Parsaa, lohta ja Mâcon-Villages

Valmistimme parsaa ja lohta foliokääreessä. Liemevä ja sitruunainen ruoka vaatii kaverikseen ihastuttavan ranskalaisen chardonnayn.


Mâcon-Villages

Burgundin eteläosassa Mâconin kaupungin lähettyvillä Mâconnaisin ala-alueella tuotetaan mahtavia chardonnay-viinejä. Alueen tunnetuin viini on Pouilly-Fuissé, mutta myös Mâcon-Villages-luokituksella löytyy hienoja vaihtoehtoja.

Mâcon-Villages eroaa pohjoisemmasta ja meilläkin hyvin tunnetusta Chablis'n alueesta lämpimämmän ilmaston puolesta. Lämpimät aurinkoiset päivät saavat Chardonnayn kypsymään runsaammaksi ja kalkkikivinen maaperä tuo viineihin tyylikkään mineraalisen vivahteen.

Mâcon-Villages-viineissä maistuu aito Burgundi ja onneksemme näitä varsin tyylikkäitä viinejä pääsee maistamaan kohtuullisella hinnalla. Domaine Les Chenevières Mâcon Blanc Villages Chardonnay on tämän kevään uutuuksia ja tällä hetkellä hinnaltaan 17,48 euroa. Tämä tyylikkään hienovarainen viini maistuu sellaisenaankin, mutta se myös nostaa hienot kala-, äyriäis- ja jopa kanaruuat uudelle tasolle.

Viinissä on tyylikkään hedelmäinen tuoksu.

Keskitäyteläinen suutuntuma on kuiva ja hapokas. Kypsää ja myös hedelmän kuoreen viittaavaa sitruksisuutta säestää kukkaisuus.

Maun tärkein elementti on kuitenkin kalkkikivinen mineraalisuus, johon yhdistyy todella hienosti suolaista voin kaltaista makua.

Jälkimaussa voi havaita mausteisia ja salmiakkisia vivahteita.

Domaine Les Chenevières Mâcon Blanc Villages Chardonnay 2018 (17,48€), 4/5 tähteä


Lohta ja parsaa foliossa, keitetyt perunat ja hollandaisekastike

Lohta ja parsaa foliossa

Itse suosin ruuanlaitossa paistamista ja grillaamista, mutta uskaltauduin kokeilemaan foliossa höyryttämistä. Kun kalaa ja parsaa sisältävän folion avaa, lopputulos ei ole kovin kaunis. Keitetty kala ei nyt vaan näytä houkuttelevalta.

Mutta kun ruuan asettelee nätisti lautaselle ja maistaa, ihmettelee, miksi tätä kevyempää tapaa ei hyödynnä useammin. Folion sisällä maut tiivistyvät upean maukkaaksi liemeksi, johon tyylikäs Burgundin vähän voimainen chardonnay vastaa täydellisesti.

Resepti: parsaa ja lohta foliossa

Ainekset:
  • Norjan lohta fileenä
  • Vihreää parsaa
  • Sitruunankuorta
  • Salottisipulia
  • Sitruunanlohkoja
  • Voita
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Tuoretta tilliä
  • Valkoviiniä
Tee näin::
  • Leikkaa lohesta 7-8cm leveitä paloja, vähintään yksi jokaiselle syöjälle
  • Kuori nippu parsaa
  • Raasta kahden sitruunan kuori ja lohko sitruunat
  • Silppua muutama salottisipuli
  • Hienonna tilli
  • Repäise foliosta riittävän iso pala, jotta sen voi lopussa kääriä tiiviisti.
  • Laita lohenpala foliolle ja mausta suolalla ja sitruunankuorella.
  • Lisää kalan viereen kaksi puolitettua parsaa
  • Lisää kalan päälle salottisipuli, sitruunanlohkot ja voinokare
  • Valuta lusikallinen oliiviöljyä parsoille ja loput kalalle
  • Mausta mustapippurilla ja reilulla määrällä tuoretta tilliä
  • Lopuksi valuta lusikallinen valkoviiniä kalan päälle
  • Sulje folio tiiviisti ja laita nyytit keraamiseen uunivuokaan
  • Kuumenna uuni 180 asteeseen ja anna ruuan kypsyä 20-25 minuuttia
  • Vinkki: Jos haluat kalasta vähemmän kypsää, esikypsennä parsa keittämällä sitä muutama minuutti, ja lyhennä aikaa uunissa.
  • Tarjoa keitettyjen perunoiden ja hollandaisekastikkeen kanssa. Kastikkeen voit tehdä helposti pussista. Purista sitruunanlohkoista makeaksi muuttunutta mehua kalalle ja parsalle.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut postaukset