardonnay 30%) on lisätty 12% punaviiniä. Se antaa viiniin väriä ja makua.

Veuve Clicquot Rosé on huolella tehty. Se on non vintage -samppanja, jonka rypäleistä 50-60% on arvostetuilta cru-tarhoilta ja eri vuosikertojen reserveviinejä löytyy sekoitteesta 30-45%.

Veuve Clicquot kuuluu Dom Pérignonin ohella Louis Vuitton Moët Hennessy -luksustuotejättiin. Se antaa tälle samppanjalle luksustuoteleiman ja yli 60 euron hinnallaan se onkin arvokas viini.

Luonnehdinta

Onpa mukava nähdä kunnon kuplat, jotka kestävät pitkään lasissa. Kuohun suutunuma on pirteä, mutta samalla myös kermaisen pehmeä.

Maku on mehevällä tavalla kosiskelevan hedelmäinen. Siitä löytyy kyllä runkoa ja terävyyttä tuova sitruksinen puoli, mutta roseesamppanjana punaiset ja osin makean hedelmäiset aromit nousevat mansikkaisina, vadelmaisina ja punaherukkaisina.

Maku on raikas, eloisan hapokas ja hieman paahteinen. Tyylikkään mineraalisessa ja pitkässä jälkimaussa on myös mausteisuutta.

Kokonaisuus on tyylikäs ja suunmyötäinen. Viiniä voi nauttia analysoimatta alkumaljana ja tunnelman kohottajana, mutta kun sille antaa hetken aikaa, huomaa laatuviinin monipuolisemman upean vivahteikkuuden. Veuve Clicquot Rosé on arvokas vappusamppanja, mutta huippuhetkiin kannattaa panostaa. Se toimii varmasti kaikenlaisten suolaisten vappusyötävien kanssa, mutta tuskin säikähtää esimerkiksi makeaa mansikkaakaan.

Veuve Clicquot Rosé Champagne Brut (63,51€), 4,5/5 tähteä


Veuve Clicquot Rosé on tilausvalikoiman tuote. Vuonna 2020 sen voi tilata omaan Alkoon vielä 24.4. klo 21:00 mennessä. Löytyy myös joistakin myymälöistä.

Kaikki Viinikartan vappuaiheiset jutut ja vinkit löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit vappuun


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit